Fenomem
3. květen 2021

Poslechněte si podcast: RIP, Smíšku. Zemřel majitel nejnakažlivějšího smíchu z populárního virálu

Španělský komik Juan Joya Borja přezdívaný El Risitas – Smíšek – se proslavil v roce 2014 virálním videem, kde zní jeho explozivní smích. Teď je čas složit mu poklonu – minulou středu El Risitas zemřel. Majiteli toho nejnakažlivějšího smíchu bylo 65 let.

04:59

Fenomem

Vydává: Český rozhlas

Rubrika Fenomem je váš průvodce digitální džunglí memů a virálů. Pohled do bláznivého světa informací, které se divoce šíří po internetu a nepředvídatelně mutují.

Web

20. prosinec 2021 04:56

Co podle memů spatřil čaroděj ve své věštecké kouli? Celý internet

Obrázek z obálky jedné knižní hry na hrdiny z roku 1993, kde starý čaroděj s mohutným vousem a kápí upřeně hledí do křišťálové věštecké koule, se stal výchozím bodem jednoho z nejúspěšnějších memů končícího roku. Mem Pondering My Orb se zjevil v půlce října, kdy jistý uživatel zveřejnil obrázek na Twitteru s výše zmíněnou větou v popisu, která česky znamená: Přemítám nad svojí koulí. Obrázek zaujal memery na Redditu a začali si s ním hrát, takže brzy opustil hranice logiky.

13. prosinec 2021 04:28

Jak vidí svět umělá inteligence? Surreálné obrázky z kreslicí aplikace zaplavily sociální sítě

Máte strach, že umělá inteligence už brzy ovládne svět? Snad to nebude tak horké. Zatím se umělá inteligence naučila rozpohybovat fotografii lidského obličeje a nejnověji vám vyrobí obraz na přání. Dokáže to aplikace WOMBO Dream, jejíž výtvory jsou často tak bizarní, že se s nimi lidé chlubí na sociálních sítích. V minulých týdnech nepovedené obrazy umělé (ne)inteligence trendovaly na Twitteru i TikToku.

6. prosinec 2021 05:01

Potkali se v autobuse. Obrázkový mem přemýšlí nad tím, kde se bere štěstí

Dva chlápci sedí v prázdném autobuse, každý na jedné straně řady sedadel, a zatímco jeden se usmívá a svět za okny je barevný, ten druhý je v depresi a jeho okolí je šedé a ponuré. Určitě jste obrázek viděli na sociálních sítích. Jednoduchá polarizace postav skýtá obrovské množství interpretací a hlavně díky ní se k memu přidává tolik lidí. Konec listopadu a začátek prosince neměl populárnější virál než Two Guys on a Bus.

29. listopad 2021 04:35

Kdo je nejumělejší? Mem se surreálnými fitry komentuje dnešní nároky na krásu

Také se na svět kolem vás a hlavně své kamarády a známé díváte skrze sociální sítě, možná občas potřebujete připomenout, že realita je někde trochu jinde. Právě to dělá internetový virální vtípek, kterému se říká yassification. Je to metoda, s níž se zkrášlující filtry z Instagramu nebo Facebooku použijí na fotografie celebrit a vylepšování vzhledu je dotaženo až na hranu absurdity. Poukazuje se tak na nesmyslnost umělého zkrášlování.

22. listopad 2021 05:06

Výzva #NoNutNovember žádá zřeknout se masturbace a sexu. Memy tvrdí, že je to cesta k osvícení

Listopad je v plném proudu a s ním i největší výzva, která může čekat na mladého zdravého člověka – No Nut November challenge, která po vás chce, abyste abstinovali od masturbace i sexu. A to celý měsíc. Je to mimořádný test vůle a vnitřní síly, na jehož konci je ale osvícení. Nebo to alespoň tvrdí tvůrci memů.

15. listopad 2021 04:40

Falešná omluva rappera Travise Scotta za tragédii naštvala internet. Memy se mu rozhodly pomstít

Festival Astroworld v americkém Houstonu, za kterým stojí rapper Travis Scott, skončil minulý týden obrovskou tragédií. V moshpitu přímo při Scottově koncertu zemřelo devět lidí ušlapáním a další stovka byla zraněná. Svoji vinu na celém incidentu nejspíš nese i sám rapper. Ani když už po ploše jezdily sanitky odvážející zraněné, rapper koncert neukončil. Veřejnost pak navíc naštvala podivná omluva, kterou vyslal po tragédii na internet.

8. listopad 2021 05:35

Vítejte v metaverzu! Mark Zuckerberg představil budoucnost internetu a internet se mu vysmál

Koncem října měl šéf Facebooku Mark Zuckerberg velký projev, v němž ohlásil, že jeho sociální síť se chystá proměnit v cosi, čemu říká metaverzum. Tedy místo, kde se potká rozšířená realita, domácí smart technologie a VR chatovací avataři. Až se metaverzum skutečně zhmotní – tedy až nasadíme meta brýle s virtuální realitou, které nám Zuckerberg prodá –, prý pochopíme, jak zásadní změnu to pro nás bude znamenat. A reakce internetu na sebe samozřejmě nenechaly dlouho čekat.

25. říjen 2021 04:46

Zlí Beatles zpívají: Vše, co potřebuješ, je nenávist. Po sítích putují vtípky s inverzními hvězdami

Jaké by to bylo, ocitnout se ve světě, v němž je všechno stejné, jen charaktery lidí jsou přesně naopak? Právě s tímto nápadem pracuje memový template Evil X Be Like – Zlý někdo je jako, který momentálně brázdí sociální sítě a už se zařadil mezi nejpopulárnější memy nejen října a podzimu, ale možná i celého letošního roku. Template nutí uživatele přemýšlet, jak by se chovaly zlé verze populárních osobností nebo fiktivních postav, a říct to co možná nejstručněji.

18. říjen 2021 05:21

Zmixujeme iPad nebo boty? Šílenec s mixérem z kanálu Will It Blend? slaví patnáct let

Přesně před patnácti lety americký výrobce mixérů Tom Dickson poprvé položil svoji ikonickou otázku „Will It Blend?“. Následně vhodil do mixéru hrstku kuliček a čekal, co se stane. Jednoduchý, ale geniální nápad na virální reklamu následně proslavil mixéry jeho značky a dnes už kampaň Will It Blend? patří do učebnic marketingu. Dickson v roli vědátora v bílém plášti a brýlích mixuje různé věci dodnes a na YouTube má pořád své věrné diváky.

11. říjen 2021 05:03

Korejský seriál Squid Game je brutální vyvražďovačka. Pocuchané nervy regenerují vtípky z internetu

Hráli jste někdy jako děti hru Cukr–káva–limonáda? Poté co uvidíte první díl korejského seriálu Squid Game (Hra na oliheň), vám garantujeme, že se této hry už nikdy nebudete chtít účastnit. A platí to i o dalších dětských hrách, které ve zmíněném seriálu musí podstoupit skupina zadlužených lidí toužících po peněžní výhře, která by je dostala z problémů.