Live rozhovory
Epizoda 10025. prosinec 2021

Poslechněte si podcast: Repríza mimořádného live vysílání trojice Pecková, Plachetka, Kučera na Classic Praha

13.12.2021 na Classic Praha v Dopoledni s Markem Šulcem live vysílali mezzosopranistka Dagmar Pecková, basbarytonista Adam Plachetka a klavírista, skladatel a dirigent Jan Kučera. Na Štědrý den nabídl Classic Praha reprízu tohoto mimořádného setkání.

35:37

Live rozhovory

Vydává: Classic Praha

Rozhovory o aktuálním dění v kultuře, nových premiérách, chystaných koncertech, vycházejících nahrávkách. Vše, co vám možná uniklo v live vysílání Classic Praha.

Web

Epizoda 406Před třemi dny 08:26

Ambasador projektu Smetanománie Jan Simon přibližuje program přehlídky klavírních děl Bedřicha Smetany

Projekt „Smetanománie“, který proběhne v rámci 44. ročníku festivalu Smetanovské dny, představuje kompletní provedení klavírního díla Bedřicha Smetany na koncentrované časové ploše. Smyslem je poskytnout posluchačům přehled o rozměrnosti a kvalitě tvorby letošního jubilanta v oblasti klavírní literatury. Protože jde o skladby rozdílných rozsahů a obtížnosti (od skladeb instruktážní a edukační povahy po velké koncertní cykly či skladby maximální interpretační obtížnosti jak po stránce technické, tak obsahové). K účasti osloveni nejen koncertní klavíristi formátu Ivo Kahánka, Jana Jiraského nebo Igora Ardaševa, ale zároveň do tohoto projektu zapojí své studenty klavírní hry hudebně vzdělávací instituce na úrovni konzervatoří a vysokých škol z celé České repu

Epizoda 405Před týdnem 10:26

Klavírista Jan Simon přibližuje projekt Smetanománie, součást 44. ročníku festivalu Smetanovské dny

Projekt „Smetanománie“ představuje kompletní provedení klavírního díla Bedřicha Smetany na koncentrované časové ploše. Smyslem je poskytnout posluchačům přehled o rozměrnosti a kvalitě tvorby letošního jubilanta v oblasti klavírní literatury. Protože jde o skladby rozdílných rozsahů a obtížnosti (od skladeb instruktážní a edukační povahy po velké koncertní cykly či skladby maximální interpretační obtížnosti jak po stránce technické, tak obsahové). K účasti osloveni nejen koncertní klavíristi formátu Ivo Kahánka, Jana Jiraského nebo Igora Ardaševa, ale zároveň do tohoto projektu zapojí své studenty klavírní hry hudebně vzdělávací instituce na úrovni konzervatoří a vysokých škol z celé České republiky.

Epizoda 40429. únor 2024 08:55

Ředitelka festivalu Smetanovské dny 2024 Lenka Kavalová zve na letošní ročník přehlídky

Letošní ročník plzeňského mezioborového festivalu Smetanovské dny bude velkou oslavou Roku české hudby i významného výročí Smetanova narození. Účast přislíbili nejen přední zahraniční umělci, ale též pianisté Ivo Kahánek, Jan Jiraský, Igor Ardašev, kytarista Štěpán Rak a další. Zazpívá šestičlenné vokální těleso Skety a Kühnův dětský sbor, svých 100 let oslaví koncertem České noneto – nejstarší kontinuálně působící těleso na světě. Zahajovací i závěrečný koncert zahraje Plzeňská filharmonie.

Epizoda 40322. únor 2024 07:13

Režisérka Anna Klimešová zve na nové představení Činohry Národního divadle s názvem Ještě chvilku

Ve čtvrtek 22. února a pátek 23. února od 19 hodin bude mít ve Stavovském divadle světové premiéry nová hra Ještě chvilku. Autorkou tohoto rodinného titulu, určeného zejména (ale nejen) prarodičům a jejich vnoučatům, je Maria Wojtyszko, která hru napsala na objednávku Činohry Národního divadla.

Epizoda 4025. únor 2024 07:23

Manažer Tanečního centra Praha - konzervatoře Antonín Schneider zve na představení 18. a 23. února 2024

Moz-Art, 18.2.2024, 19:00, Divadlo na Vinohradech. Dokonalá kombinace hudby, baletu a jemného humoru, to je nové představení Moz-Art. Jedná se o večer složený z jednoaktových inscenací, v jehož rámci se představí dva významní maďarští choreografové Attila Egerházi a Loránd Zachár a vedle nich mladý úspěšný český choreograf Šimon Kubáň.
Vítej na světě II, 23.2.2024, 19:00, Nová scéna Národního divadla. Velká repríza celovečerního rodinného titulu tanečního divadla v interpretaci souboru Baby Balet Praha, mladších studentů konzervatoře Taneční centrum Praha, tentokrát na Nové scéně Národního divadla.

Autorský tým zkušených tvůrců dětských choreografií mapuje pět životních etap: narození, dětství, školní léta, pubertu a dospělost.

Dramaturgie využila mimořádně chytré a poetické texty 24 písní Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře, které představují mikro-scénáře pro jednotlivé choreografie. 

Epizoda 40110. leden 2024 07:33

Vedoucí hudebního archivu, dramaturgyně Cyklu soudobé hudby S orchestru PKF - Prague Philharmonia Hana Dohnálková zve na nejbližší koncerty orchestru

PKF — Prague Philharmonia zahraje v neděli Cherubiniho Requiem c moll, které zaznělo i na Beethovenově pohřbu.
Hudba klasicismu a českých autorů má v repertoáru PKF — Prague Philharmonia zvláštní místo. Na pátém abonentním koncertě orchestrální řady v této sezóně, který proběhne v Dvořákově síni Rudolfina tuto neděli 14. ledna od 19.30, se tato dvě repertoárová zaměření protnou v Symfonii B dur českého klasicistního skladatele Václava Pichla - světoběžníka, který působil v Itálii i ve Vídni a jehož odkaz obsahuje téměř stovku symfonií.

Epizoda 40013. prosinec 2023 05:38

Dirigent Robert Kružík zve na koncert Christmas in Hollywood 15.12.2023

Unikátní symfonická show Christmas in Hollywood s více než 150 profesionálními umělci na pódiu přinese před Vánoci do Kongresového centra v Praze spojení světa filmu, hudby a vánočního kouzla. V podání velkého symfonického orchestru a pěveckého sboru zazní nejkrásnější melodie z filmů Sám doma, Frozen, Vánoční koleda, Grinch, Láska nebeská, Polární expres a mnoha dalších.

Epizoda 3997. prosinec 2023 08:03

Režisér Lukáš Trpišovský představuje nové nastudování Shakespearova Hamleta v Národním divadle v Praze

Na jeviště Národního divadla se po téměř pětadvaceti letech vrací Hamlet, nesmrtelná Shakespearova tragédie o nespravedlnosti světa, tíze velikosti úkolu a malosti člověka. Premiéry nového nastudování uvidí diváci ve Zlaté kapličce 7. a 8. prosince.
Dosud poslední nastudování Shakespearovy tragédie v Národním divadle mělo svou premiéru v prosinci 1999 v režii Ivo Krobota s Vladimírem Javorským v hlavní roli, nyní se režie ujímá duo SKUTR a titulní úloha byla svěřena Pavlu Neškudlovi.

Epizoda 3974. prosinec 2023 07:22

Lenka Dandová a Lukáš Cach zvou na koncert Christmas in Hollywood 15.12.2023 v Kongresovém centru Praha

Orchestr Prague Pop Symphonics chystá koncert filmové hudby Christmas in Hollywood. Představí nejznámější melodie z filmů, které máme neodmyslitelně spojené s Vánocemi. Návštěvníci koncertu tak budou moci vstoupit do světa nekonečného třpytu díky jedinečné symfonické show a nadělit si nezapomenutelný zážitek, který je přenese do Vánoc jako z Hollywoodu.
Unikátní symfonická show Christmas in Hollywood s více než 150 profesionálními umělci na pódiu přinese před Vánoci do Kongresového centra v Praze spojení světa filmu, hudby a vánočního kouzla. V podání velkého symfonického orchestru a pěveckého sboru zazní nejkrásnější melodie z filmů Sám doma, Frozen, Vánoční koleda, Grinch, Láska nebeská, Polární expres a mnoha dalších.

Epizoda 3981. prosinec 2023 07:35

Muzikoložka a předsedkyně Společnosti Zdeňka Fibicha Věra Šustíková přibližuje koncertní provedení Fibichova melodramu Smrt Hippodamie 3.12.2023 v Koncertním sále Pražské konzervatoře

Koncertní úprava 3. dílu melodramatické trilogie Hippodamie Zdeňka Fibicha zazní v Koncertním sále Pražské konzervatoře v neděli 3. prosince, a to poprvé v kritické revizi podle urtextu. Editorkou a režisérkou je Věra Šustíková, na dramaturgii se spolu s ní podílel dirigent Jiří Petrdlík, který také bude řídit celé provedení. Na nastudování se podíleli členové Severočeské filharmonie Teplice a studenti Pražské konzervatoře, hlavní role ztvárnili Dita Hořínková, Petr Stach, Filip Sychra, Jaroslav Slánský, Zbigniew Kalina, Ondřej Novák, Viktor Dvořák, Tereza Engelová a Ivan Krob.