Peníze a vliv
4. duben 2023

Poslechněte si podcast: Šéf NKÚ Kala: Naše ekonomika neřízeně a plíživě přešla z tržní do silně závislé na dotacích

V Česku rychlým tempem roste strukturální deficit rozpočtu a zadlužování státu. Ve své výroční zprávě to píše Nejvyšší kontrolní úřad. Zpráva také doporučuje změnit postoj státu k dotacím, přičemž systém několika stovek dotačních titulů, které přerozdělují stovky miliard korun, úřad označuje za přebujelý a neřiditelný. Prezident úřadu Miloslav Kala v pořadu Jany Klímové Peníze a vliv řekl, že je nutné začít s dlouho odkládanými reformami.

25:59

Peníze a vliv

Vydává: Český rozhlas

Zásadní témata ze světa financí, obchodu a průmyslu představují v podcastu Českého rozhlasu Plus analytička Jana Klímová a editor Antonin Viktora.

Web

Před dvěma dny 25:10

Zmocněnec Bartuška: Green Deal nikdo nepohřbí, jen ho naplní trochu jiným obsahem

Ptát se, jestli má Česko peníze, aby si postavilo čtyři nové jaderné bloky, je „úplně mimo“. Pokud chceme v zemi udržet životní úroveň a průmyslovou výrobu, musíme peníze prostě najít, říká o chystané, možná i víc než bilionové investici do jaderných reaktorů zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost při ministerstvu zahraničních věcí Václav Bartuška. V podcastu Peníze a vliv prozrazuje, že vláda vážně uvažuje i o dlouhodobém kontraktu na dovoz plynu.

Před týdnem 25:01

Nebudeme zdražovat známky ani rušit pobočky. Za důchody bychom ale měli dostat víc, říká šéf pošty

Česká pošta se doposud potácela v miliardových ztrátách, zavírala pobočky a propouštěla lidi. Letos ji čekají velké změny: do konce roku musí připravit transformaci, která bude znamenat její rozdělení na dvě části. Bude soutěžit o novou licenci na poštovní služby hrazené státem. A po letech chce skončit „s černou nulou“, tedy bez ztráty.

Před 2 týdny 25:56

STV už dodala trhaviny pro operaci „Robert Ďábel“ iniciativy Dárek pro Putina

Ačkoliv výroba tuzemských zbrojovek má v ekonomice jen malý podíl srovnatelný například se zemědělstvím, válka na Ukrajině mu přinesla nebývalý boom. Týká se i firmy, která jako jediná u nás vyrábí velkorážovou munici klíčovou v současných bojích na Ukrajině, což je společnost STV Group.

Před 3 týdny 25:51

Slovenská bankéřka: I u nás se eurem strašilo. Pak se ale nezdražovalo ani se neplatily cizí dluhy

Zatímco Slovensko platí eurem už 15 let, česká vláda rozhodnutí o datu přijetí o rok odložila. Znovu. Opozice žádá, aby se o možném přijetí eura, ke kterému jsme se zavázali už v roce 2004 se vstupem do EU, uspořádalo referendum. Eurozóna se za poslední dvě dekády podle ní výrazně změnila a je jiná, než když jsme přijetí společné měny schválili.

27. únor 2024 28:04

Je to strašné, ale staré nevyužité obilí by se mělo pálit, říká zemědělec

Nespokojení zemědělci minulý týden protestovali jízdou traktorů – kvůli přísným opatřením společné zemědělské politiky, Green Dealu a situaci na trhu komodit. A to nejen v Česku, ale v celé Evropě. Na to reagovali ministři zemědělství, kteří se v neděli sešli v Bruselu na jednání Evropské rady. A co vymysleli?

20. únor 2024 21:00

Ministerstvo urguje majitele Liberty Ostrava, ať situaci konečně řeší. Co bude dál?

Ministerstvo průmyslu a obchodu poslalo další dopis akcionáři hutí Liberty Ostrava, koncernu britského podnikatele Sandžíva Gupty. Žádá v něm opět informace, jak bude řešit kritickou situaci firmy. Základní provoz největší ocelárny v zemi se před koncem roku zastavil a téměř 6 tisíc zaměstnanců je od té doby za plný plat doma.

13. únor 2024 27:51

S Babišem jsme se tehdy myšlenkově rozešli, říká Žežulka, který vedl Finanční správu. Teď se vrací

Potíže při zavádění nových systémů e-Doklady nebo přihlášky na střední školy, jsou varováním i pro tuzemskou Finanční správu, která odpovídá za výběr daní. Chystá totiž nový daňový informační systém. Fungovat by měl do tří let, takže v příštích měsících by už měla správa „soutěžit“ dodavatele. Pokud by při spouštění systému došlo k výpadkům, stát by mohl na daních přijít o miliardy.

6. únor 2024 27:17

Spotřeba elektřiny je stabilní a zelené zdroje nestabilní. Ideální je víc jádra, říkají fyzici

Ministerstvo průmyslu a obchodu dokončuje návrh nové energetické koncepce, v první půlce února ho chce poslat do připomínkového řízení. Předpokládá se, že v energetickém mixu Česka výrazně posílí jaderné a obnovitelné zdroje. Nahradit mají uhelné elektrárny, z který se zatím vyrábí nejvíc, skoro polovina elektřiny v zemi.

30. leden 2024 27:18

U staveb je třeba revoluce, ne evoluce. Pro studenty zaveďme vratné granty, radí NERV

Rychlá výpověď z práce, ale s odstupným několika platů a nárokem na rekvalifikaci. Radikální snížení povolovacích lhůt pro různé druhy staveb včetně bytů, a to z deseti let na jeden rok. Povinnost obce zajistit místo v mateřské školce pro tříleté nebo i mladší dítě. A granty na živobytí pro vysokoškoláky. To jsou příklady z celkem 37 opatření na oživení české ekonomiky, které zpracovala Národní ekonomická rada vlády.

23. leden 2024 26:00

Češi si zvykli mít místo penzijního připojištění byt, říká šéf skupiny Vinci

Stavebnictví se loni příliš nedařilo. A to i přes to, že je momentálně v Česku rozestavěno nejvíc silnic a dálnic za poslední desítky let a vláda do nich loni a letos investuje celkem 150 miliard korun.