Radioporadna
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Co mu pomohlo skoncovat se závislostí na alkoholu? Klíště, manželka a běh

Člověk se v životě dostává do různých situacích. A někdy těžko hledá východisko. Se svým příběhem o závislosti na alkoholu se svěřil Pavel Karal ze spolku Rozběháme Luži.

19:12

Radioporadna

Vydává: Český rozhlas

Do rozhlasové poradny zveme hosty z nejrůznějších oborů.

Web

Včera 14:14

Sebevědomí není statické, zapracovat na něm můžeme i v dospělosti

Sebevědomí je alfou a omegou našeho životního štěstí. Od zdravého sebevědomí se odvíjí snad vše v našich životech. Vyrovnaný partnerský vztah, emoční závislost, to, jestli si dokážeme říci o vyšší pozici, více peněz a také se staráme sami o sebe.

Před třemi dny 20:35

Nadané děti někdy propadnou sítem. Škola by je neměla „srovnat“ průměrnými nároky

Asi deset procent dětí můžeme označit jako nadané, dvě procenta pak mají nadání mimořádné. Školní výsledky takového dítěte přitom můžou být zcela průměrné. Jak odhalit nadané děti? Jak s nimi pracovat a proč je důležité jejich nadání rozvíjet?

Před čtyřmi dny 21:53

„Dnes naposled, zítra už se nenapiju… Jenže ono to nešlo.“

Alkohol rozvrací rodinné vztahy, připravuje jednotlivce o zaměstnání a reputaci ve společnosti. Démon, kterému když propadnete, zůstane s vámi napořád. Pak je na vůli každého, jestli ho zkrotí a udrží na uzdě. Jak svou životní bitvu zvládá výtvarnice Věra Kosová, která mu propadla ve velmi mladém věku?

Před pěti dny 19:24

Sociální sítě jsou plné podvodů. Nenechte se zlákat pohádkou o kryptoměnách

Na sociálních sítích jsou v poslední době velmi často k vidění známé osobnosti herců, zpěváků i politiků, které lákají na skvělou investici, která se zaručeně vyplatí.

Před týdnem 18:04

Náhradní babičky a dědové malých autistů pomáhají rodině dítěte. A možná i sami sobě

Jednou z novinek Rodinného integračního centra je služba homesharing. „Česky bychom řekli, že se jedná o sdílenou péči, kdy autistické dítě chodí na pravidelné návštěvy k hostiteli,“ vysvětluje pracovnice Rodinného integračního centra Anežka Vavřinová.

Před týdnem 17:48

Modrý, červený nebo bílý? Podle barvy sádrokartonu poznáte, na co se hodí

Robert Hošek pracuje se sádrokartonem už od doby, kdy se objevil na českém trhu. A to bylo hned po revoluci.

Před týdnem 17:55

Křídla naděje v Chrudimi. Akce ukáže pacientky s rakovinou prsu ve světle naděje

Autorkou projektu Křídla naděje je chrudimská patriotka Květa Štěrbová. Upozorňuje ženy na důležitost prevence rakoviny prsu. V posledních letech se tato nemoc týká i velmi mladých žen.

Před týdnem 19:22

Rodičovské skupiny na WhatsAppu škodí všem, varuje ředitelka školy

Největším úskalím ve školství je v posledních letech vztah mezi rodičem a učitelem. Už dávno neplatí to, že učitel je autorita, kterou školáci i jejich rodiče respektují. Proč to tak je? Na postřehy jsme se ptali ředitelky ZŠ Štefánikova v Pardubicích Renáty Janecké.

Před 2 týdny 18:43

Novinky v rané péči po výměně kloubu. Chce to méně ledu a více pohybu

Výměna kyčelního nebo kolenního kloubu rozhodně není malý zásah do těla. Výměna se týká většinou jamky i kloubní hlavice. Podle fyzioterapeutky Venduly Vrbové je velmi důležité začít o ránu pečovat bezprostředně po operaci, tedy ještě v nemocnici.