Rozhlasový sloupek
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Jan Cempírek: Kravská záhada

Jako dítě mě trápily tři naprosto nepochopitelné záhady. Proč Vinnetou nikdy nechodí na záchod? Kam zmizí světlo, když se zhasne? A konečně – jak to, že krávám nevadí déšť?

02:35

Rozhlasový sloupek

Vydává: Český rozhlas

Krátké glosy, které píší a poté i čtou zajímavé osobnosti našeho kraje.

Web

Včera 02:30

Ivan Mls: Úspory času

Někde se ho musí válet celé stohy, haldy a kopice. Měl by tvořit mohutné závěje, někdy možná i laviny. Měl by ho být za korunu metrák, mohli bychom se v něm nadšeně ráchat. Ale nikde ho nevidím.

Před pěti dny 02:25

Zdena Kolářová: Neurotické děti

Nedávno jsem zaslechla informaci, že až 40 procent českých dětí trpí různými neurózami a dalšími poruchami psychiky. To je velké číslo, vychází to téměř na každé druhé dítě v populaci.

Před šesti dny 02:10

Hana Hosnedlová: Improvizovaný nocleh

Už se vám možná někdy taky stalo, že jste se někde v cizím městě zdrželi déle, než jste předpokládali, a poslední vlak nebo autobus vám ujel. V takovém případě začnete řešit, jak co nejsnadněji přežít noc.

Před týdnem 02:22

Jiří Březina starší: Jak mi zhubla peněženka

Peněženku jsem ještě nedávno skoro nenacpal do kapsy. Kromě svaté trojice občanka - řidičák - platební karta jsem tam nosil také techničák, průkazku na autobus a účtenky, kterých stále přibývalo.

Před týdnem 01:32

Kateřina Bolechová: Zaseknuti v čase

Na autobusovém nádraží stála dívka, zády opřená o zábradlí, kraťasy těsně pod zadní částí, ve vlasech měla obří mašli. Já oblečena skoro v zimní bundě s kapucí, jsem si tak řekla, že do toho počasí to moc nevyhrála, i když měla punčocháče.

Před týdnem 02:06

Antonín Pelíšek: Divy světa

Čím víc člověk stárne, tak se víc a víc diví. Nedávno mě napadla taková myšlenka při čtení knihy Jaroslava Putíka Muž s břitvou. Ačkoliv jsem alespoň podle svého hodnocení od mládí docela pilný čtenář, spisovatel mě překvapil. Neznal jsem ho.

Před týdnem 01:52

Martina Adlerová: Podepiš, nebo zemři

Pro současný svět už jsem zaslechla různá pojmenování, nejčastěji doba uspěchaná, přetechnizovaná, jedová nebo plastová, ale připadá mi, že současná doba by se dala označit i jako doba podpisová. A heslem by bylo Podepiš, nebo zemři!

Před týdnem 02:40

Jan Flaška: Tak to je úplný konec

Červen se přehoupl do druhé poloviny a blíží se prázdniny. Konec školního roku je jako ta poslední scéna v akčním filmu, kde se všechno odehrává najednou, všechno hoří a hlavní hrdina se snaží uniknout z padající budovy.

Před 2 týdny 01:46

Kateřina Bolechová: Umělá inteligence

Historie umělé inteligence sahá do poloviny minulého století. Jen se nazývala trochu jinak a nebyla tak okatá.