• Podcasty
  • S Arenbergerem nejen o medicíně
S Arenbergerem nejen o medicíně
28. únor 2024

Poslechněte si podcast: Neurochirurg neoperuje jen mozek

Neurochirurgickou kliniku Univerzity Jana Evangelisty Purkyně vede pan profesor Martin Sameš. Kdybyste měli neurinom akustiku, který se správně označuje jako vestibulární schwannom a rozhodli jste se pro chirurgické řešení, zavolejte mu.

31:45

S Arenbergerem nejen o medicíně

Vydává: Český rozhlas

Podcast připravuje profesor MUDr. Petr Arenberger a vzniká ve spolupráci s Českou lékařskou společností a Českým rozhlasem. S významnými lékaři přibližuje medicínská témata vědecko-populárním způsobem.

Web

Před čtyřmi dny 22:09

Nebolí vás v kříži?

Pokud ano, zřejmě to nebudou ledviny, i když to každého napadne jako první. To říká náš dnešní host profesor Ivan Rychlík. Ledvinám rozumí.

Před týdnem 20:07

Patříte také mezi pacienty s širším rozsahem normy?

Dnes nám poradí pan docent David Skorunka. Je psychiatrem, psychoterapeutem a rodinným terapeutem.

Před 2 týdny 27:03

Absence nemusí být jen ve škole

Velkému epileptickému záchvatu se dnes říká generalizovaný tonicko-klonický, tedy žádné velké zjednodušení, spíš naopak. Když měl dříve epileptik tento grand mal, bylo jasné, že byl v bezvědomí a měl křeče.

Před 3 týdny 22:06

Praktický lékař je generalitou aneb Boříme mýty o praktickém lékařství

Už jste se s tím také někdy setkali? Kdo je lidově řečeno „obvoďák“ nebo „praktik“, asi víte. Má opravdu krátkou předatestační příprava ve srovnání s jinými obory? A je to výhodou, nebo nevýhodou? Co je kapitace? A skutečně na ní vydělává? Zlí jazykové říkají, že nic neléčí, respektive nevyléčí a jen vypisuje žádanky.

7. srpen 2024 26:38

Následky ohně jsou mnohdy spojené s devastujícím porušením kůže

Můj dnešní host není hasič, ale s ohněm, respektive jeho následky, přichází každodenně do styku. Docent Robert Zajíček, Ph.D., je přednostou Kliniky popáleninové medicíny 3. LF UK a FNKV.

31. červenec 2024 20:04

I v mozkových tepnách se mohou usadit krevní sraženiny

Ne, nespletli jsme se. Hostem mého dnešního podcastu je profesor MUDr. Petr Widimský, který je vedoucím Kardiocentra 3. LF UK a FNKV a profesorem na Kardiologické klinice 3. LF UK a FNKV.

24. červenec 2024 20:15

Naším skenerem okolí jsou nohy

Mezi pět smyslů patří zrak, sluch, čich, chuť a hmat. „Bolí vás někdy záda, vstává se vám ráno špatně, a nesouvisí to třeba s nohama,“ ptá se můj dnešní host Mgr. Jaroslav Fešar.

17. červenec 2024 26:17

Ray Manzarek, klávesista od The Doors, neuroanatomem

Můj dnešní host je neuroanatomem. Vede Ústav anatomie na 3. lékařské fakultě UK. Ale řada z vás ho zná jako Raye Manzareka, klávesistu z hudební skupiny Dveře, tedy přesněji kapely The Doors revival.

10. červenec 2024 22:55

Znáte svého praktického lékaře?

Když nás bolí zub, máme zajít k „praktikovi“ nebo ke stomatologovi? MUDr. Dušan Zhoř, můj dnešní host, je praktickým lékařem pro dospělé a už tři zuby ve své ordinaci v Kyjově vytrhl. Stejně ale doporučuje zajít se zubem rovnou ke stomatologovi. Téměř všechno ostatní by ale měl začít řešit on.

3. červenec 2024 25:31

Kde jsou ty doby, kdy se ředitelé očkovali vzájemně

Ani očkování proti COVIDu-19 se zpočátku moc nevěřilo, respektive očkování nejnovějším typem málo vyzkoušené takzvané mRNA vakcíny se řada lidí bála. A tak nezbývalo nic jiného, než aby ředitelé velkých nemocnic šli příkladem. Proto jsem se nechal naočkovat ředitelem Všeobecné fakultní nemocnice v Praze 2 a hned jsem mu to jako ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze 10 oplatil.