Vinohradská 12
1. červenec 2020

Poslechněte si podcast: S virologem o pandemii na prahu prázdnin

Další vlna rozvolňování dnes přinesla pro většinu Čechů možnost odložit roušku. Zároveň ale v posledních dnech prudce narostl počet nových případů koronaviru, lokální ohniska nákazy hlásí především severní Morava. To vše ve chvíli, kdy Světová zdravotnická organizace varuje, že pandemie zdaleka nekončí. Jak dobře už jsme stihli poznat virus? Ptáme se virologa z výzkumného centra CEITEC Pavla Plevky.

25:02

Vinohradská 12

Vydává: Český rozhlas

Nestíháte sledovat nové události? Noviny a sociální sítě jsou plné jmen a fotek a vy nevíte proč? Zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12 vysvětlí aktuální témata v souvislostech. Najdete také na našem zpravodajském webu iRozhlas.cz, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Web

Dnes 20:34

Kdo jsou děti z babyboxu

15 vteřin na loučení. A pak dočasné jméno a nová rodina. Anonymní matky odložily do českých babyboxů za jejich existenci přes 260 dětí. První z nich už jsou plnoleté. Jak babyboxy fungují a jak se daří dětem, které přes ně našly nový život? Ví Veronika Hlaváčová z domácí redakce. Ptá se Matěj Skalický.

Včera 22:43

Fialova cesta do Bílého domu

Český premiér navštívil Bílý dům. Jednal s americkým prezidentem. Byl v CIA i v Kongresu. Na každém kroku od odletu z Prahy byla Petru Fialovi v patách Jana Karasová, zvláštní zpravodajka Českého rozhlasu. Jejich cestou provádí Matěj Skalický.

Před dvěma dny 22:50

Velká změna: Polsko a liberalizace potratů

Velké změny se možná chystají v Polsku. Vládní koalice nabídla několik možností, jak zmírnit přísné potratové zákony. Teď se o nich jedná. Jak bouřlivá to je debata? A nemohou liberálnější návrhy někde narazit? To ví Katka Havlíková, zpravodajka Českého rozhlasu ve Varšavě. Ptá se Matěj Skalický.

Před třemi dny 21:05

Proč se Írán a Izrael nenávidí

Írán a Izrael. Kdy se začaly tyhle státy nenávidět? Nebo jsou to nepřátelé už od nepaměti? Jak silný je Írán vojensky a jak je na tom jeho nukleární program? Spousta otázek pro Josefa Krause, politologa z Masarykovy univerzity v Brně. Ptá se Matěj Skalický.

Před čtyřmi dny 22:29

Írán zaútočil na Izrael. Co bude dál?

Víkendová noční smršť raket a dronů. Bezprecedentní útok a eskalace napětí na Blízkém východě. Írán zaútočil na Izrael. Jsme na prahu další krvavé války? Analyzuje Irena Kalhousová z Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 21:54

Realita českých recidivistů

Realita českých recidivistů. Vracejí se do vězení, a ta jsou přeplněná. Tak co s tím? Téma pro kriminologa Jiřího Mertla z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, který se zabývá pomoci odsouzeným při návratu do života. Je současně autorem závěrečné zprávy k dlouhodobému projektu Asociace poskytovatelů adiktologických služeb. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 21:57

Rodiče střelce vinni. Precedens v USA?

*** UPOZORNĚNÍ: Tato epizoda se věnuje případu masové střelby na americké střední škole. *** Zabil čtyři spolužáky a soud ho poslal na doživotí za mříže. Kromě něj ale mají jít do vězení i jeho rodiče. Proč? Jak to soud zdůvodnil? Je to v USA bezprecedentní případ? A budou odteď nést rodiče za své děti mnohem větší odpovědnost? Důležité otázky pro Pavla Nováka, zpravodaje Českého rozhlasu ve Spojených státech. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 23:48

Tajemství podezřelé kampeličky

„Zapomněl“ na milion a spustil lavinu otázek. Proč byl nynější premiér Petr Fiala v minulosti členem vybraného klubu podílníků kampeličky s podezřelým praktikami? Co všechno jeho kauza nasvítila? Ví a poví Lukáš Valášek, investigativec serveru SeznamZprávy.cz. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 20:11

Záměna pacientek na Bulovce

Zaměnili pacientky. Vina nebyla systémová, ale lidská – vysvětluje Fakultní nemocnice Bulovka. Jak je možné, že žena, která šla na odběr krve, skončila na operačním sále? A jak tomu příště předejít? O tom mluví Iva Bezděková, novinářka Deníku N. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 22:54

„Zlé vyhlídky“ pro Slovensko

Klíče od Prezidentského paláce v Bratislavě získal Peter Pellegrini. Co nakonec rozhodlo? Čím oslovil skoro milion a půl lidí? A jaká čeká Slovensko budoucnost? Velká povolební analýza s Andreou Michalcovou, ředitelkou Centra pro informovanou společnost. Ptá se Matěj Skalický.