- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Poslechněte si podcast: Rybízový koláč podle receptu z roku 1922
Český ráj byl už na přelomu 19. a 20. století vyhledávaným místem „letních hostů“. Lákaly je tam nejen krásy přírody, ale i různé dobroty, jako třeba rybízový koláč. Jak ho připravovaly naše babičky, prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Vomajda z lišek
Na podzim se sklízí úroda v sadu, na poli, i v lese. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají houbové povídání a také recept na vomajdu z lišek.
Chleba s křížalami
K podzimu rozhodně patří trhání jablek a podzimní sluneční paprsky ještě mohou pomoci při sušení křížal. A ty se budou hodit na recept Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního, chleba s křížalami.
Patison v zelenině
I když to připomíná létající talíř, znaly a používaly to už naše babičky. Patison, další zámořská zelenina, která se usadila v Evropě. Kromě informací o jeho původu přidají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na patison v zelenině.
Špaldový koláč s mákem, švestkami a perníkem podle receptu z Pojizeří
V dobách našich babiček se nejen jinak vařilo, ale také si lidé věcí okolo více vážili. Platilo to i půdě, která je vlastně živila. A o půdě a také o špaldovém koláči bude povídání Jaroslava Hořeního a Vladimíry Jakouběové.
Placky z brambor a celeru
Vůni a chuť pečených brambor mají mnozí spojenou s dětstvím. Patřily ke sklizni brambor, o které budou hovořit Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. A recept, který přidají, nebude na pečení brambor v ohni, to zvládne snad každý sám, ale na placky z brambor a celeru.
Trnkový šnaps podle babičky Vladimíry Jakouběové
V receptech našich babiček se budeme věnovat zpracování lnu, což byla výsada žen, které po tom na slavnosti popíjely trnkový šňaps.
Švestkové recepty z kuchařské knihy Hanny Dumkové z roku 1884
Osmažené švestky, švestková bába, švestkový štrůdel a švestková chladina; hned několik receptů na zužitkování švestek.
Boby s uzeným
Zatím co hrách a čočku zná a ochutnal asi každý, boby patří mezi pozapomenuté luštěniny. Připomeneme si je v receptech našich babiček.
Vepřové v cibuli podle receptu z Jilemnicka
Nejen v kuchyních našich babiček nesměla chybět cibule. Známá je už od starověku a byla základním kořením i lékem. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak připravit vepřové v cibuli.
Babiččina bůčková roláda
Zelenina, koření i lék, to vše je česnek, který nemohl chybět v kuchyních našich babiček, kam se tentokrát vydáme pro recept na bůčkovou roládu. Spolu s Jaroslavem Hořením a Vladimírou Jakouběovou.