Potraviny
20. prosinec 2019

Poslechněte si podcast: S1 E7: S úspěšným jihotyrolským sýrařem Milanem Sovou o tom, jak se dopracovat k řemeslným sýrům i v Čechách.

Milan Sova žije v krásném koutě světa, kam se my ostatní vydáváme maximálně lyžovat nebo lézt po skalách: v jižním Tyrolsku. Pracuje tam na almu jako sýrař. Dnes je úspěšný a vyhrává se svými produkty sýrařské olympiády. Svému řemeslu rozumí jako málokdo. V podcastu Potraviny vypráví o tom, jak se dostal ke své práci, co se musel nejprve naučit, než směl začít vyrábět sýr na horách a proč dříve před olympiádami u krav i spával a dnes už to nedělá.  Mluvili jsme také o tom, proč je u nás tak málo rozvinutá výroba artisan (řemeslného) sýra, proč je dostupný jen průmyslový sýr v supermarketech a jak by se mohla situace zlepšit.

01:03:53

Potraviny

Vydává: Hana Michopulu

Podcast o tom, jak dobře jíst, vařit a žít.

Web

Před třemi dny 51:28

🇺🇦 S šéfkuchařem Slávou Grigorykem o dětství a jídle na Ukrajině

Sláva Grigoryk je už pár let neodmyslitelnou oporou tvůrčího týmu Ambiente, poslední rok v restauraci s pekárnou U Kalendů v Praze. Narodil se, a do 11 let žil v Pidvoločisku na Ukrajině. Pro podcast Potraviny na tu dobu zavzpomínal. Třeba na své nejmilejší dětské jídlo - kaviár s chlebem, na tajemství maminčina boršče, z kterého má husí kůži a sušenou rybu z Jen počkej zajíci. Zajímalo mě, jak se jeho původ odráží na současné tvorbě v restauraci a pekárně U Kalendů. Hlavní Slávovou dovedností je totiž pekařina a ne náhodou je na Ukrajině chleba kultem. A jak se stal "Čechem"? Bylo pro něj těžké zvyknout si v novém prostředí? Nemohli jsme samozřejmě minout ani velké téma Kyjevský kotlet a ukrajinský vánoční stůl: bramborový salát s doktorským salámem a doma kvašenými okurkami. Příjemný poslech a krásné vánoce přeju, Hanka Michopulu. Partnerem Potravin je podcast Loopa Vojty Kovala - fajn podcast o udržitelnosti. www.podcastloopa.cz

3. listopad 2022 01:10:47

Míchačky s Darinou: život bez teflonu, pizza Detroit, Chef's Table pizza, husí hody

- Co ukázal seriál Chef’s Table Pizza na Netfllixu - ochutnáváme detroitskou pizzu ze Žižkova - máme vyhodit problematický teflon? a jak vařit bez něj - na nerezu    

1. říjen 2022 01:00:09

Proč nikde není romská kuchyně?

Nemáme romská bistra, romské knížky o vaření ani romské šéfkuchaře. Přitom romská kuchyně má svůj příběh, množství rituálů a typické recepty. Většině lidí skrytý příběh jsme odhalily s romistkou Inkou Jurkovou a autorkou romského Vaření s Maruškou na Youtube, Marií Gailovou. Poznejte s námi tento kulturní fenomén. 

2. září 2022 59:58

Na houby s profesionálním sběračem Lukášem Vránou

Profesionální sběrač hub Lukáš Vrána žije v Oregonu a živí se skoro 30 let sběrem hub. Do lesa nechodí „na houby“ jako většina z nás, kteří jdeme procházkou na náhodu, ale jde tam „pro houby“. Jak se to dělá? Jak poznat kdy a kde rostou? Dá se to naučit a Lukáš Vrána nám poradí, jak se zdokonalit. V našem rozhovoru mi řekl třeba: * proč, když najde houbu, zvedne hlavu a podívá se do koruny stromů * jak se člověk může znovu stát součástí lesa * co to je datové houbaření * že největším přítelem houbaře není košík a nůž, ale srážková mapa * jestli fáze měsíce mají vliv na růst hub * k čemu houbař potřebuje atlas stromů * jak se ve svém oboru vypracoval a proč se specializuje na houbu matsutake Taky nemůžu zapomenout na Lukášovu větu, že chce žít život „jednoduchý, ale těžký, protože to vám o něm řekne mnohem víc“.  Sběr hub si ale poslechem tohoto rozhovoru naopak zjednodušíte. V tomto díle si rozšíříte obzory o houbaření a stanete se pokročilejšími houbaři... PS: Omluvte sníženou kvalitu zvuku, od příště jsme zase ve studiu.  *️⃣  Partnerem tohoto dílu Potravin  je pražírna Doubleshot a jejich kapslová káva, kterou si můžete připravit v jedinečném kávovaru Morning. 

5. srpen 2022 55:22

Pastevní chov: naděje pro krávy, Zemi i jedlíky masa s Karlem Kalným z farmy Mitrovsky

Maso ze zvířat chovaných na pastvě je momentálně enviromentální nadějí planety, protože by mohlo aspoň zčásti nahradit neudržitelné průmyslové chovy.  Zatímco v nich jsou krávy krmeny monokulturní kukuřicí a pšenicí, které nejsou přirozenou potravou býložravců, na pastvě zvířata přeměňují rozmanitý porost na důležité mikronutrienty. Následně hnojí krajinu a zpětně obohacují půdu. V ní se váže uhlík, který tak neuniká do atmosféry. Pastevní maso je hodnotnější z hlediska výživy a často i chuti.  Farmář Karel Kalný z farmy Mitrovsky na Vysočině je zapáleným šiřitelem myšlenky pastevního chovu a provede vás správnou pastevní farmou od telete po zaorávání koblihů do půdy. Jsem přesvědčená o tom, že čím více víme o tom, jak žijí zvířata, která konzumujeme, tím lepší rozhodnutí pro Život pak děláme v obchodě vlastní peněženkou.  Trend „masa z pastvy“ se začne v nejbližší budoucnosti šířit i v ČR a obchodní síť si jej naporcuje po svém. Tak třeba nabízením tzv. grass fed masa, kdy je sice zvíře přikrmováno travou, ale stále uzavřené pod střechou industriálního chovu.  Být ve spojení s denní realitou zvířat nám pomůže vybírat a volit to správné. A proto vznikl tento díl Potravin. Příjemný poslech.  Hana Michopulu Maso z farmy mitrovsky.com můžete koupit přímo na místě v Mitrově, dále v prodejně v Brně. Jednou týdně zaváží do Prahy. 

7. červenec 2022 01:11:48

Jak noví imigranti změnili americkou kuchyni, vypráví Jana Ciglerová, americká zpravodajka Deníku N.

Uslyšíte například:    - o venezuelské kulinární kultuře, ve které Jana na Floridě  žije  - proč jsou tak populární tequeños a arepas - o nakupování zážitků v supermarketu Trader Joe’s - o Taste the Nation, televizní show, která mapuje jídlo a příběh původních i příchozích národů - jak musí vypadat jídlo, které Američani přijmou za své - proč jsou Ukrajinci uprchlíci snů Děkuji Doubleshotu, partnerovi tohoto dílu podcastu, který pro posluchače Potravin připravil skvělé dárky k novému kávovému předplatnému. Sama se na něj moc těším (ach, ten červený Hario V60!) Hned po rozhovoru jsem vyrazila hledat nejbližší pražské arepas a teqeños a našla je paradoxně blízko studia, kde natáčíme. Tak ať vás Potraviny taky správně vedou světem jídla! Hezký poslech…. Hana Michopulu

19. březen 2022 54:31

Míchačky s Darinou: film Bod varu, na co je ghí a paměti Stanley Tucciho

Jmenuje se tahle série podle míchaných nápojů nebo podle oblíbené snídaně, kterou se potom jdeme napravit? Samy nevíme. Každopádně semeleme najemno všechno podstatné. Viděli jste gastrofilm Bod varu plný napětí z restauračního prostředí se skvělými hereckými výkony Steva Grahama a dalších? Jestli neviděli, nevadí. Darina šla do terénu a zapátrala v českých profikuchyních, jestli je i tam práce tak nesnesitelně stresující. Poví vám, co se dozvěděla. Udělá vám pořádek ve špajzu a ukáže na co použít ghee a na co přepuštěné máslo. Já se přidám s tipem na knížku od slavného Stanley Tucciho My Life Through Food. To je kniha vzpomínek s recepty, která vás povznese, kam budete chtít. 

14. únor 2022 56:18

Jak na plant based stravu? Uvolnit se!

To aspoň tvrdí Honza Lobreis, šéfkuchař vegetariánské Estrelly, který momentálně vaří v klubu/restauraci Swim. Dozvíte se, jak připravit opravdu dobrý zeleninový vývar do koprovky s topinambury a co vařil pro peskateriána Orlanda Blooma, když natáčel v Praze.  Co to je plant based strava? Jídlo primárně zaměřené na rostlinné zdroje: ovoce, zeleninu, luštěniny, oříšky, oleje, obiloviny, semínka, bylinky. Neznamená to, že si vůbec nikdy nedáte vejce, mléčné výrobky ryby nebo jiné maso. Rostlinné jídlo ale převažuje nad živočišnými zdroji v celé své rozmanitosti.

10. prosinec 2021 01:03:24

Tofu & krkonošské kyselo. Bráchové Giang a Khan Ta prozrazují svá 4 nej jídla.

Bratři Giang a Khan Ta mají 3 vietnamské restaurace v Praze: Gao Den, Taro a Dian. V tom, co dělají jsou nejlepší. Proč? Protože v jejich podání  vietnamská kuchyně konečně zvedla hlavu a získala tolik potřebné sebevědomí. Probereme jejich nejoblíbenější jídla z dětství i současnosti, jídlo, kterého snědí nejvíc a poslední jídlo života, kdyby si jej mohli přát. Ale taky recept, jak doma udělat fakt dobré tofu jako mají v Taru. Kdy udělají v Dianu nějakou divočejší degustační večeři s prasečími oušky…, a  jestli budou jejich děti okusovat kosti tak pečlivě jako jejich rodiče a prarodiče, anebo už ne. Před rozhovorem jsem se zařekla, že se vyvaruju otázek, které  by víc nebo míň mířily na to, jak moc jsou Vietnamci a jak moc Češi. Protože jsou tu doma a myslim, že to musí být dost otravný, poslouchat pořád o tom, co nás odlišuje. A je v tom spousta přednastavených klišé. To byste nevěřili, jak to bylo těžké! Jojo, stereotypy jsou zlo!  Zažerou se do hlavy a nechtějí pustit. Tak schválně, jak se mi to nakonec povedlo...?  Partnerem tohoto dílu Potravina je Myone Drink.

12. listopad 2021 56:21

Míchačky s Darinou: jak dělají šéfkuchaři pečené kuře doma?, fungují histabiotika?, a yes or no českému "parmazánu?

Míchačky s Darinou je nová série Potravin, kterou připravuji společně s Darinou Sieglovou z časopisu Apetit. To nejdůležitější, co jsme gastromicky zažily, zjistily a objevily v poslední době.  Ať si nemusíte  poznamenávat…tak tady je recept na chefy pečené kuře, který po doposlechnutí budete rozhodně chtít zkusit. Pečené kuře podle Toma Aikense    Nálev: 3 litry vody, 300g soli, 150g cukru  12 hodin v nálevu, 4-6 hodin necháme osychat v pokojové teplotě, 45 minut na 140°C, půl hodiny necháme stát, vykrojíme prsa,  stehna pečeme 20-25 minut na 240°C, prsa jen 5 minut na 240°C. Necháme 20 minut odpočívat. Jíme:). Chválíme podcast Potraviny a Toma.    (Do nálevu podle Toma můžete i nemusíte přidat: čerstvý bobkolist, citronovou kůru, podrcený pepř, česnek - a povařit. Před vložením kuřete nechejte zcela zchladnout.)