Rozhovory Radiožurnálu
3. prosinec 2022

Poslechněte si podcast: Dvacetimetrová fronta na cigarety. Češi vyráží do Polska za předvánočními nákupy

Podobně jako o minulých víkendech i dnes tisíce Čechů vyráží do Polska za předvánočními nákupy. Lákají je nízké ceny. Polská vláda totiž v únoru kvůli vysoké inflaci snížila daň z přidané hodnoty. „Parkoviště u obchodních řetězců jsou slušně zaplněná. Žena, která tu vybírá parkovné, mi v nadsázce řekla, že se sem vejde celé Česko,“ popisuje reportér Jakub Vik z města Kudowa Zdrój nedaleko Náchoda.

02:28

Rozhovory Radiožurnálu

Vydává: Český rozhlas

Ptáme se na všechno, co vás zajímá. Každý den se snažíme kontaktovat politiky, specialisty a odborníky z nejrůznějších profesí, abychom vám nabídli jejich názory a pohledy na nejaktuálnější témata.

Web

Před 2 týdny 53:50

Český lev 2023: Rozhovory Jana Pokorného a Pavla Sladkého s čerstvými laureáty

V pražském Rudolfinu proběhl 31. ročník filmových cen Český lev. Nejlepší herečkou ve vedlejší roli se stala Milena Steinmasslová, hercem ve vedlejší roli Tomáš Jeřábek. Cenu za nejlepší zvuk a scénografii si odnesl film Bod obnovy. Kategorii nejlepší krátký film vyhrál film Atestace. Za nejlepší kostýmy byla oceněna série Volha. Poslechněte si rozhovory s laureáty!

Před 2 týdny 38:01

Český lev 2023: Rozhovory Jana Pokorného a Pavla Sladkého s čerstvými laureáty

V pražském Rudolfinu proběhl 31. ročník filmových cen Český lev. Nejvíce sošek si odnesl televizní seriál Volha a film Bod obnovy. Sošku za nejlepší herecký výkon si odnesli Simona Peková za film Přišla v noci a Kryštof Hádek za seriál Volha. Čerstvé laureáty zpovídali v zákulisí Jan Pokorný a Pavel Sladký. Poslechněte si jejich rozhovory.

Před 2 týdny 49:43

Český lev 2023: Rozhovory Jana Pokorného a Pavla Sladkého s čerstvými laureáty

Cenu za animovaný film získal Tonda, Slávka s kouzelné světlo. Za nejlepší filmovou minisérii byla oceněna Matematika zločinu. Nejlepší studentský film je Elektra. Mimořádný počin v oblasti audiovize za film Hranice. Mimořádný přínos české kinematografii pro Vladimíra Smutného. Nejlepší televizní seriál Volha.

19. leden 2024 07:23

„Text jsem změnil víc než o polovinu,“ vypráví Jiří Suchý. V Semaforu znovu uvedl hru Poslední štace

Pražské divadlo Semafor znovu uvedlo představení Poslední štace Jiřího Suchého z roku 1969, kterého byla podobenstvím. Možná, že ne všichni tenkrát pochopili, že nemocnice, která se nachází v nepovolaných rukou, a proto to s ní jde z kopce, se nápadně podobal tehdejšímu režimu v ČSSR, který se zvolna sune ke své derniéře. Poslechněte si rozhovor s Jiřím Suchým!

4. leden 2024 04:37

Varování před zemětřesením? Na záchranu umíme dát lidem maximálně vteřiny, říká seismolog

V Japonsku roste počet obětí pondělního zemětřesení. Ostrovy leží v seismicky aktivní oblasti, nachází se pod nimi na dva tisíce aktivních tektonických zlomů. Tamní budovy jsou proto postaveny tak, aby byly odolné proti otřesům, a země investuje do varovných systémů. Zemětřesení se ale bohužel nedá předpovědět tak snadno jako počasí. Systémy včasného varování přesto existují a vyvíjejí je i čeští seismologové.

24. listopad 2023 03:06

Herec Vatanen: Kaurismäkiho postavy mají vždycky životní problémy. Bohatým a úspěšným nerozumí

V českých kinech můžete vidět film Karaoke Blues režiséra Akiho Kaurismäkiho. Svérázný a obdivovaný finský tvůrce ve své novince vypráví romanci dvou málomluvných lidí z okraje společnosti. Za film dostal cenu poroty na festivalu v Cannes a je nominovaný na pět Evropských filmových cen. Představitel hlavní mužské role, Jussi Vatanen, si udělal během amerického turné k filmu čas na rozhovor s Pavlem Sladkým. A přiblížil mimo jiné spolupráci se slavným režisérem i svou postavu.

29. srpen 2023 09:37

Nesuďte Ukrajince podle jedinců, my tak Čechy také nikdy soudit nebudeme, vyzval ukrajinský ministr

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba označil Česko za nejlepšího spojence Ukrajiny. I když má podle něj každý stát v Evropě svou vlastní historii, společnost a politickou situaci, všichni si uvědomují, že Rusko nesmí válku vyhrát. „Ani premiér Orbán nechce mít Rusko jako svého souseda,“ říká Kuleba. Mluvil v něm i o útocích na Ukrajince v Česku nebo členství v EU a NATO. Poslechněte si celý rozhovor.

11. srpen 2023 05:14

Chůze je sexy. Přidejte si k denní chůzi dvacet procent, i to pomůže, radí lékař

Jen čtyři tisíce kroků stačí k tomu, aby se snížilo riziko předčasného úmrtí, a pouhých 2300 prospěje srdci a cévám – to tvrdí tým z Lékařské univerzity v Lodži a americké Univerzity Johnse Hopkinse. Ještě před několika lety bylo ale ideálním číslem 10 000 kroků, čili zhruba sedm kilometrů denně. Jak to tedy je? Poslechněte si rozhovor s primářem II. interní kliniky kardiologie a angiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Alešem Linhartem.

18. červenec 2023 03:14

S alkoholem v hlavě přeceňujete své síly a špatně odhadujete situace, varuje mluvčí vodní záchranky

V letošním druhém červencovém víkendu podle informací záchranářů v Česku utonulo pět lidí. Pokud nejste zkušení plavci, plavete daleko nebo jste unavení, můžete často přecenit své síly. Jak se nebezpečným situacím vyhnout, a co dělat v případě, že vidíme, jak se někdo topí? Poslechněte si rozhovor s mluvčím Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Danielem Vičanem.

13. červenec 2023 22:59

„Symbolický návrat domů,“ přibližuje v rozhovoru vznik Knihovny Milana Kundery v Brně jeho žena Věra

Při příležitosti 94. narozenin spisovatele a brněnského rodáka Milana Kundery se v Brně otevřela jeho nová knihovna. Návštěvníci si tam budou moct prohlédnout tisícovky autorských i sesbíraných děl, fotografie, obrazy i dopisy. To vše k převozu připravovala manželka Milana Kundery Věra. V exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas popsala, co pro ni otevření knihovny znamená i o plánech do budoucna.