Potraviny
31. leden 2020

Poslechněte si podcast: S1 E10: Zimní houby a kde je najít. Lekce zimního houbaření s mykologem Petrem Součkem.

Houbařit v zimě je snadnější, než by se mohlo zdát. Mykolog Petr Souček vám prozradí praktické tipy jak se to naučit. I v mrazech totiž “rostou" a vy si tak můžete odnést z lesa houby do polévky nebo dokonce na smaženici! Prostě skoro jako v létě. Zjistíte, proč je atlas tak trochu “na houby”, že houbaření může být docela společenská aktivita nebo třeba jaká aplikace vám pomůže nezabloudit. Samozřejmě, že nabídka lesa se  v zimě a v létě liší. Kdo ale ví co hledá a kde, ten najde. A to se v Potravinách dozvíte. Tento díl je tak nabitý informacemi, že jsem všechno důležité shrnula do poznámek, abyste se k nim mohli v budoucnu kdykoliv vrátit a nemuseli hledat v záznamu. Najdete je na konci tohoto textu.  Hned po dotočení podcastu jsme vyrazili do lesa a nasbírali několik druhů hub. Uvařila jsem z nich houbové rizoto s jedlými kaštany a polévku. Bylo to perfektní a srovnatelné s letními kousky! Přeju vám hodně zábavy při osvojování nové dovednosti - radost v kuchyni je jen jedna z mnoha věcí, kterou vám to přinese.

★ Jedlé zimní houby:
-podzim/zima: šťavnatka pomrazka, šťavnatka modřínová, čirůvka dvoubarvá a čirůvka fialová
-zima: penízovka sametonohá, hlíva ústřičná, boltcovitka bezová – jidášovo ucho, pařezník pozdní, opeňka měnlivá, třepenitka maková

★Jedovaté zimní houby: třepenitka svazčitá, čepičatka jehličnanová (zaměnitelná za opeňku měnlivou), hlinák červenající (zaměnitelný za choroš), strmělka přehrnutá

 ★ Modrý Mauricius houbařů – masečník kulovitý

 ★ Houba, která se z jedlých přesunula mezi jedovaté: čechratka podvinutá

 ★ Aplikace na chození lesem bez bloudění: Sports Track

 ★ Červený seznam je na  https://portal.nature.cz/publik%5Fsyst/files/RL%5Fhub.pdf
 
★ Petr Souček na sociálních sítích:
na Twitteru: @PSzKolovrat
na FB: @soucek.petr

 ★ Petrovy nejbližší přednášky v roce 2020:
30.1. od 18:00 v Bělči (okres Kladno) v zasedací místnosti obecního úřadu
10.3. od 18:00 v Praze, v budově Střední školy obchodní, Belgická 29, Praha 2
16.3. od 17:00 v Říčanech (okres Praha-východ) v KOLOBĚHU, Masarykovo nám. 13/12.

 ★ Další přednášky, výstavy, procházky a víkendy najdete na myko.cz.

01:25:13

Potraviny

Vydává: Hana Michopulu

Podcast o tom, jak dobře jíst, vařit a žít.

Web

2. červen 2023 01:19:26

Šéfkuchařka Silvie Jackson, americké nakládačky, nová kniha Zkvašeno a jak používat miso.

🟡 Šéfkuchařka Silvie Jackson a její příběh o cestě kolem US až do holešovického Big Smokers + americké rychlé nakládačky ze salátové okurky  🟠 Vychází nová knížka blogu Zkvašeno a její spoluautor Vláďa Sojka vám na ní udělá chutě + poradí, kde všude použít v kuchyni miso 

🥩 Partnerem tohoto dílu Potravin je skvělé Maso z pastvin, farma, která produkuje vyzrálé pastevní maso, což je zatím v ČR pořád ještě výjimečná věc. Když si teď u nich objednáte maso s kódem Potravin, dostanete hodnotnou výslužku od cesty. 🍔 ⭐️ 

Mají to moc dobré, zkuste to: >> www.masozpastvin.cz

  👩‍🍳🥒 SWEET & SOUR PICKLES

Sladkokyselé americké okurky podle Silvie Jackson

Doba přípravy 20min

Množství: cca 2l

  1kg okurka hadovka nakrájená na 4mm kolečka (nebo podle preferencí i tenčí)

Nálev: 

200g cukru krystalu

300ml bílého vinného octa

200ml vody

5g celerového semínka, (nemáte-li celerové semínko, můžete použít 1 stonek řapíkatého celeru, nakrájený na jemno)

30g soli

10g kurkumy

10g hořčičného semínka 

  Nálev zavaříme - dbáme na to, aby byl cukr zcela rozpuštěný, pak zachladíme. Studený nálev nalijeme na okurky. Nálev nezalije zcela všechny okurky, což je v pořádku. Okurky postupně odvádí vodu a za několik hodin budou v nálevu ponořené všechny. Nechte ještě  asi hodinku v pokojové teplotě, promíchejte a pak skladujte v lednici. Je dobré nechat před konzumací uležet 24h. Vydrží v chladu až měsíc. 

 

6. duben 2023 01:03:33

Míchačky s Darinou: ančovičky se vrací, Kellogovými lupínky proti masturbaci, jak si dobře vybrat rostlinný olej a 2 medaile za sushi pro ČR

🟠 Ančovičky -  ještě před 100 lety běžná součást české omáčkové kuchyně nám přes socialistické Tuzexy uplavala z jídelníčků. V jaké podobě se tam můžou vrátit? 

🟠 Dr. William Kellog byl docela temná bytost, ale ovlivnil způsob, jak snídají milióny lidí po celém světě a je dobré to vědět.

🟠 Podle jakých kritérií si aktuálně vybrat rostlinný tuk na vaření? 

🟠 Dvě mezinárodní zlaté medaile pro 2 české sushi mastery a hned v jednom podniku? To nemůže být náhoda. Dozvíte se, kde můžete ochutnat práci Richarda Tomáše a Jakuba Horáka a jak se jim to povedlo. Gratulujeme!

🟠 Darina byla součástí štábu pořadu Pohlreichův souboj restaurací a poví vám o tom.

🟠 Tip na dobrý zdroj pastevního hovězího s kvalitním e-shopem mají Pražáci kousek za městem a nakrmí tam i vaše pejsky.

🟠 No a na závěr Veselé velikonoce a Darinin vrkoč.

  Partnerem tohoto dílu Potravin je obchod se španělskými specialitami Sabores, ale hlavně jejich e-shop: edelikatesy.cz, kde pořídíte všechno potřebné pro španělskou kuchyni nebo prostě autentické domácí degustace (šunka iberico, španělské sýry, dary moře, olivy, ančovičky, vína, vermuty atd.), a to v prvotřídní kvalitě. Děkujeme!

  Další užiteční odkazy:

El Camino Tapas www.elcaminotapas.cz

Kate Lister: Podivuhodná historie sexu, vydala Paseka

Richard Tomáš - IG @riki.to_sushi - World Sushi Cup

Jakub Horák - IG @oyakubodon - Washoku World Challenge

yamato.cz

masozpastvin.cz

11. březen 2023 01:10:30

Ramen s Jirkou Marečkem, synbiotický půst a nejlepší krémová vejce a omeleta podle šéfkuchaře Františka Skopce.

⚫️ Ramenová vlna se rozlila světem, i když k nám zatím spíš jako šplouchání. Jirka Mareček je do ramenu úplně ponořený a je proto asi ten nejpovolanější, kdo nás v něm může naučit plavat. Tonkotsu, paytan, tantanmen? Emulzifikovaný, nebo čirý? Jak na domácí provedení a kam na ten nejlepší do restaurace? Poslechněte si náš rozhovor a pro další inspiraci sledujte Jirku na IG pod nickem @ra_ram3n. 

  ⚫️ Blog Zkvašeno drží před Velikonoci synbiotický půst (hodně vlákniny a kvašeného, to se dalo čekat😊) - dozvíte se, jak a kde se můžete přidat. 

  ⚫️ Naučme se spolu mistrovskou omeletu a nejlepší krémová vejce. Šéfkuchař František Skopec pracoval v pražské snídaňové instituci Café Savoy, vajec se tu nasmažil doslova tuny a dá nám z této životní dovednosti malou lekci. Je to pěkně dopodrobna, ale věřte - bude se vám hodit. 

  Partnerem tohoto dílu podcastu Potraviny je e-shop www.lidizbaru.cz. Díky!

5. únor 2023 01:07:24

Životopis Anthony Bourdaina, petice za soucitné chovy a rozhovor s Chili Ta, která vydala kuchařku Špetka chili plus její nejlepší smažená rýže

⚫️ Životopis Anthony Bourdaina vyšel ve Slovartu a my si řekneme, proč ho číst. 

⚫️ Klecové chovy ještě nejsou přemoženy a boj s nimi jde do druhého kola. Zvířata potřebují ještě jeden váš podpis, tentokrát ne pro EU, ale pro českou vládu. V rozhovoru s Romanou Šonkovou z Compassion in World Farming  zjistíte, co všechno už se zlepšilo a co ještě můžeme dělat. 

⚫️ Kreativní tvůrkyně Chili Ta známá z TV soutěže Masterchef vydala kuchařku, která je ušitá na míru českým podmínkám pro vaření „Asie“ - nabídce místních obchodů a zdejší sezóně. V tom je na trhu jedinečná. Chili dala Potravinám rozhovor o životě a kuchyni na pomezí vietnamské a české kultury. 

 

1. prosinec 2022 51:28

🇺🇦 S šéfkuchařem Slávou Grigorykem o dětství a jídle na Ukrajině

Sláva Grigoryk je už pár let neodmyslitelnou oporou tvůrčího týmu Ambiente, poslední rok v restauraci s pekárnou U Kalendů v Praze. Narodil se, a do 11 let žil v Pidvoločisku na Ukrajině. Pro podcast Potraviny na tu dobu zavzpomínal. Třeba na své nejmilejší dětské jídlo - kaviár s chlebem, na tajemství maminčina boršče, z kterého má husí kůži a sušenou rybu z Jen počkej zajíci. Zajímalo mě, jak se jeho původ odráží na současné tvorbě v restauraci a pekárně U Kalendů. Hlavní Slávovou dovedností je totiž pekařina a ne náhodou je na Ukrajině chleba kultem. A jak se stal "Čechem"? Bylo pro něj těžké zvyknout si v novém prostředí? Nemohli jsme samozřejmě minout ani velké téma Kyjevský kotlet a ukrajinský vánoční stůl: bramborový salát s doktorským salámem a doma kvašenými okurkami. Příjemný poslech a krásné vánoce přeju, Hanka Michopulu.

Partnerem Potravin je podcast Loopa Vojty Kovala - fajn podcast o udržitelnosti. www.podcastloopa.cz

3. listopad 2022 01:10:47

Míchačky s Darinou: život bez teflonu, pizza Detroit, Chef's Table pizza, husí hody

  • Co ukázal seriál Chef’s Table Pizza na Netfllixu

    • ochutnáváme detroitskou pizzu ze Žižkova

    • máme vyhodit problematický teflon? a jak vařit bez něj - na nerezu

  

 

1. říjen 2022 01:00:09

Proč nikde není romská kuchyně?

Nemáme romská bistra, romské knížky o vaření ani romské šéfkuchaře. Přitom romská kuchyně má svůj příběh, množství rituálů a typické recepty. Většině lidí skrytý příběh jsme odhalily s romistkou Inkou Jurkovou a autorkou romského Vaření s Maruškou na Youtube, Marií Gailovou. Poznejte s námi tento kulturní fenomén. 

2. září 2022 59:58

Na houby s profesionálním sběračem Lukášem Vránou

Profesionální sběrač hub Lukáš Vrána žije v Oregonu a živí se skoro 30 let sběrem hub. Do lesa nechodí „na houby“ jako většina z nás, kteří jdeme procházkou na náhodu, ale jde tam „pro houby“. Jak se to dělá? Jak poznat kdy a kde rostou? Dá se to naučit a Lukáš Vrána nám poradí, jak se zdokonalit.

V našem rozhovoru mi řekl třeba:

  • proč, když najde houbu, zvedne hlavu a podívá se do koruny stromů
  • jak se člověk může znovu stát součástí lesa
  • co to je datové houbaření
  • že největším přítelem houbaře není košík a nůž, ale srážková mapa
  • jestli fáze měsíce mají vliv na růst hub
  • k čemu houbař potřebuje atlas stromů
  • jak se ve svém oboru vypracoval a proč se specializuje na houbu matsutake

Taky nemůžu zapomenout na Lukášovu větu, že chce žít život „jednoduchý, ale těžký, protože to vám o něm řekne mnohem víc“.  Sběr hub si ale poslechem tohoto rozhovoru naopak zjednodušíte. V tomto díle si rozšíříte obzory o houbaření a stanete se pokročilejšími houbaři...

PS: Omluvte sníženou kvalitu zvuku, od příště jsme zase ve studiu. 

*️⃣  Partnerem tohoto dílu Potravin  je pražírna Doubleshot a jejich kapslová káva, kterou si můžete připravit v jedinečném kávovaru Morning. 

5. srpen 2022 55:22

Pastevní chov: naděje pro krávy, Zemi i jedlíky masa s Karlem Kalným z farmy Mitrovsky

Maso ze zvířat chovaných na pastvě je momentálně enviromentální nadějí planety, protože by mohlo aspoň zčásti nahradit neudržitelné průmyslové chovy.  Zatímco v nich jsou krávy krmeny monokulturní kukuřicí a pšenicí, které nejsou přirozenou potravou býložravců, na pastvě zvířata přeměňují rozmanitý porost na důležité mikronutrienty. Následně hnojí krajinu a zpětně obohacují půdu. V ní se váže uhlík, který tak neuniká do atmosféry. Pastevní maso je hodnotnější z hlediska výživy a často i chuti. 
Farmář Karel Kalný z farmy Mitrovsky na Vysočině je zapáleným šiřitelem myšlenky pastevního chovu a provede vás správnou pastevní farmou od telete po zaorávání koblihů do půdy. Jsem přesvědčená o tom, že čím více víme o tom, jak žijí zvířata, která konzumujeme, tím lepší rozhodnutí pro Život pak děláme v obchodě vlastní peněženkou.  Trend „masa z pastvy“ se začne v nejbližší budoucnosti šířit i v ČR a obchodní síť si jej naporcuje po svém. Tak třeba nabízením tzv. grass fed masa, kdy je sice zvíře přikrmováno travou, ale stále uzavřené pod střechou industriálního chovu.  Být ve spojení s denní realitou zvířat nám pomůže vybírat a volit to správné. A proto vznikl tento díl Potravin. Příjemný poslech. 

Hana Michopulu

Maso z farmy mitrovsky.com můžete koupit přímo na místě v Mitrově, dále v prodejně v Brně. Jednou týdně zaváží do Prahy. 

7. červenec 2022 01:11:48

Jak noví imigranti změnili americkou kuchyni, vypráví Jana Ciglerová, americká zpravodajka Deníku N.

Uslyšíte například: 
 

  • o venezuelské kulinární kultuře, ve které Jana na Floridě  žije 
  • proč jsou tak populární tequeños a arepas
  • o nakupování zážitků v supermarketu Trader Joe’s
  • o Taste the Nation, televizní show, která mapuje jídlo a příběh původních i příchozích národů
  • jak musí vypadat jídlo, které Američani přijmou za své
  • proč jsou Ukrajinci uprchlíci snů

Děkuji Doubleshotu, partnerovi tohoto dílu podcastu, který pro posluchače Potravin připravil skvělé dárky k novému kávovému předplatnému. Sama se na něj moc těším (ach, ten červený Hario V60!)

Hned po rozhovoru jsem vyrazila hledat nejbližší pražské arepas a teqeños a našla je paradoxně blízko studia, kde natáčíme. Tak ať vás Potraviny taky správně vedou světem jídla!

Hezký poslech….

Hana Michopulu