• Podcasty
  • S Arenbergerem nejen o medicíně
S Arenbergerem nejen o medicíně
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Mají sestry dělat víc?

Je nás málo, nelékařského personálu a postupně i lékařů. Můj dnešní host ing. Matin Mayer, PhD, je náměstkem ředitele Ústavu hematologie a krevní transfuze, ale také auditorem Spojené akreditační komise, zabývá se biomedicínským inženýrstvím, ale i celou řadou dalších činností.

26:24

S Arenbergerem nejen o medicíně

Vydává: Český rozhlas

Podcast připravuje profesor MUDr. Petr Arenberger a vzniká ve spolupráci s Českou lékařskou společností a Českým rozhlasem. S významnými lékaři přibližuje medicínská témata vědecko-populárním způsobem.

Web

Před šesti dny 21:47

Rain Man – o autismu jsme slyšeli ve filmech nebo seriálech

Občas se s autistou setká každý z nás. Nebo si to o dotyčném aspoň myslí. A také nám o tom v dnešním prvomájovém podcastu víc řekne paní docentka MUDr. Pavlína Danhofer, dětská neuroložka z Brna. Je vedoucí Centra pro diagnostiku a výzkum neurovývojových poruch Kliniky dětské neurologie LF MU a FN Brno, ke kterým se poruchy autistického spektra řadí.

Před 2 týdny 23:14

Srdce má dnes nesrovnatelně vyšší šance

Kardiolog a současný děkan 3. lékařské fakulty UK profesor MUDr. Petr Widimský změnil pohled na infarkt myokardu. Když jsme před nějakou dobou oba studovali medicínu, učili nás, že pacient se srdeční záhatí, jak se česky infarkt jmenuje, musí do nejbližší nemocnice. Tam mu tehdy natočili EKG, položili ho na lůžko a čekali, až se mu v srdeční svalovině vytvoří pevná jizva.

Před 3 týdny 22:05

Umělá inteligence stále potřebuje přirozenou inteligenci

Medicína je úžasným polem pro výzkum umělé inteligence, ale musíme si zachovat kritické myšlení. Málokdo by byl schopen ručně vyhodnotit sedmidenní záznam EKG. To říká doc. Ing. Lenka Lhotská z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky a Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT. Spolupracuje s Národním ústavem duševního zdraví.

3. duben 2024 23:24

Vystudoval medicínu, aby léčil zdravotní systém

Titul MUDr. má z 1. lékařské fakulty UK v Praze, titul PhD. ze 3. lékařské fakulty, ale brzy přestal léčit pacienty, ale začal se dívat na zoubek zdravotnímu systému. Dovede poradit a pomoct při usnadnění dostupnosti nových léků v naší republice. Ví, proč se včera registrovaný lék Evropskou lékovou agenturou nedostane už dnes na pulty našich lékáren.

27. březen 2024 26:11

Perinatologie pomáhá v nejútlejším věku

Od roku 1875 je cihlová stavba od Josefa Hlávky v Apolinářské ulici v Praze 2 určena pro to, aby nás bylo víc. S postupem času lékařská věda nepřešlapovala na místě. I v porodnictví se objevily nové metody a postupy.

20. březen 2024 26:46

Nemá rád píchání injekcí

Proto nešel na medicínu, ale medicínou se celý život zabývá. Vystudoval Strojní fakultu ČVUT, ale humanoidní roboty nesestavuje. Ve škole měl na biofyziku pana profesora Rosinu, nyní děkana Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, jehož přednášky mu tehdy učarovaly. Řeč je o panu ing. Markovi Švejdovi.

13. březen 2024 24:58

Be Charity ve zdravotnictví

Někdy si chceme ve zdravotnickém zařízení koupit nějaký dražší přístroj a nemocniční management nám poradí, ať to zase zkusíme za rok. Pokud jste přesvědčeni, že ho ale musíte mít letos, zavoláte Báře Nesvadbové a ta se svým týmem posoudí, jestli vám vaše přání splní.

6. březen 2024 33:26

Vaří molekulární mikrobiolog i hovězí bujon?

To nám prozradí pan profesor Dr. Pavel Dřevínek, přednosta Ústavu lékařské mikrobiologie 2. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Motole.

28. únor 2024 31:45

Neurochirurg neoperuje jen mozek

Neurochirurgickou kliniku Univerzity Jana Evangelisty Purkyně vede pan profesor Martin Sameš. Kdybyste měli neurinom akustiku, který se správně označuje jako vestibulární schwannom a rozhodli jste se pro chirurgické řešení, zavolejte mu.