Dnešní Plus
8. listopad 2022

Poslechněte si podcast: Ruští středoškoláci se budou učit rozebírat zbraně, říká redaktorka Milenkovičová

„Vojenská výchova má být přípravou na přežití války, přírodních katastrof nebo k výkonu vojenské služby. Školáci si tak mají osvojit základní vojenské návyky, naučit se poskytnout první pomoc, nasadit si plynovou masku, orientovat se v terénu, ale taky zacházet se zbraněmi, dělat takzvanou rozborku a sborku,“ popisuje Ivana Milenkovičová ze zahraniční redakce Českého rozhlasu.

04:07

Dnešní Plus

Vydává: Český rozhlas

Výběr nejdůležitějších rozhovorů, analýz a specializovaných pořadů z našeho vysílání.

Web

Před 2 týdny 05:25

Devadesátky, klimatické dezinformace a filozofka Matějčková. Venku jsou nominace na Magnesii Literu

V Knihovně Václava Havla byly zveřejněny nominace na nejlepší knihy roku 2023 podle porotců soutěže Magnesia Litera. Partnerem kategorie Litera za publicistiku je nově Český rozhlas Plus, který se současnou publicistikou pracuje intenzivně například v pořadu Radiokniha. Nominovanými knihami v této kategorii jsou kolektivní publikace s názvem Věčná devadesátá, kniha mapující klimatické dezinformace a také publikace filozofky Terezy Matějčkové Bůh je mrtev. Nic není dovoleno.

15. prosinec 2023 09:57

„Moje dítě mě bude potřebovat celý život.“ Co zažívají rodiče pečující o děti s těžším postižením?

„Péče o dítě s těžším postižením celkově zamíchá konstelací v rodině, každý rodič to může zvládat jinak,“ popisuje Sarah Huikari, vedoucí projektu Pečuj doma a sociální pracovnice. „V rodině mohou být zároveň další děti. Naplnit potřeby všech členů rodiny je v takové situaci nesmírně náročná výzva, kterou jeden člověk bez podpory a odborné rady nemůže zvládnout.“ Poslechněte si, co může pomoci rodičům pečujícím o děti s postižením.

11. prosinec 2023 11:30

„Jako děti rodiče nesoudíme, jsou pro nás táta a máma.“ Jak kriminalita zasahuje rodinné vztahy?

„Rodiče jsou v dětském věku náš jediný bezpečný bod ve světě. A i když náš rodič není úplně v pořádku, není vůči nám v nějakém smyslu dobrý, tak ho potřebujeme milovat,“ vysvětluje psychoterapeutka a adiktoložka Adéla Lichková. V doprovodném rozhovoru k podcastu Odpustit? popisuje rodinné vztahy opakovaně trestaných lidí.

2. prosinec 2023 08:06

Kolik lidí v rodině, tolik pojetí spravedlnosti. Proč je těžké odpouštět nejbližším?

„S našimi nejbližšími máme nejhustší a nejdlouhodobější zkušenost, nejkomplikovanější paměť. Je to těžké, protože tam je často otázka, kdo je ten odpouštějící – kdo je dlužník a kdo věřitel,“ vysvětluje v doprovodném rozhovoru k podcastové sérii s názvem Odpustit? klinický psycholog a psychoterapeut Jan Siřínek. Poslechněte si, jak zpracovávat křivdy v rodinách: proč není odpouštění vždy na místě?

3. duben 2023 05:27

USA po zrušení Roe vs. Wade: Ženy za potraty cestují do jiných států a lékaři ukončují praxi

Před necelým rokem ztratily ženy v USA právo podstoupit interrupci. Tamní nejvyšší soud zrušil rozhodnutí v případu známém jako Roe vs. Wade. Jednotlivé státy tak o potratové politice rozhodují samy. Původní verdikt byl považován za historický milník a jeden ze symbolů liberalizace. Společnost ale tehdy byla rozdělená podobně jako teď. Historickou atmosféru a kontext mapuje poslední série úspěšného podcastu Slow Burn. Tereza Žižková mluvila s jeho autorkou Susan Matthewsovou.

15. únor 2023 03:39

Ústřice mohou zmírnit dopady hurikánů. Jejich skořápky poslouží k výstavbě ochranných útesů

Letošní romantické večeře na svatého Valentýna ve Spojených státech amerických mohou zmírnit dopady hurikánů a bouří. Ty hodně sužují státy podél Golfského zálivu kvůli mizejícímu pobřeží a stoupající hladině moře. Pokud si ale zamilované páry ve státě Louisiana dají místní oblíbené ústřice, poslouží skořápky od nich jako materiál k výstavbě ochranných útesů. V New Orleans o tom natáčela Daniela Vrbová.

9. únor 2023 04:50

Z 50 tisíc naverbovaných vězňů-wagnerovců žije maximálně pětina, tvrdí lidskoprávní organizace

Ruská soukromá armáda wagnerovců, za kterou stojí petrohradský podnikatel Jevgenij Prigožin, přestala verbovat ruské vězně. Informaci potvrdil sám Prigožin, respektive jeho tisková služba. Odsouzení přitom bojují v přední linii na Donbase, hlavně u Bachmutu. „Co za rozhodnutím stojí už ale Prigožin neupřesnil, nicméně nezávislý ruský web MediaZona napsal, že wagnerovci mají problém sehnat další muže,“ popisuje Ivana Milenkovičová ze zahraniční redakce Českého rozhlasu.

8. únor 2023 08:17

Na odlišné názory jsme v ANO zvyklí. Vondrák ale nejednal před volbami týmově, míní hejtman Schiller

Ve středu odpoledne se sejde předsednictvo hnutí ANO, aby zhodnotilo prezidentské volby jejich kandidáta i kritizovanou předvolební kampaň a také to, že moravskoslezský hejtman a místopředseda ANO Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura veřejně podpořili Babišova protikandidáta. Andrej Babiš by měl také vedení ANO sdělit, jak vidí své další působení ve Sněmovně. Jak na situaci nahlíží hejtman Ústeckého kraje za ANO Jan Schiller?

7. únor 2023 05:46

Naše předpovědi zemětřesení jsou mnohem méně určité, než bychom si přáli, popisuje seismolog

Zemětřesení v Turecku a Sýrii si už vyžádalo přes pět tisíc obětí. „Země v regionu se bude otřásat ještě několik měsíců, jak je to po takto silných zemětřeseních obvyklé,“ naznačuje geolog a seismolog Petr Špaček. „Nevíme ovšem přesně, jestli dojde ke vzniku zemětřesení, která ještě budou ničivá. Nelze to vyloučit.“

6. únor 2023 06:48

Politolog: Hnutí ANO schází partneři. Řešením může být pestřejší nabídka politických osobností

Tento týden by mohlo být jasné, zda hnutí ANO udělá po prohraných prezidentských volbách zásadní změny ve své struktuře. Ve středu bude volební kampaň hodnotit předsednictvo hnutí. Minulý týden oznámila odchod šéfka volební kampaně Tünde Bartha i další výrazní členové marketingového týmu Andreje Babiše. Svou funkci dal k dispozici i jeden z hlavních Babišových kritiků moravskoslezský hejtman a místopředseda hnutí ANO Ivo Vondrák.