- Podcasty
- Přírodní lékárna
Poslechněte si podcast: Semínka amarantu se dají opékat i dusit, na pánvi pukají jako popcorn
Zatímco pohanka dodávala sílu čínským bojovníkům a quinoa starým Inkům, amarant platil za posvátnou obilovinu Aztéků. To bylo trnem v oku příchozích Španělů, takže netrvalo dlouho a Hernán Cortéz dal spálit amarantová pole.
Přírodní lékárna
Rubrika o potravinách a plodinách, které se vyplatí zařadit do jídelníčku.
Makrela zajistí nižší tlak i cholesterol, zmenší obvod pasu a pomůže proti depresi
Na čem se shodnou zastánci různých dietních směrů, výživoví poradci i lékaři? Že přidat do jídelníčku rybu, zvláště tu mořskou, přináší nesporné benefity pro zdraví.
Čichejte vůni pomerančů, budete mít lepší náladu. Jeden plod navíc pokryje denní potřebu vitaminu C
Je to ovoce, kterého se mezi citrusy vypěstuje a sní nejvíce. Pomeranče pocházejí nejspíše z jižní Asie, odkud se rozšířily do Evropy. Kolumbus je dovezl do karibské oblasti a Španělé na Floridu, kde se začaly ve velkém pěstovat od konce 19. století.
Papáju si dejte jako dezert i k masu. Budete pak vstávat z postele svižněji a v lepší náladě
Papája je až desetimetrová tropická bylina, která produkuje aromatické plody vážící až 10 kilogramů. Dříve byla v našich končinách vzácná, v poslední době se k nám ale dostává produkce ze Španělska. Můžeme tak z těchto lahodných plodů získat mnoho prospěšného.
Římský kmín dodá vašim pokrmům silnou a ostrou chuť, navíc prospěje zdraví
Již staří Egypťané jím kořenili maso, ale také mumifikovali mrtvé. Kmín římský pochází z rostliny podobné koriandru, která se jmenuje šabrej kmínovitý. Náš známý kmín kořenný není v kuchyni se šabrejem zaměnitelný, jelikož obě rostliny mají zcela jinou chuť i aroma.
Chia semínka přidávejte do všeho, patří mezi superpotraviny. Skvělé jsou třeba chia pudinky
Chia semínka patří mezi nejvýživnější superpotraviny na planetě. Ještě dávno předtím, než v 90. letech zažila semínka svou renesanci, byla pevnou součástí středoamerické domorodé diety.
Hroznové víno zlepší vaše zažívání. Dejte ho na koláč, ale zkuste i s rybou a játry
Je to ovoce, kterého se na světě pěstuje zdaleka nejvíc. Hroznové víno bylo dobře známé již v antice a rychle se rozšířilo do celé Evropy. Dnes mezi největší světové producenty patří Itálie, Španělsko a Francie.
České kedlubny vynikají. Využijte toho, uvařte polévku, duste je, upečte placičky
Kedluben je jednou z nejstarších košťálovin. Pěstuje se celoročně na polích i ve sklenících, a dokud nejsou kedlubny zdřevnatělé, jsou lehce stravitelné. Mladé lístky obsahují několikanásobně více vitaminu C a třikrát více vápníku než bulvy, proto je nevyhazujeme.
Ostropestřec pomůže játrům vyhnat škodliviny z těla. Kupte si semínka nebo olej do zálivek
Ostropestřec mariánský na první pohled nevypadá pro lidské tělo příliš vstřícně. Je to bodlák, který dorůstá až do dvoumetrové výšky. Neměli bychom se mu ale vyhýbat, může nám totiž pomoci s velkým problémem současné doby.
Omrzely vás brambory? Zkuste topinambury, chutnají výborně i syrové
Na současné farmářské trhy se mezi řepu, zelí a brambory prosadil topinambur. Tato hlíza není tak exotická, jak by se mohlo zdát. Pochází sice z Nového světa a její název odkazuje k indiánskému kmenu Topinambů, ale zdomácněla u nás a v 19. století byla důležitou potravinou, než ji vytlačila brambora.