Reportáže Radiožurnálu
12. říjen 2021

Poslechněte si podcast: Reprodukční číslo R naznačuje další vývoj epidemie. Kde ho najdete?

V českých nemocnicích se aktuálně nachází 373 pacientů s covidem. Testy potvrdily 1345 nových případů nákazy, což je o dvě třetiny víc než minulý týden a nejvíc od poloviny května. Kde se dá dohledat aktuální hodnota reprodukčního čísla R a co přesně číslo znamená?
03:31

Reportáže Radiožurnálu

Vydává: Český rozhlas
Vybíráme to nejzajímavější z vysílání! Reportáže, jednotlivé díly seriálů a rozhovory z místa dění, které jste během dne slyšeli na vlnách Radiožurnálu.
Web

26. listopad 2021 03:16

Pravidla platí pro všechny stejně, vylučuje hygienička Svrčinová možnost výjimky pro prezidenta

Pražský hrad oznámil, že Miloš Zeman v neděli přijme Petra Fialu, aby ho jmenoval premiérem. Prezidentovi přitom ve čtvrtek vyšel pozitivní PCR test na koronavirus. Podle platných opatření by nyní u něj měla následovat dvoutýdenní karanténa. Jak by musela kancelář schůzku zorganizovat, aby proběhla z epidemiologického hlediska v pořádku?
25. listopad 2021 00:51

Činohru Národního divadla příštích pět let povede úspěšné duo SKUTR

Režisérskou dvojci SKUTR, tedy Lukáše Trpišovského a Martina Kukučku, do vedení činohry ve zlaté kapličce vybrala v konkurzu komise spolu s vedením první české scény.
25. listopad 2021 01:53

Beatles intimně. Peter Jackson natočil třídílný dokument s překvapivým závěrem

Dokumentární seriál s názvem Get Back! pro streamovací platformu Disney+ ho připravil oscarový režisér a tvůrce Pána prstenů Peter Jackson. Autentické videonahrávky přenesou diváky do nahrávacího studia kapely Beatles a taky do ledna roku 1969. Dvojice John Lennon a Paul McCartney právě dokončila text k nové písni Get Back a společně s Ringo Starrem a Georgem Harrisonem ji začínají nahrávat. Zvládli to za dva dny.
24. listopad 2021 01:54

Freddie Mercury před 30 lety podlehl AIDS. Jak na něj vzpomíná jeho osobní asistent Peter Freestone?

Zpěvák britské hudební skupiny Queen zemřel v pětačtyřiceti letech 24. listopadu 1991 a stal se jednou z nejznámějších obětí nemoci AIDS. Svým fanouškům to dal vědět pouhý den před smrtí a v prohlášení pro tisk také uvedl, že by se lidé měli zapojit do boje s touto zákeřnou chorobou.
24. listopad 2021 02:37

„V novinách bylo, že vůdce věnoval Židům město Terezín.“ První transport tam vyjel před 80 lety

24. listopadu 1941 v pět hodin ráno vyjel z Prahy vlak do Terezína. Skupina 342 mladých židovských mužů, takzvané komando výstavby, měla za úkol připravit městečko v Ústeckém kraji na příjezd dalších obyvatel – desetitisíců Židů z celé Evropy. Terezínské ghetto se stalo přestupní stanicí do nacistických vyhlazovacích táborů.
24. listopad 2021 01:54

„K očkování mě nepřesvědčil ani pobyt v nemocnici,“ říká penzista, který skončil na kyslíku

Víc než 90 procent pacientů na covidovém oddělení v nemocnici v Hranicích v Olomouckém kraji není podle ředitele zařízení Eduarda Sohlicha očkovaných. A někteří odmítají očkování i poté, co je přivezou z jednotky intenzivní péče na standardní oddělení, kde dál dostávají kyslík. To je i případ bývalého horníka a řidiče kamionu, 71letého penzisty Mariána z Lipníka nad Bečvou.
24. listopad 2021 02:42

NASA zkouší odvrátit kolizi Země s asteroidem. Dokáže lidstvo v budoucnu předejít katastrofě?

Americká NASA zahájila zkoušku takzvané planetární obrany. Ze základny v Kalifornii odstartovala mise s cílem otestovat schopnost lidstva vychýlit z dráhy vesmírné těleso, a tím případně někdy v budoucnu odvrátit nebezpečí pro celou planetu Zemi.
23. listopad 2021 02:13

„Nejsme ničí agenti!“ Ruská prokuratura chce zrušit lidskoprávní organizaci, která pátrá v archivech

V Moskvě začíná první soudní stání, kde se bude rozhodovat o likvidaci známé ruské organizace Memorial. Nejprve jejího lidskoprávního křídla a ve čtvrtek i moskevské centrály. Memorial mapuje oběti stalinského teroru a pomáhá zahraničním badatelům hledat stopy v archivech. Ruská prokuratura chce organizaci zrušit proto, že údajně systematicky porušuje zákon o takzvaných zahraničních agentech. Memorial to označuje za politické rozhodnutí.
22. listopad 2021 02:06

Zachraňte chuť parmazánu! Produkci kvalitního sýra komplikují klimatické změny i evropská pravidla

Na vině je ubývání luk v severní Itálii. Jediný pravý parmazán, sýr Parmigiano Reggiano, se totiž vyrábí podle pravidel pro tento typ sýru zásadně jen z mléka krav krmených zeleným krmivem produkovaným v regionu, tedy spásáním luk nebo senem z nich. Na severu Itálie ovšem přírodních luk, a tím i krmiva dlouhodobě ubývá, protože místní farmáři je často mění na pole. A může za to mimo jiné i Evropská unie.
22. listopad 2021 03:01

V Národním muzeu bude k vidění nejstarší rostlina na světě. Ve sbírkách je už sto let

Připadat si jako v kulisách filmů Cesta do pravěku nebo Jurský park můžete od příštího týdne v historické budově pražského Národního muzea. Bude tam nová stálá expozice s názvem Okna do pravěku. Nechybí v ní například věrné modely dinosaurů i mamutů, stejně jako drobné zkameněliny s nejstarší rostlinou světa.