Liberatura
20. květen 2021

Poslechněte si podcast: Romantická láska je passé. Jak vypadají milostné romány pro 21. století a proč nám zpackaly vztahy?

„Neznáš nějaké dobré milostné romány?“ ptala se nedávno spisovatelka Zuzana Kultánová svých známých. Znělo to jako jednoduchý dotaz, ale ukázalo se, že tak snadné to s kvalitní literaturou o vztazích nebude. Nakonec musel na toto téma vzniknout díl Liberatury. V něm spolu se Zuzanou a básníkem Ondřejem Lipárem řešíme, že z milostných románů se pomalu, ale jistě vytrácí romantika. Možná i proto, že se vytrácí ze vztahů.

37:24

Liberatura

Vydává: Český rozhlas

Po všem novém v české literatuře pátrá na Radiu Wave detektiv Jonáš Zbořil a jeho hosté.

Web

3. leden 2024 01:37

O literatuře zapáleně! Startuje nový knižní podcast Lit

Od 10. ledna startuje na Radiu Wave podcast Lit, který můžete poslouchat každou středu. V moderaci se budou střídat Eva Soukeníková s Janem Dlouhým. Povídat si budou se svými hosty a hostkami o tom, co právě čtou a proč.

23. prosinec 2021 43:49

Sbohem a dík za všechny ty ryby (a knihy). Liberatura odvysílala poslední díl, padaly otázky na tělo

Pořad Liberatura se loučí. Nachystali jsme si ale ještě poslední dávku otázek a trochu knižních tipů. Dokonce jsme zpovídali hosta! Jenomže jím nebyl žádný spisovatel ani literární expert, ale chaotický moderátor Jonáš. Kterou knihu nejraději čte doma dětem? U kterého románu naposledy brečel? A kdo z posluchačů, kteří posílali otázky, vyhrál obří knižní balíček? Na to se Jonáše ptala Hana Řičicová.

9. prosinec 2021 01:05:43

Česká próza je unavená. Roku 2021 v literatuře dominovaly překlady a texty o ženské zkušenosti

„Celý je to guláš,“ říká o uplynulém roce básník a publicista Ondřej Lipár. Literatura dostala za dva roky pandemie docela zabrat. Ubyly akce, skončil festival Tabook, knihy se zpozdily kvůli nedostatku papíru – a spisovatelům došla inspirace. Hlavně česká próza jako by se motala v bludném kruhu. A co nás v literatuře 2021 bavilo? Poslechněte si speciální bilanci Liberatury s Ondřejem Lipárem, Bárou Votavovou, Hanou Řičicovou a Jonášem Zbořilem.

24. listopad 2021 33:59

Jsem železniční člověk, říká Rudiš. V novém románu pozoruje z okna vlaku tragédie střední Evropy

Hrdinou nového románu Jaroslava Rudiše je devětadevadesátiletý důchodce Winterberg, člověk starý skoro jako Československo. Měl se naposledy rozloučit se světem a pokojně odejít na onen svět. Místo toho vyráží na monumentální roadmovie, akorát místo kabrioletu cestuje v evropských lokálkách a rychlících. Proč je Rudiš posedlý historií?

18. listopad 2021 31:16

Je normální stydět se za lásku? Louis v nové knize řeší vztahy s otcem, kterého zničila chudoba

„Nebojím se, že se budu opakovat, protože to, co píšu, nemá vyhovět nárokům literatury, ale nárokům nezbytnosti, naléhavosti, ohně,“ píše spisovatel Édouard Louis v knize Kdo zabil mého otce. Louis před několika lety vyvolal literární senzaci svou knihou Skoncovat s Eddym B., ve které líčil vyrůstání na nejchudší periferii Francie. Teď se do světa své první knihy vrací. Neřekl totiž všechno.

10. listopad 2021 31:14

Nejsvobodnější vězení. Knihy Rubášové a Kawakami detabuizují mateřství a ženskou tělesnost

„Čekání na zvracení bylo devět kruhů pekla,“ píše Taťána Rubášová. Její kniha Klid a úsměv je útlá, ale má říz. Otevřeně se v ní mluví o tom, že rodičovství vážně není procházka růžovým sadem. Japonka Mieko Kawakami zase v románu Prsa a vajíčka popisuje strastiplnou cestu za umělým oplodněním. Proč je důležité, že obě knihy vznikly v online prostředí, a čím osvobozují své čtenáře? To jsme probírali se spisovatelkou Terezou Semotamovou.

4. listopad 2021 36:06

Já, já, já. Proč tolik píšeme o sobě? Je to narcismus, nebo způsob, jak o světě psát věrohodněji?

V literatuře se rozmohl malý nešvar: říká se mu autofikce. Nový literární trend fandí knihám, jejichž subjektem se stává sám autor. Jan Němec, Karl Ove Knausgård nebo Patricia Lockwood, proč se rozhodli psát sami o sobě? Kdy jde o narcistické zpovědi a kdy o způsob, jak o světě psát věrohodněji? To jsme zjišťovali se spisovatelem a básníkem Markem Torčíkem a publicistou a spolupracovníkem Radia Wave Ondřejem Trhoněm.

27. říjen 2021 46:53

Duna je americkou odpovědí na Pána prstenů. Vydal ji až nakladatel automobilových manuálů

Nejdůležitější sci-fi historie se prý konečně dočkalo důstojné adaptace v podání režiséra Denise Villeneuva (Blade Runner 2049, Příchozí, Sicario). Jaký příběh ale vlastně vypráví knižní předloha, které dal vzniknout celkem nevinný průzkum pouštních dun a kterou se uvolil vytisknout až vydavatel automobilových manuálů? To jsme v Liberatuře probírali s publicistou a odborníkem na všechno divné Antonínem Tesařem.

21. říjen 2021 39:10

Mileniálská literární hvězda Sally Rooney napsala svůj nejlepší román. Jenže o čem vlastně?

Nejslavnější spisovatelka generace mileniálů vydává svůj třetí román Beautiful World, Where Are You. Opět v něm řeší mezilidské vztahy, třídní rozdíly, klimatickou krizi, prostě témata, která zajímají většinu jejích čtenářů. Je to potřetí nuda, nebo se naopak Rooney povedlo napsat svou nejlepší knihu? Je psaní irské autorky přesné nebo plytké? To jsme řešili s Hanou Řičicovou v Liberatuře.

7. říjen 2021 31:29

Strašně rád bych žil na okraji tohohle všeho. V básních Tima Postovita se bojuje za svobodu i klima

„Strašně rád bych žil na okraji tohohle všeho,“ říká Tim Postovit, básník, který ve své sbírce Motýlí pavilon skáče z kontinentu na kontinent a řeší svobodu i klimatickou krizi. V jeho básních často poletují motýli, symbol osvobození, ale i zániku. Kde vidí Tim naději dnešního světa a proč směřujeme k významové vyprázdněnosti? To jsme řešili v rozhovoru nejen o sbírce Motýlí pavilon.