Press klub
20. prosinec 2021

Poslechněte si podcast: Roman Šmucler: Válek má svatou pravdu!

Šéf stomatologické komory Roman Šmucler věří novému ministru zdravotnictví Válkovi. A souhlasí, že do popředí musí jít osobní zodpovědnost. Za lockdowny se podle něj dalo postavit mnoho nových nemocnic. A lakonicky sdělil, že ho nová nařízení ani moc nezajímají.

21:18

Press klub

Vydává: Frekvence 1

Pořad rádia Frekvence 1

Web

Včera 17:57

Marek Benda: ODS je ve skvělé formě

Dva roky před volbami ODS bude řešit kdo ji povede dál. Odpovědět na tuto otázku má blížící se kongres strany. Zdá se, že pozide Petra Fialy je pevná, své posty zřejmě uhájí i další místopředsedové. S kým naopak často bojují poslanci ODS ale vlastně celé koalice, je opozice zastoupená hnutím ANO a SPD. Neshody často můžeme sledovat i ve sněmovně, kterou zní mnoha hodinová vystoupení. To by se podle předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy mohlo změnit. Jak? Poslechněte si pressklub.

Před dvěma dny 15:50

Tomáš Prouza: Paniku kolem ceny čokolády vytvářejí výrobci

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. V rozhovoru s moderátorkou Romanou Navarovou vyjmenoval důvody, proč se nákupy potravin v Polsku přestávají vyplácet. Celý záznam si můžete poslechnout zde:

Před třemi dny 16:28

Eurokomisařka Věra Jourová: Ficova vláda napodobuje Maďarsko

Dění na Slovensku připomíná kroky vlády Viktora Orbána v Maďarsku, říká místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Kabinet slovenského premiéra avizuje změny v trestním zákoníku, rušení speciální prokuratory i zásah do fungování veřejnoprávních médií. V rozhovoru Jourová mluvila třeba o tom, zda by Slovensko mohlo být odříznuto od evropských peněz a zaznělo i to, jaká panuje v Bruselu atmosféra před volbami do Europarlamentu v červnu.

Před šesti dny 17:42

Martin Kočí: Životní priority lékařů se proměnily

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl předseda Spolku mladých lékařů Martin Kočí. Moderátorka Bára Nesvadbová se ptala na změny v českém zdravotnictví. Celý rozhovor si můžete poslechnout zde:

Před týdnem 17:13

Bohumír Dufek: Odbory ještě čekají krušné časy

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. V rozhovoru s moderátorkou Romanou Navarovou vysvětlil, proč považuje bruselskou greendealovou politiku za nesmyslnou. Celý rozhovor si můžete poslechnout zde:

Před týdnem 17:36

Štěpán Křeček: Kdyby chtěl premiér říkat ČNB, jak má hospodařit, zakázal bych mu to

Bankovní rada České národní banky dnes snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,75 procenta. Podle ekonoma a poradce premiéra Štěpána Křečka uvidíme změny poměrně rychle. Výrazně klesnou úrokové sazby na hypotékách, takže stoupne zájem o koupi nemovitostí. Dobrá zpráva je to taky pro ty, které čeká refinancování hypotéky, které vyjde výrazně levněji. Poslechněte si celý rozhovor, taky o tom, jak vidí vývoj ekonomiky letos, nebo jak si správně ukládat úspory.

Před týdnem 16:55

Lucie Hrdá: Každé čtvrté dítě vyrůstá v rodině s domácím násilím

Sněmovna v únoru jasně podpořila nová pravidla pro posuzování znásilnění a sexuálního násilí. Má to dát více možností obětem, jak se u soudu bránit. Předloha upravuje také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let věku. Soudy by je měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok. Mluvila o tom v pressklubu advokátka Lucie Hrdá, který se touto problematikou dlouhodobě zabývá. Poslechněte si celý rozhovor.

Před týdnem 15:41

Pavel Fischer: Jednání Roberta Fica musíme bedlivě sledovat

Do Česka dorazila na návštěvu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Ta řekla, že chápe postoj naší země vůči slovenské vládě. Premiér Petr Fiala totiž před časem řekl, že dočasně ruší mezivládní konzultace, které roky patřily mezi běžnou praxi. Podle předsedy zahraničního výboru Senátu ČR Pavla Fischera, je potřeba kroky Roberta Fica dobře sledovat a reagovat. Poslechněte si celý rozhovor.

Před týdnem 14:05

Petr Koura: Česká kolaborace za německé okupace je mýtus

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl historik Petr Koura, který se podílel na seriálu České století. Ondřej Kopa se ptal na německou okupaci a rozbití československého státu, od kterých právě uplynulo 85 let.

Před 2 týdny 14:03

Aleš Kuda: Prodejci byli na zákaz HHC připraveni, na trhu už jsou alternativy

Už více než týden platí zákaz HHC a produktů s nimi. Stát zařadil HHC, HHC-O a THCP na seznam zakázaných návykových látek poté, co se začaly objevovat případy dětí, které třeba po požití cukrovinek s HHC skončily v nemocnici. Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla téměř dva tisíce kontrol a narazili asi na pět desítek porušení vládního nařízení. Co se na trhu změnilo? Jak zákaz vlastně pomohl s regulací? O tom mluvil v Press klubu zkušený adiktolog Aleš Kuda. Poslechněte si celý rozhovor.