Radioporadna
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Kateřina Hájková je maminkou celiaka a poprala se s bezlepkovým pečením a vařením. Dnes radí dalším

Bezlepková radioporadna. Lepek, přirozená složka obilovin, na kterou je ale řada lidí alergických nebo ji neumí přirozeně trávit. V takovém případě dodržují bezlepkovou dietu. Jak se vaří pro člověka, který lepek nemůže? To se dozvíme od Kateřiny Hájkové, středoškolské učitelky, která je maminkou celiaka a speciálnímu stravování se už roky věnuje a učí i další, jak si s lepkem poradit.

25:17

Radioporadna

Vydává: Český rozhlas

Zajímavá osobnost je hostem rozhlasové radioporadny od pondělí do pátku.

Web

Před dvěma dny 26:53

Bolesti kloubů a jejich výměna. Máme několik typů endoprotéz a každá z nich má své výhody i nevýhody

Radioporadna zaměřená na klouby a to především ramenní. Někoho bolí klouby celoročně, jiného začnou bolet právě na podzim, když se začíná ochlazovat. Kdy jde o bolest běžnou, a kdy už bychom nad ní neměli mávnout rukou? Kdo má nárok na výměnu kloubu, tedy endoprotézu? Jak náročná je to operace a jak probíhá následná rehabilitace?

Před šesti dny 22:10

Pojištění nemovitosti za nás přebírá hrozící riziko. Polovina Čechů si myslí, že jim se nic nestane

Události posledních dní ukázaly, jak zásadní roli může sehrát správné pojištění například při zvládání následků živelných pohrom. Od poškození majetku, přes ztrátu osobních věcí až po náklady na rekonstrukci objektu. Může pojištění poskytnout finanční jistotu a umožnit rychlou obnovu domova? Ovšem jen tehdy, pokud je sjednáno správně.

Před týdnem 23:17

Co je psáno, to je dáno. Všechny právní úkony spojené s nemovitostmi musí být vždy v písemné podobě

Právní radioporadna. Dnešní téma zní: darování, kupování, převody nemovitostí, darování mezi manželi, rodiči, mezi rodiči a dětmi. Jaká jsou úskalí a na co si dát pozor? Zmíníme výhody i případné nevýhody advokátní úschovy a nemineme ani katastrální úřad. Pozvání do studia přijal advokát JUDr. Martin Zbořil.

Před týdnem 21:24

Levandule jako bojovník s akné. Jednoduchý recept na léčivou vodu od farmaceuta Jindřicha Čecha

Radioporadna o léčivých rostlinách a bylinkách. Naším hostem je Jindřich Čech, který se zabývá fytoterapií a navíc je čerstvým absolventem Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Jako hlavní téma jsme pro dnešek vybrali kožní obtíže.

Před týdnem 21:31

Revna není totéž co revmatoidní artritida. Nejrůznějších revmatických chorob evidujeme na 200 typů

Radioporadna na téma revmatoidní artritida. Naším hostem je prof. MUDr. Ladislav Šenolt, Ph.D., vedoucí oddělení experimentální revmatologie Revmatologického ústavu a předseda České revmatologické společnosti.

Před týdnem 24:19

Kočky si na rozdíl od psů nemohou dovolit své city pokaždé ukázat, tvrdí zkušená kočičí psycholožka

Kočičí radioporadna. Kočky jsou občas považovány za bezcitné, jen napůl domestikované a vůči lidem vypočítavé. Podle nové studie, která vychází z rozhovorů vědců se stovkami majitelů těchto zvířat, to ale neodpovídá realitě. Z výzkumu vycházejí kočky jako citliví a empatičtí tvorové, kteří jsou schopni cítit i smutek.

Před 2 týdny 21:57

Méně se věnujeme potomkům v přímé komunikaci, v očním kontaktu. Zvyšuje se počet dětí s vadou řeči

Logopedická radioporadna o tom, jak správně učit mluvit a proč čím dál víc dětí nastupuje do školy a neumí všechna písmena správně vyslovovat. Dostanou se časem přes tento handicap nebo je to známka nezralosti, případně zrychlené doby? O tom všem hovoříme s klinickou logopedkou Vlastou Šimkovou, předsedkyní Sekce klinických logopedů Sdružení ambulantních specialistů.

Před 2 týdny 21:57

Také na vitamíny a doplňky stravy pojďte se zdravým selským rozumem. Důležitý je i pohyb a otužování

Dnešní radioporadna je věnována vitaminům a také doplňkům stravy především pro seniory. Blíží se období plískanic, kýchání, viróz či nachlazení. Má tedy smysl sáhnout hlouběji do peněženky a začít se ládovat, jak se říká, vitamíny? Odborníci tvrdí, že se nemáme cpát vitamíny bez rozmyslu.

Před 2 týdny 22:05

Pastinák = hvězda podzimní kuchyně. Zelenina s nešťastným osudem, ale také s mnohostranným použitím

Pastinák je dnešním tématem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové. Jak ho využít, v čem spočívá jeho krása a chuť, proč bychom ho měli chtít na talíři, ale i na co si dát pozor? O téměř zapomenuté zelenině mluvíme se zahradní architektkou a také učitelkou Střední školy gastronomie a služeb v Hradci Králové Ing. Renatou Plašilovou.