Ranní host
4. březen 2022

Poslechněte si podcast: Ředitel Jizerské 50: Snažíme se patřit mezi nejlepší běhy na světě

„Tak, jako spoustu dobrých věcí v Česku, se i nápad na Jizerskou 50 vzal u piva v hospodě. Probíhala vášnivá diskuze mezi libereckými horníky o tom, kdo z nich by rychleji dojel z Bedřichova a zpět. Rozhodli se to ověřit, a tak vznikl první ročník,“ říká ředitel Jizerské 50 David Douša, který byl ranním hostem Rádia Z.

15:50

Ranní host

Vydává: Rádio ZET

Rozhovory se zajímavými lidmi na aktuální téma na Rádiu ZET.

Web

10. březen 2023 16:36

LTC Praha navázalo v devadesátých letech na tradici původního klubu založeného na počátku 20. století

LTC Praha je historický tenisový a hokejový oddíl sídlící na Letenské pláni. „Po roce 1948 zlikvidovali klub komunisti. V rámci sjednocené tělovýchovy se z LTC stalo Dynamo a následně Slavia,“ říká člen výboru LTC Praha Vít Mařík. „V roce 1990 jsme potom, co se rozpadly velké tělovýchovné jednoty, navázali na původní tradici. Členové se ze Slavie přesunulo do historických kulis LTC Praha,“ dodává ranní host Rádia ZET.

8. březen 2023 14:57

Dan Tržil o tvorbě podcastů: Je to příležitost sdílet témata, která nás baví

V dnešní době je stále dost témat, které mohou tvůrci v podcastech zúročit. „Mezi ta nejoblíbenější témata v současnosti patří zejména krimi příběhy, ale třeba i sport nebo politika,“ říká podcaster Dan Tržil, který současně tvůrcům audio obsahu radí, jak uspět. V dopoledním vysílání Rádia ZET mluvil také o tom, že pokud člověka něco zajímá, je velká pravděpodobnost, že už někdo tvoří audio obsah na preferované téma. „Nedávno jsem konzultoval nově vzniklý podcast, ve kterém se komentuje kultovní seriál Přátele,“ říká. Tvorba podcastu je podle Tržila skvělý způsob, jak sdílet se světem téma, které nás baví. Podcaster odpovídal třeba i na to, za jak dlouho se z volnočasové aktivity může stát výdělek. 

7. březen 2023 16:18

Sommelierka Klára Kollárová: Kvalitu vína v restauraci zhodnotím za 15 sekund

Sommelierka Národního vinařského centra Klára Kollárová říká, že víno se degustuje především zodpovědně. „K degustaci se musí přistupovat s otevřenou myslí a rozvahou, abychom víno vychutnali až do poslední chvilky,“  vysvětluje. „Používáme u toho hodně hlavu, všechny senzorické vjemy je zapotřebí zpracovat na základě individuální zkušenosti,“ dodává. Klára Kollárová v dopoledním vysílání Rádia ZET také popisovala, za jak dlouho je schopna kvalitu vína zhodnotit. 

6. březen 2023 15:31

Mexičané jsou optimističtější, jsou pro každou špatnost, říká autorka Mexikopedie Eva Kubátová

Před tím, než Eva Kubátová objevila Mexiko, procestovala několik kontinentů. Země ve střední Americe jí však přijde přinejmenším zajímavá. „Žádný jiný stát na mě tolik nezapůsobil,“ říká autorka Mexikopedie, která byla ranním hostem Rádia ZET.

3. březen 2023 15:24

Ivo Mathé: Akademici při hlasování v Českém lvu tlak veřejného mínění necítí

Zítra proběhne už třicáté předávání cen Český lev. „Rozhodnuto už samozřejmě je. Akademici hlasují dvoukolově. V prvním kole jsou některé profese odkázány na třeba padesátihlavé komise těch, kteří tomu rozumí. To je střih a zvuk. Ale v hlavních kategoriích hlasují všichni akademici. Nominace byly zveřejněny v lednu, poté následovalo druhé kolo za takřka rekordní účasti. Hlasovalo 217 akademiků,“ popisuje ranní host Rádia ZET, prezident České filmové a televizní akademie Ivo Mathé.

2. březen 2023 16:01

Módní návrhář Tomáš Machálek: Zainvestovat do kvality je klíčem k dobrému šatníku

„Jeden z mých pradědů byl krejčí. Nevím však, jestli se to ke mně dostalo přes všechna ta kolena,“ říká s nadsázkou módní návrhář Tomáš Machálek. „Na gymnáziu jsem začal tričky s potiskem a provokoval jsem společnost tím, co jsem si na to tričko dal. Tehdy se to dařilo pouhým růžovým tričkem. Už tehdy jsem zjistil, že je u oblečení důležitá kvalita,“ vzpomíná ranní host Rádia ZET.

1. březen 2023 15:52

Zdravotní škola byla pro mou kadeřnickou práci skvělý základ, říká Tomáš Arsov

Na střední zdravotnické škole chtěl být plastický chirurg. Všechno však změnil kadeřnický kurz, který absolvoval. „Po samotném kurzu je to už hodně o praxi a zkušenostech. Důležití jsou také lidé, kteří člověka nasměrují a navedou,“ popisuje svou cestu Tomáš Arsov. Přínos zdravotnické školy však hodnotí kladně. „Učili jsme se tam, jak přistupovat k lidem a umění rozpoznat diagnózu. V kadeřnickém oboru je to velice užitečné,“ dodává ranní host Rádia ZET.

28. únor 2023 14:08

Knihy voní v tiskárně intenzivněji než na pultě, říká šéfredaktorka nakladatelství Metafora Magdalena Feldeková

Začínala jako překladatelka a pro české čtenáře objevila Dana Browna. Dnes je Magdalena Feldeková šéfredaktorkou nakladatelství Metafora. „Jsme součástí nakladatelského domu Grada a tvoříme jednu jeho značku. Rukopisů nám chodí hodně. První je čtou naše redaktorky. Když vyberou, posunou mi je k posouzení. Ale spíše se specializujeme na překladovou literaturu. Na tento rok máme plán udělat padesát titulů,” předjímá ranní host Rádia ZET Feldeková. 

27. únor 2023 15:38

Karel Gott byl vždycky rád, když si od něj novináři nechávali zkontrolovat rozhovory, říká hudební publicista Jaroslav Špulák

Jaroslav Špulák je jedním z novinářů, kteří udělali osobní rozhovor s Karlem Gottem. „Často volal hudebním publicistům a diskutoval s nimi o tom, co napsali. Člověk musel vždy psát s vědomím, že si daný text obhájí. S Gottem se nádherně kontrolovaly rozhovory před vydáním,“ vzpomíná Jaroslav Špulák z deníku Právo.

24. únor 2023 16:37

Miriam Chytilová: Byla jsem rozčarovaná, když jsem zjistila, že není jednoduché být herečkou

„V sedmi letech jsem se rozhodla, že chci být herečka. Rodiče mi v tom nebránili. Když jsem se dostala na konzervatoř, byl to pro mě velký úspěch. Tehdy jsem si myslela, že mám vyhráno a mám kariéru v kapse,“ říká Miriam Chytilová. „Byla jsem rozčarovaná, když jsem zjistila, že není jednoduché být herečkou,“ dodává ranní host Rádia ZET.