Radioporadna
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Indičtí běžci potřebují větší prostor, přístup k vodě a chov v hejnu. Rádi šmejdí v posekané trávě

V dnešní radioporadně se budeme věnovat chovu domácích zvířat. Konkrétně indičtí běžci, plemeno těchto kachen, to je naše téma. Více nám o jejich chovu řekne Ing. Alice Votavová ze Zemědělské akademie v Hořicích na Jičínsku.

17:28

Radioporadna

Vydává: Český rozhlas

Zajímavá osobnost je hostem rozhlasové radioporadny od pondělí do pátku.

Web

Včera 20:12

Zahradní rádce: Obvolávám teď známé, ať přijdou na zabijačku. Budeme zabíjet dýni, která se porcuje

Radioporadna Českého rozhlasu Hradec Králové je tentokrát věnována všem zahrádkářům, protože naším hostem byl v rozhlasové kavárně zahradní rádce František Hlubocký.

Před dvěma dny 22:06

Ledvinové kameny vznikají kombinací řady příčin, svoji roli hraje strava i možné genetické dispozice

Prof. MUDr. Sylvie Dusilová Sulková, DrSc. z Nefrologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové je hostem naší radioporadny. Jako téma jsme zvolili ledvinové koliky a ledvinové kameny, což bývá velice bolestivá záležitost. Dokonce se říká, že kdo tohle nezažil, tak neví, co je to bolest.

Před dvěma dny 22:44

Jen pár vteřin stačí, abyste viděli ostře a bez brýlí. Laserové operace očima zkušeného oftalmologa

O laserových operacích dnes hovoříme s primářem kliniky Oftex a očním chirurgem MUDr. Vladimírem Kordou. Co všechno se pomocí laserových operací dá vyřešit?

Před dvěma dny 21:08

Hyperaktivní děti mají spoustu darů a potenciálu. Jsou neskutečně šikovné na věci, které je zajímají

Radioporadna Českého rozhlasu Hradec Králové je dnes zaměřena na neklidné a neposedné děti. Naším hostem je terapeutka Mgr. Petra Poláková, která má ze své praxe bohaté zkušenosti s hyperaktivními dětmi a je i lektorkou dětské jógy.

Před třemi dny 16:32

Dluh = automatická stopka pro bankovní půjčku. Z legislativy státu není možné půjčit dlužníkovi

Finanční poradna. Naším hostem je finanční ombudsman klientů společnosti Home Credit Miroslav Zborovský a mluvit budeme zejména o půjčkách. Když si chceme vzít půjčku, tak samozřejmě musíme splnit nějaké podmínky a ten, kdo nám peníze poskytuje, si prověřuje, jestli jsme schopni všechno plnit tak, jak se smluvně domluví.

Před třemi dny 21:49

Aronie = přírodní dar nebes. Dá se užívat čerstvá, tepelně neupravená. Má silné antioxidační účinky

V září na zahrádce sklízíme hrozny, poslední letní jablka, pološvestky, zraje aronie i sladkoplodé jeřabiny. Průběžně sklízíme spadané plody a sušíme je na křížaly. Kdo má dost úrody, možná myslí i na hruškovici. O zdravé úrodě hovoříme s farmaceutkou PharmDr. Danielou Suchánkovou, Ph.D. z Katedry farmakognozie a farmaceutické botaniky Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Před třemi dny 20:28

Odborníci doporučují rodičům první měsíc s prvňáčky a druháčky do škol chodit. Projít si celou trasu

Bezpečný návrat dětí do škol, takové je téma radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové. Jak nikoho neohrozit? Na co si dát pozor a kde jsou ta největší rizika? Jak se chovat na přechodu? Nejen o tom hovoříme s kpt. Evou Prachařovou, koordinátorkou prevence Krajského ředitelství Policie Královéhradeckého kraje.

Před čtyřmi dny 22:10

Tichý zloděj kostí, druhá nejčastější choroba po cukrovce. Důležitý je včasný záchyt osteoporózy

Dnes budeme v naší radioporadně hovořit o osteoporóze. Naším hostem je prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., dr. h. c., předseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP a přední odborník na léčbu osteoporózy.

Před pěti dny 24:34

Zavinění, příčinná souvislost a následek. Spory o náhradu škody či zisku pohledem zkušené právničky

Ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové vítám dnešního hosta, je to advokátka a zapsaná mediátorka JUDr. Gabriela Vilímková. Jako téma radioporadny jsme zvolili spory o náhradu škody či ušlého zisku. Pojďme si na úvod zkusit definovat pojmy, jako je například majetková a nemajetková škoda.

Před 2 týdny 18:48

Jak přizpůsobit zahradu oteplování klimatu? Alfou a omegou je u zahrádkaření organická hmota v půdě

V radioporadně si povídáme o tom, jak správně pečovat o naše zahrady. Naším hostem je Miroslava Dostálové z územního sdružení Svazu zahrádkářů v Hradci Králové. I dnešní horký den nám ukazuje, jak moc zahrady potřebují vodu. A jak bychom tedy měli zahrádky smysluplně využívat.