Redneck
5. srpen 2022

Poslechněte si podcast: Redneck #62: Konzervativní úroda u amerického Nejvyššího soudu. K čemu všemu se odhodlal?

Americký Nejvyšší soud vydal na sklonku svého aktuálního úředního období celou smršť velmi konzervativních rozhodnutí, která mění výklad amerického práva nejen ve věci interrupcí, ale i práv policie, regulace zbraní, ochrany životního prostředí a administrativních práv federální správy nebo odluky církve a státu. Všechny tyto případy rozebírá dnešní díl podcastu Redneck.

33:44

Redneck

Vydává: Redneck

Redneck je podcast Matěje Schneidera o politice Spojených států. Nejen o té vrcholové probíhající mezi Bílým domem, Kongresem, lobbisty a thinktanky ve Washingtonu DC, ale i o té lokální v jednotlivých státech a o organicky vznikajích hnutích – USA zespoda i svrchu. Podcast vzniká za podpory komentářového webu A2larm a projektu Voxpot.

Web

Před dvěma dny 16:15

Trump má stamilionové problémy. Může ho zachránit série malých zázraků

Trumpa loni zavalila vlna trestněprávních žalob. Aktuálně má ale potíže kvůli méně nápadným občanskoprávním případům, kde mu hrozily výlohy ve výši přes půl miliardy dolarů. O tom, jak se ze všeho možná vymotá, pojednává 110. díl Rednecku.

Donalda Trumpa loni žalovala novinářka E. Jean Carroll kvůli pomluvě. Trump soud sice prohrál, ale pomlouvat nepřestal. V kombinaci s dalším prohraným soudem o lživých valuacích svých majetků teď dluží newyorským soudům výlohy v řádu stamilionů dolarů.

Jak k tomu všemu došlo? Proč na tom všem tratí republikánská strana? Jaký zázrak Trumpa potkal a jak ho může zachránit jeho skomírající sociální síť? To vše se dozvíte v dnešním díle Rednecku.

Před týdnem 17:54

„Co si sakra myslela?“ Prokurátoka, co jde po Trumpovi, si ztížila vyšetřování

Donald Trump čelí několika žalobám, to není žádné tajemství. Jedna z těch nejzávažnějších se týká jeho pokusu zvrátit výsledek prezidentských voleb v Georgii. O tom, jak si případ zkomplikovala sama místní prokurátorka, je 109. díl Rednecku.

Trump čelí žalobám kvůli takzvanému držhubnénu i nepravomocnému zacházení s utajenými dokumenty. Dvě žaloby míří i na jeho pokusy zvrátit nepříznivý výsledek prezidentských voleb, ve kterých v roce 2020 prohrál s Joem Bidenem. Jeden z těchto případů vede georgijská prokurátorka Fani Willis.

Proč se ale teď v kauze řeší víc osobní život prokurátorky? Jak se vším souvisí protimafiánské zákony a jak rozvod jejího zvláštního vyšetřovatele? Proč místní soudce Scott McAfee už trochu ztrácí trpělivost? A stihnou se Trumpovy soudní pletky rozuzlit do prezidentských voleb? To vše se dozvíte v dnešním Rednecku.

Před 2 týdny 19:22

Miniúterý, konec Nikki Haley a Trumpovy viceprezidentky

Republikánské primárky jsou v podstatě u konce a mediální pozornost se přesouvá k důležité otázce: koho si Donald Trump může vybrat jako viceprezidentského kandidáta nebo kandidátku? Odpověď hledá i 108. díl podcastu Redneck.

Vybere si Trump jako viceprezidenta někoho ze svých primárkových rivalů? Jaké výhody by mu přinesla Nikki Haley, Ron De Santis, nebo Vivek Ramaswamy? Jaká jména z Kongresu padají v souvislosti s viceprezidentským postem? Nebylo by pro Trumpa nejlepší, kdyby si zvolil nějakého guvernéra?

V dnešním díle podcastu Redneck se dozvíte i to, podle jakých pravidel si američtí prezidentští kandidáti obvykle své spolukandidáty vybírají. A jakou roli v tom hrají jejich slabiny, ale i státy, ze kterých pochází.

Před 3 týdny 23:39

Obstrukce a peníze. Vyprázdněný McConnell hledá novou hlavu Senátu

Málokdo měl na Washington v uplynulých dvou dekádách takový vliv jako Mitch McConnell. Teď ale dvaaosmdesátiletý lídr senátních republikánů oznámil, že ve své funkci na konci roku skončí. Co znamená konec jeho éry, se dozvíte v 107. díle Rednecku.

Mitch McConnell působí v americkém Senátu od půlky 80. let. Od roku 2007 tu pak republikány vede a pod jeho taktovkou se republikáni odhodlali k nejvíce bezskrupulózním obstrukcím v americké historii.

Jaké byly zlomové body v jeho kariéře? Jak se vůbec tento člověk dostal do čela republikánské strany? A proč je jeho odchod špatnou zprávou pro Ukrajinu? To vše se dozvíte v dnešním Rednecku.

27. únor 2024 15:15

Trump porazil Haley i v její domovské Jižní Karolíně. O co jí ještě jde?

Americké republikánské primárky jsou s každým dalším státem bezpředmětnější. Poslední rivalka Donalda Trumpa to ale stejně nezvdává. Proč? To se dozvíte v dnešním 106. díle Rednecku.

K výsledku primárek v Jižní Karolíně se Nikki Haley silně upínala. Ve státě má vazby už od svého narození, především ale pak z doby, kdy tu zastávala post guvernérky. Ani to ji ale nakonec nepomohlo k tomu, aby tu Trumpa porazila. Přesto oznámila, že kampaň stále neukončuje – nehledě na to, že cesta k vítězství je pro ní takřka beznadějně uzavřená.

V čem se Trump a Haley politicky liší? Mohl by si ji vzít jako viceprezidentku? Proč Haley nedůvěřují už ani někteří donoři, kteří si ji v uplynulém roce zamilovali? A z čeho i přes všechna vítězství může mít těžkou hlavu Donald Trump? O tom všem je dnešní Redneck.

20. únor 2024 23:47

Zapomenutý kumpán Martina Luthera Kinga a nespravedlivě trestaná whistleblowerka

Potkali jste někdy někoho, kdo se jmenuje doslova „Vítězka Reality”? Jedna taková totiž žije v USA a v rozporu se svým jménem skončila ve vězení. Přesně o její kauze je jeden z filmů v dnešním Rednecku.

Proč je druhý snímek, o kterém je tu řeč, slabší? Proč a jak tyto slabiny vypovídají o americkém liberalismu a manželích Obamových? A vezme vás Matěj Schneider na procházku? O tom všem je dnešní díl Rednecku.

16. únor 2024 01:04:42

Redneck & Beneš | Bidenovy patálie – co všechno může zhatit jeho znovuzvolení?

Staršího prezidenta Spojené státy americké ještě nikdy neměly. Věk však není jediný problém, kterému Joe Biden ve volebním roce a při obhajobě mandátu čelí. Demokraté jsou rozhádaní ohledně americké podpory pro Izrael – její současná podoba se nelíbí hlavně americkým Arabům a mladým voličům. Velké debaty se ale v poslední době vedou také o tom, jak moc se Spojeným státům pod Bidenovou vládou vlastně ekonomicky daří.

Nejen ve Washingtonu také v současnosti probíhají velké boje ohledně imigrační politiky a ty mají také potenciál zasáhnout do voleb. Nesmíme zapomínat ani na celou kauzu prezidentova syna Huntera Bidena. S tím vším vás v dnešním díle podcastu Redneck & Beneš seznámí náš redaktor Matěj Schneider a amerikanista Jan Beneš z Ostravské univerzity.

13. únor 2024 19:20

Začíná sezóna Trumpových soudů. Měl by se exprezident bát?

Donald Trump za uplynulý rok prohrál tři občanskoprávní spory. Jeho kandidaturou se teď zabývá Nejvyšší soud a další případ ohledně jeho prezidentské imunity má k tomuto soudu dost možná namířeno. To největší ale teprve příjde.

Od příštího měsíce se začnou rozjíždět další čtyři, tentokrát trestněprávní soudní procesy. Bude se v nich řešit „držhubné“ pro jeho údajné milenky, nepravomocné zacházení s utajenými dokumenty a především jeho snahy zvrátit výsledek minulých prezidentských voleb.

O co konkrétně v jednotlivých kauzách jde? Které z nich by Trumpa měly trápit nejvíce a které mají zase příliš mnoho slabin? Jak je vnímají voliči a jak právní experti? A stihnou se do voleb vůbec dořešit? O tom všem je dnešní díl Rednecku.

6. únor 2024 19:42

Američtí odboráři jsou na koni. Kdy si troufnou na Teslu?

Loni slavili úspěchy odboráři v Hollywoodu, v zásilkové službě UPS nebo také v amerických automobilkách. Přes patrné stoupající sebevědomí a řeči o generální stávce ale počet členů odborů v absolutních číslech zatím příliš nestoupá.

Podaří se na loňské výhry letos navázat poštovním zaměstnancům, pracujícím v továrnách zahraničních automobilek nebo stále bojujícím čerstvým odborářům v Amazonu a Starbucks? A kdy si odbory troufnou na Teslu a velkého odpůrce odborů Elona Muska? A jak s tím vším souvisí Gaza? O tom je dnešní díl podcastu Redneck.

30. leden 2024 16:31

Texas proti Washingtonu. Bitva na mexické hranici a stín občanské války

Texaské úřady začaly hranici s Mexikem opevňovat žiletkovým drátem a přistupovat k jiným brutálním opatřením. To se nelíbí administrativě Joea Bidena, která naopak drát s žiletkami odstraňuje. Tahanice dospěla až ke konzervativnímu Nejvyššímu soudu, který uznal, že ochranu hranice má primárně v gesci federální vláda v čele s Bidenem.

Texaský guvernér Greg Abbott ale rozhodnutí soudu obchází a získává pro to podporu většiny svých republikánských kolegů. O tom, kam bitva o imigraci může dospět, je dnešní díl podcastu Redneck.