Safari
27. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Adrenalinová ornitologie! Kroužkování mláďat čápů bílých na hnízdech v okolí Dvora Králové nad Labem

Teď se vypravíme za čápy bílými. Aby se ornitologové dozvěděli víc informací o jejich pohybu a migraci, musí se za nimi ve správnou dobu vypravit na hnízda a mláďatům připevnit speciální kroužky. To představuje práci na vysokozdvižné plošině asi tak 15metrů nad zemí.

02:45

Safari

Vydává: Český rozhlas

Aneb ZOO jako na dlani! Nedělní odpolední reportáž ze zoologické zahrady.

Web

Před týdnem 02:49

Mezi africká zvířata autem. Volnými výběhy bezpečně projedete ve svém osobním voze nebo v safaribusu

Velkou skupinu zeber Chapmanových, antilopy losí a koňské, vodušky lečve, pakoně a řadu dalších zvířat potkáte i teď ke konci léta v Safari Josefa Vágnera ve Dvoře Králové nad Labem. Volnými výběhy bezpečně projedete v osobním autě, v safaribusu nebo safari trucka a od průvodců nebo z manuálů se o zvířatech dozvíte mnoho zajímavostí.

Před 2 týdny 02:35

V horkém létě má vyhráno ten, kdo má k dispozici bazén! Jako dvorské mládě hrošíka liberijského Taly

I v Safari Parku Dvůr Králové platí, že v horkém letním počasí má vyhráno ten, kdo má k dispozici bazén. Tedy i rodinka hrošíků liberijských s nejmladším přírůstkem a to samičkou, která dostala jméno Taly. Za hrošíky, kteří jsou u návštěvníků zoo velmi oblíbení, a jejich chovatelkou Hanou Pecháčkovou se vypravila redaktorka Dana Voňková.

Před 3 týdny 02:44

Had Madagascarophis meridionalis v Safari Parku Dvůr Králové. V přírodě žije pouze na Madagaskaru

Dnes vám v Safari parku Dvůr Králové představíme málo známého hada. Má pouze latinský název, a kdo má rád jazykolamy, tak jeho jméno zní Madagascarophis meridionalis. Had měří zhruba 80 cm, jeho zadní jedové zuby produkují slabě toxický jed, ale člověka na životě neohrozí.

10. srpen 2024 02:49

Tlapy a tlapky na výstavě Doteky Afriky v Safari Parku Dvůr Králové aneb Obrazy zvířecích chodidel

Podívali jste se někdy detailně na tlapky svého psa nebo kočky? Pravděpodobně nepodívali, přitom stavba, tvar nebo barva kůže na jejich chodidlech vytváří zajímavé obrazce. U zvířat v zoologických zahradách podobné pozorování není možné a tak vás teď redaktorka Dana Voňková zve na výstavu „Doteky Afriky.“

3. srpen 2024 02:45

Neprakta 100. Kreslíř Jiří Winter byl renesančním člověkem všestranných zájmů a širokého rozhledu

V Safari Parku Dvůr Králové teď můžete obdivovat nejen exotická africká zvířata, ale také nahlédnout do nevšedního života Jiřího Wintera - Neprakty. Výtvarník známý z časopisu Dikobraz byl totiž uznávaným antropologem, orientalistou, cestovatelem, badatelem a sběratelem.

20. červenec 2024 02:46

Poprvé v historii se v Safari Parku Dvůr Králové vylíhla dvě mláďata ohrožených supů bělohlavých

V Safari Parku Dvůr Králové se poprvé v historii vylíhla dvě mláďata supů bělohlavých. Jsou dvě a jedno z nich je potomkem samice, která nemá v hejnu trvalého partnera. I přes tuto neobvyklou okolnost se jedná o vydařený prvoodchov!

13. červenec 2024 02:43

Neprakta 100. Výstava k výročí narození Jiřího Wintera až do konce prázdnin ve dvorském safari parku

O letošních letních prázdninách máte v Safari Parku Dvůr Králové jedinečnou možnost vidět zajímavé výtvarné a sběratelské artefakty Jiřího Wintera Neprakty. Výstava pořádaná ke 100. výročí jeho narození je k vidění ve Vile La Rosa a najdete na ní kromě kreseb i rituální předměty, masky, lebky a také žirafí lopatku s Winterovou kresbou.

6. červenec 2024 02:45

Prvoodchov. V Safari Parku Dvůr Králové se poprvé narodila háďata zmije stromové a daří se jim dobře

K létu patří hadi a my vám dnes představíme i jednoho hada afrického. Jmenuje se zmije stromová a ve dvorském safari parku teď najdete v pavilonu Vodní světy jak její dospělé zástupce, tak i početnou skupinu mláďat. O zajímavosti z úspěšného prvoodchovu zmije stromové se s redaktorkou Danou Voňkovou podělil zkušený chovatel Martin Smrček.

29. červen 2024 02:45

Dvorský safari park a Tierpark Berlin vybudují centra pro náhradní matky nosorožců bílých severních

Vědci zabývající se záchranou vymírajících zvířat jsou zase o krok blíž k vysněnému cíli. Zástupci Safari Parku Dvůr Králové, ZOO Berlín a Leibnizova institutu zaměřených na záchranu nosorožců bílých severních, uzavřeli v Berlíně smlouvu o vybudování speciálních chovných center. V nich se soustředí samice bílých jižních nosorožců, které se po úspěšném vložení vhodného embrya stanou náhradními matkami.