Rozhlasový sloupek
Před 3 týdny

Poslechněte si podcast: Hana Hosnedlová: Houby s octem

Už jako malá holka jsem ráda houbařila. Chodívali jsme na kraj lesa k rybníku Matěják a domů nosili plné košíky lišek, což je mimochodem jedna z nejchutnějších hub. Nebo jsme po loukách, kde dnes stojí rodinné vilky a panelákové sídliště, sbírali žampiony a mladé pýchavky.

01:51

Rozhlasový sloupek

Vydává: Český rozhlas

Krátké glosy, které píší a poté i čtou zajímavé osobnosti našeho kraje.

Web

Dnes 01:53

Hana Hosnedlová: Zářijové koupání

Jako děti jsme se snažili si ještě začátkem září prodloužit léto koupáním. Někdy k nám bylo počasí sluníčkově milosrdné – tak jako letos – jindy jsem se musela hodně pochlapit, abych do vody vůbec vlezla. Nejednou i proto, abych před ostatními nevypadala jako srab.

Včera 01:58

Miroslav Boček: Buď fit jako parazit

Známý parazitolog, českobudějovický rodák Julius Lukeš se svého času proslavil tím, že choval neobvyklého domácího mazlíčka – tasemnici. Nikoliv někde v akvárku nebo ve voliéře, nýbrž ve vlastních střevech.

Před dvěma dny 02:24

Zdena Kolářová: Sny

Když člověk mluví o svém snu, zpravidla má na mysli něco úžasného, po čem odjakživa toužil Tak třeba… Mít pořádný auto, takovýho jaguára, zasní se mladý muž. Mým snem je mít bohatého muže, dumá mladá dáma.

Před pěti dny 02:22

Jiří Březina starší: Svět bez fotek

Jedna situace se mi stále opakuje. Probírám se hromadou fotek a je jasné, že jich mám moc. Mnoho je jich podobných a stačilo by zachovat jednu, další jsou zbytečné úplně.

Před šesti dny 02:32

Jan Cempírek: Nejlepší cestování je ve dvou

Dnes je cestovatelem téměř každý. Nechme ale protentokrát stranou týdenní výpady do Hurghady a pojďme se věnovat pravému cestování, objevitelskému – s delším časovým rozvrhem a s poznáváním domorodých vesnic.

Před týdnem 02:03

Hana Hosnedlová: Chlapské zlozvyky

Nedávno jsme u kavárenského stolku probíraly s kamarádkami rozličná úskalí manželského nebo partnerského soužití. Jak řeč plynula, dámy se víc a víc odvazovaly a já jenom koukala, čím vším nás mohou naše protějšky iritovat.

Před týdnem 01:50

Pavel Kroneisl: Něco o vypínači

Před časem jsem v naší knihovně objevil tenkou knížečku výrazů, kterými se naši buditelé v dobách národního obrození snažili očistit češtinu od germanismů. Bylo to kouzelné čtení a zapamatoval jsem si pouze jeden z těch poměrně krkolomných výrazů, a to nosočistoplena, tedy kapesník.

Před týdnem 02:26

Zdena Kolářová: Nový školní rok

To bylo před dvěma měsíci křiku a radování, když začínaly prázdniny. Párkrát jsme se zapotili a jsou pryč. Nastala doba rozhodování, co všechno je třeba pořídit do školy, třeba jakou koupit školní aktovku

Před týdnem 02:11

Miroslav Boček: Slovenští medvědi

Slavný režisér Alfred Hitchcock natočil horor, ve kterém ptáci útočí na lidi. Začíná to sporadickými nálety racků na hlavní hrdiny filmu a končí situacemi, kdy společenství osamělé usedlosti bojuje o holé přežití.

Před týdnem 02:42

Jan Cempírek: Jak jsem přešel do ilegality

Začalo to nenápadně. Zkraje léta jsem jel v Budějcích na kole, u Maláku nevybral zatáčku a bác! Už jsem letěl a za chvíli se válel na zemi s roztrženým rtem. Krve bylo, no, však víte.