Naše nej...
26. květen 2023

Poslechněte si podcast: Romantika, tragédie i naděje. To vše připomíná Larischova vila

Chodbami Larischovy vily v Pardubicích procházejí lidé už třetím stoletím. Ti první uskutečnili svou vizi, kroky desítek dalších sem ale směřovaly nedobrovolně. Dnes do výjimečného domu v Pardubicích míří návštěvníci, kteří chtějí poznat všechny jeho příběhy.

08:54

Naše nej...

Vydává: Český rozhlas

Víte, kde v Pardubickém kraji roste NEJmohutnější strom a kde mají NEJvyšší komín? Chcete se projít po NEJdelších hradbách nebo vás zajímá, jak se žije v NEJmenší vesnici kraje?

Web

29. prosinec 2023 19:13

Hernychova vila je stavebním klenotem Ústí nad Orlicí

Nedaleko orlickoústeckého náměstí si v první dekádě minulého století nechal postavit honosné sídlo továrník Florian Hernych. Dnes je tento dům sídlem Městského muzea.

22. prosinec 2023 13:17

Sídlo továrníka i expozice dělnického hnutí. Příběh Budigovy vily ve Svitavách

Vila Johanna Budiga, ve které sídlí Městské muzeum a galerie ve Svitavách, si zvnějšku zachovala svoji původní podobu. V interiéru byste ale příliš historických stop po původních majitelích nenašli.

15. prosinec 2023 17:37

Ke stavbě stačily dva roky. Vila Julia Langra ve Svitavách patří k nejkrásnějším domům našeho kraje

Langrova vila byla kdysi reprezentativním soukromým sídlem, desítky let už slouží veřejnosti. Po jejích schodech lidé stoupají s obdivem. Interiér domu je skutečně výjimečný.

8. prosinec 2023 15:44

Löwitova vila v Heřmanově Městci je výjimečná. Kdo v ní bude žít?

Vila Arnošta Löwita je jednou z nejzajímavějších vilových staveb našeho kraje a patří k významným dílům české funkcionalistické architektury. V původní podobě se zachovala do dnešních dnů, zejména díky péči posledního majitele.

1. prosinec 2023 10:30

Dům navrhl i pro svou sestru. V Lázních Bohdaneč stojí vilka od Josefa Gočára

Lázeňský pavilon, kasárna, vodojem, hrobka, ale také soukromý dům. V městečku Lázně Bohdaneč zanechal slavný architekt Josef Gočár nesmazatelnou stopu.

24. listopad 2023 15:41

Postavena, zabavena, vzkříšena. Schejbalova vila v Chocni je plná příběhů

V zahradě si sedí jako těžký dort. Tak architekt David Vávra charakterizoval známou choceňskou vilu. V poklidu si naštěstí sedí dál, jen její okolí se tak trochu proměnilo…

17. listopad 2023 09:44

Romantická vilka na nábřeží v Chocni je pořád stejná. Mění jenom barvy

Na první pohled byste možná nehádali, že jde o dům éry funkcionalismu. Vila Bohumila Malého sice vznikla na začátku třicátých let minulého století, stylu té doby se ale vymyká.

10. listopad 2023 07:27

Vila manželů Prchalových v Chocni je stylová, funkční a tak akorát

Rudolf a Marie Prchalovi si před devadesáti lety nechali postavit dům. Nikdy v něm ale nebydleli.

3. listopad 2023 08:54

Vila manželů Láskových v Chocni byla domovem i ordinací

Choceň je místem, kde se dokázala prosadit kvalitní funkcionalistická architektura. Zasloužil se o to architekt Čeněk Mužík.

27. říjen 2023 21:04

Sto let starý svět. Potomci Václava Klofáče nic měnit nechtějí

Dobříkov u Vysokého Mýta si prvorepublikový politik Václav Klofáč zamiloval. Do obce přivezl kostelík a na místě středověké tvrze si postavil dům. Rád v něm vítal nejen slavné osobnosti, ale i obyčejné lidi.