Rozhlasový sloupek
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Věra Nosková: Jedinečný ostrov Bali

Ostrov Bali je součástí Indonésie, čtvrté nejlidnatější země na světě, má totiž víc než čtvrt miliardy (asi 270 milionů) obyvatel. Indonésie má víc než 17 500 ostrovů, kolem šesti tisíc je jich obydlených.

02:03

Rozhlasový sloupek

Vydává: Český rozhlas

Krátké glosy, které píší a poté i čtou zajímavé osobnosti našeho kraje.

Web

Dnes 02:37

Jan Flaška: S tvarohem na kolejích

Asi se shodneme na tom, že k opravdickým prázdninám patří výlet vlakem jako ke krávě vemeno. Po nekonečných měsících, které jsme strávili v městských dopravních zácpách, je už samotná jízda s výhledem do krajiny pohlazením na duši.

Včera 01:21

Eliška Novotná: Plyšáci

Všude samí plyšáci: jsou jich plné kočárky, jsou jimi obložené dětské postýlky, jsou drženi a hýčkáni spoustou dětských ručiček. Čekají na děti v dětských koutcích kaváren a knihkupectví a v mnohých čekárnách na cosi a kdoví kde ještě. To se ty děti mají!

Před třemi dny 02:30

Ivan Mls: Úspory času

Někde se ho musí válet celé stohy, haldy a kopice. Měl by tvořit mohutné závěje, někdy možná i laviny. Měl by ho být za korunu metrák, mohli bychom se v něm nadšeně ráchat. Ale nikde ho nevidím.

Před čtyřmi dny 02:35

Jan Cempírek: Kravská záhada

Jako dítě mě trápily tři naprosto nepochopitelné záhady. Proč Vinnetou nikdy nechodí na záchod? Kam zmizí světlo, když se zhasne? A konečně – jak to, že krávám nevadí déšť?

Před týdnem 02:25

Zdena Kolářová: Neurotické děti

Nedávno jsem zaslechla informaci, že až 40 procent českých dětí trpí různými neurózami a dalšími poruchami psychiky. To je velké číslo, vychází to téměř na každé druhé dítě v populaci.

Před týdnem 02:10

Hana Hosnedlová: Improvizovaný nocleh

Už se vám možná někdy taky stalo, že jste se někde v cizím městě zdrželi déle, než jste předpokládali, a poslední vlak nebo autobus vám ujel. V takovém případě začnete řešit, jak co nejsnadněji přežít noc.

Před týdnem 02:22

Jiří Březina starší: Jak mi zhubla peněženka

Peněženku jsem ještě nedávno skoro nenacpal do kapsy. Kromě svaté trojice občanka - řidičák - platební karta jsem tam nosil také techničák, průkazku na autobus a účtenky, kterých stále přibývalo.

Před týdnem 01:32

Kateřina Bolechová: Zaseknuti v čase

Na autobusovém nádraží stála dívka, zády opřená o zábradlí, kraťasy těsně pod zadní částí, ve vlasech měla obří mašli. Já oblečena skoro v zimní bundě s kapucí, jsem si tak řekla, že do toho počasí to moc nevyhrála, i když měla punčocháče.

Před týdnem 02:06

Antonín Pelíšek: Divy světa

Čím víc člověk stárne, tak se víc a víc diví. Nedávno mě napadla taková myšlenka při čtení knihy Jaroslava Putíka Muž s břitvou. Ačkoliv jsem alespoň podle svého hodnocení od mládí docela pilný čtenář, spisovatel mě překvapil. Neznal jsem ho.