PoliTalk
Epizoda 8028. únor 2023

Poslechněte si podcast: Schillerová: Kdybych byla submisivní loutka, Babiš by si mě nevážil

Kdybych byla submisivní loutka, šéf ANO Andrej Babiš by si mě nevážil. Novinkám to rozhovoru řekla šéfka poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová. Reagovala tím na slova poslance Ivo Vondráka (dříve ANO), že je jenom Babišova prodloužená myšlenka. Vondrák by pak měl podle ní odstoupit ze všech funkcí, které získal v dresu ANO. Jak dlouho chce blokovat jednání Sněmovny o důchodech? Co říká na vládní návrhy na úspory? Dozvíte se v podcastu Politalk.

44:52

PoliTalk

Vydává: Novinky.cz

Rozhovory s politiky o aktuálních tématech. Provázet jimi vás budou naši političtí redaktoři.

Web

Epizoda 137Před čtyřmi dny 01:13:41

Premiér Fiala v Bílém domě. Novinky nabídly speciální diskuzní studio

Pondělní návštěvu premiéra Petra Fialy (ODS) v Bílém domě, kde se setkal s americkým prezidentem Joem Bidenem, sledovaly Novinky v pondělí večer ve speciálním, živě vysílaném diskusním studiu za účasti odborníků. Poslechněte si záznam vysílání s moderátorem Michaelem Rozsypalem. Jeho hosty byli bývalý ministr zahraničí a někdejší velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra, publicista Tomáš Klvaňa a amerikanista z Katedry severoamerických studií na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Kryštof Kozák.

Epizoda 136Před týdnem 01:00:58

Ondřej Kolář: Vést zdravotnictví je v ČR za trest. Babiš je brouk Pytlík

Strana TOP 09 dostává v preferencích procenta na hranici volitelnosti, což jejího poslance Ondřeje Koláře viditelně neznepokojuje. „Je to skvělá motivace, abychom zamakali,“ odpovídá lehkým tónem. Není ale opravdu TOP 09 v krizi a kdo všechno uvažuje o spojení všech tří koaličních stran do jedné? Proč nazývá Andreje Babiše broukem Pytlíkem a bylo správné nedat Miroslava Kalouska na kandidátku do Evropského parlamentu? Jaké má důvody pro svoji vlastní kandidaturu? I o těchto tématech mluví v pořadu PoliTalk.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz 

Epizoda 132Před týdnem 50:07

Okamura: Ukrajinci jsou náckové. A to je ještě jemné slovo

Ukončeme posílání zbraní na Ukrajinu a zasedněme k jednacímu stolu, říká k ruské agresi předseda opoziční strany SPD Tomio Okamura. Nejsem proruský, ale Ukrajinci jsou „takoví náckové“, dodává jedním dechem v rozsáhlém rozhovoru pro PoliTalk. Kdo bude mít největší vliv na vývoj války na Ukrajině? Trvá SPD na referendu o členství v NATO, i když je to brzda pro případnou koalici s hnutím ANO? A jak si vykládá, že nebyl pozván na jednání o důchodové reformě na Pražský hrad?

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz 

Epizoda 135Před týdnem 31:47

Slovensko volí prezidenta: Politoložka Aneta Világi k výsledkům voleb na Slovensku

Očekával se těsný výsledek, nakonec ale slovenské prezidentské volby ovládl s poměrně velkým náskokem Peter Pellegrini. A to navzdory tomu, že volební průzkumy favorizovaly druhého kandidáta – Ivana Korčoka. Jaká budoucnost nyní čeká naše východní sousedy?  K výsledkům voleb na Slovensku se vyjádřila i politoložka Aneta Világi.

Epizoda 134Před týdnem 44:36

Slovensko volí prezidenta: Kamila Pešeková a Petr Šabata komentují výsledky prezidentských voleb na Slovensku

Očekával se těsný výsledek, nakonec ale slovenské prezidentské volby ovládl s poměrně velkým náskokem Peter Pellegrini. A to navzdory tomu, že volební průzkumy favorizovaly druhého kandidáta – Ivana Korčoka. Jaká budoucnost nyní čeká naše východní sousedy?  Kamila Pešeková a Petr Šabata komentují výsledky prezidentských voleb na Slovensku.

Epizoda 133Před týdnem 32:37

Slovensko volí prezidenta: Šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy k výsledkům prezidentských voleb na Slovensku

Očekával se těsný výsledek, nakonec ale slovenské prezidentské volby ovládl s poměrně velkým náskokem Peter Pellegrini. A to navzdory tomu, že volební průzkumy favorizovaly druhého kandidáta – Ivana Korčoka. Jaká budoucnost nyní čeká naše východní sousedy? Šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy se vyjádřil k výsledkům.

Epizoda 131Před 3 týdny 33:59

Bělobrádek: STAN dělá vnitřní opozici a parazituje na vládě

Hnutí STAN svou předvolební kampaní parazituje na vládě. Podle lidoveckého poslance Pavla Bělobrádka, kdyby to dělaly stejně všechny koaliční strany, vláda by se rozpadla. V pořadu PoliTalk také vysvětluje, proč je Marian Jurečka dobrý ministr, ale špatný předseda KDU-ČSL.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 130Před 3 týdny 49:19

Rychlejší digitalizace? Brzdí ji nemotivovaní úředníci, říká ředitel DIA

Už za měsíc začne fungovat nová mobilní aplikace Portál občana pro snazší komunikaci s úřady. Po eDokladech je to další viditelný počin nové Digitální informační agentury (DIA), která za pár dní oslaví rok od startu svého fungování. V čem zatím vidí její ředitel Martin Mesršmíd největší brzdu digitalizace?  S čím se jako člověk, který poprvé pracuje ve státní správě, stále nemůže srovnat? A jak má digitální stát ve výsledku fungovat? I na tyto otázky odpovídal v pořadu PoliTalk.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 12920. březen 2024 58:32

Vláda jde od debaklu k debaklu. I ona nám pomáhá k vysokým preferencím, míní Havlíček

To, co páchá Putin na Ukrajině je neomluvitelné, ale Západu chybí plán B – říká první místopředseda hnutí ANO, Karel Havlíček. Ví, jak přivést Rusko k jednání o příměří? A zaslouží si vláda a český prezident pochvalu za iniciativu dodávek munice pro Ukrajinu? I na to se zeptala Eva Mikulecká v pořadu PoliTalk. Řeč byla i o aktuálních vztazích se Slovenskem nebo vysokých preferencích hnutí ANO.

Celý rozhovor si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 1281. březen 2024 04:20

Dominik Hašek pro Novinky: Budu kandidovat do Senátu

Bývalý hokejový brankář a olympijský vítěz z Nagana Dominik Hašek potvrdil v podcastu PoliTalk, že se letos chystá vstoupit do politiky. Za TOP 09, nebo koalici SPOLU bude kandidovat do Senátu. Oficiálně chce vše oznámit příští měsíc.

Celý rozhovor s Dominikem Haškem najdete v předchozí epizodě.

S videem vychází také na serveru Novinky.cz