Řetězák
NejnovějšíEpizoda 22Před týdnem

Poslechněte si podcast: Nejdřív Ukrajinka, poté Romka. Útok v Domažlicích zase ukázal, jak se šíří fámy

Po incidentu na základní škole v Domažlicích, kde jedna žákyně v úterý zaútočila nožem na své spolužáky, se okamžitě začaly šířit lži. Ta hlavní směřuje k tomu, že útočnice byla ukrajinské národnosti. To  vyvrátila hned ten den policie. Později kolovala v diskuzích informace, že žákyně údajně pochází z etnické menšiny. Ani to ale není pravda. Na tento i podobné případy jsme se podívali v dnešním díle Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů.

09:18

Řetězák

Vydává: Novinky.cz

Řetězák vás před víkendem vyzbrojí argumenty, které se u rodinného oběda můžou hodit. Tony Havlík si bere na paškál témata šířící se řetězovými maily a dezinformačními skupinami na sociálních sítích. Řetězák vychází také jako video na serveru Novinky.cz.

Web

Epizoda 21Před 2 týdny 08:15

Šíří se Delonův citát, který nikdy neřekl. Podáváme ho s farmaceutickým spiknutím a umělou rýží

Údajný citát zesnulého francouzského herce Alaina Delona, strašení plastovou rýží či rafinované spiknutí farmaceutického průmyslu. Tři témata, která se v posledních týdnech objevovala v nejrůznějších zákoutích internet, především v řetězových mailech a na sociálních sítích. Právě o nich je řeč ve dvacátém dílu Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů.

S videem vychází na Novinkách.

Epizoda 20Před 3 týdny 06:08

Říkají mu elixír věčného mládí z mučených dětí. Adrenochrom je oblíbeným tématem konspirátorů

V hlubinách konspiračních teorií je tato látka, někdy přezdívaná jako droga ďábla, považovaná za něco, čím si západní celebrity, miliardáři, politici a zkrátka globální elity tajně udržují mladistvou vitalitu. Řeč je o adrenochromu. Co to vlastně je a kde se senzační (a nepravdivé) příběhy vzaly? Na to jsme se podívali v novém dílu Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů.

Epizoda 1916. srpen 2024 08:40

#018 Usvědčená lhářka Nela Lisková: Nacistu pozná i podle SPZ, ověřováním informací se nezatěžuje

Nela Lisková je známá česká proruská aktivistka, která se v posledních letech dostala do hledáčku mainstreamových médií a orgánů činných v trestním řízení kvůli některým extrémním názorům a aktivitám. Na sociálních sítích už léta šíří tvrdou ruskou propagandu. A právě jí jsme se podívali na zoubek v  dnešním díle Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů. 

Epizoda 189. srpen 2024 07:12

#017 Konspirace o atentátu na Trumpa. Internetem se šíří upravené fotky i informace od neexistujícího agenta

Internetem se šíří fotka staronového kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa, která má dokazovat, že na něj v polovině letošního července nebyl spáchán atentát a celá věc byla zinscenovaná jako součást jeho politické kampaně. Druhá strana tábora si zase myslí, že rozkazy poslal současný americký prezident Joe Biden. Na podobné konspirace jsme se podívali v novém dílu Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů. Vychází také s videem na serveru Novinky.cz 

Epizoda 172. srpen 2024 07:42

#016 Zelenská si prý ve Francii koupila luxusní bugatti. Amatérsky vytvořený podvrh rozčiluje lidi úplně zbytečně

Už zhruba měsíc se po sociálních sítích šíří zvláštní kauza. Manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská si údajně měla v Paříži koupit nejnovější model auta Bugatti Tourbillon za 4,5 milionu eur, tedy asi 113 milionů korun. A to hned poté, co USA poslala Ukrajině finanční pomoc na obranu před Ruskem. Ve skutečnosti k ničemu takovému nedošlo, což jsme rozebrali v dnešním Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů. Vychází také s videem na Novinky.cz

Epizoda 1626. červenec 2024 05:19

#015 Bezpečnostní dohoda mezi Českem a Ukrajinou budí na sociálních sítích emoce. Šíří se spousta nesmyslů

Nově podepsaná bezpečnostní dohoda, která vznikla mezi Českem a Ukrajinou, na sociálních sítích u některých lidí spustila nenávistné reakce i strach. Někdo dokonce píše, že jde o smlouvu s ďáblem. K těmto emocím se připojili také někteří politici a to zvláště ti, kteří české vládě a její pomoci Ukrajině příliš nefandí. Co vůbec dohoda znamená? Na to jsme se podívali v dnešním díle Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů.

Epizoda 1519. červenec 2024 07:49

#014 Výkřiky o zotročování skrze digitální platby? Zrušení hotovosti přitom není na programu

Boj s digitálními platbami se v prostoru různých polopravd na sociálních sítích a v řetězových mailech stal antisystémovým trendem už před několika lety. Přetrvává ale dodnes a kombinuje několik věcí dohromady. Do toho celá řada „aktivistů“ odmítá platit kartou, protože „nejsou otroci systému“. A ke všemu digitální peníze centrálních bank (anglická zkratka CBDC), které připravuje Evropská centrální banka, a které nás podle konspirátorů mají určitě „zotročit“.  Je toho dost, proto jsme se na toto téma zaměřili v dnešním díle Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů.

Epizoda 1412. červenec 2024 06:43

#013 Ukrajinští uprchlíci a české důchody? Navzdory fámám ze sociálních sítí platí jasná pravidla

Už skoro dva roky koluje po internetu příspěvek o tom, že ukrajinští důchodci mají údajně dostávat důchody u nás v Česku podle ukrajinských pravidel. Zpráva se vždy na chvíli objeví, pak zase zmizí, ale éterem se šíří dodnes. Není to pravda, na což jsme se zaměřili v dnešním díle Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů.

Podívejte se na Řetězák s videem na serveru Novinky.cz

Epizoda 135. červenec 2024 08:02

#012 Nesmyslů o elektromobilitě lítá po internetu hodně. Frčí řecké trajekty a výbuchy jak z Kobry 11

Elektromobilita je velkým tématem dalšího vývoje světa. Má své příznivce i kritiky a do té druhé skupiny bohužel často spadají i nejrůznější mýty nebo rovnou lži. Jedna z nich třeba zmiňuje, že Řecko zakázalo elektromobilům vjezd na trajekty, pokud nemají takřka prázdné baterie a že by se tím pádem majitelé elektroaut ani neměli pokoušet na dovolenou do této destinace odjet. V dnešním díle Řetězáku uvedeme tyhle informace na pravou míru a částečně se podíváme i na to, jak světové automobilky přehodnocují své plány.