Výrok týdne
4. únor 2022

Poslechněte si podcast: Radim Fiala: Nikdy jsem si nemyslel, že nám budete odebírat slovo

Poslanci SPD při projednávání vládní pandemické novely předvedli dosud nevídané obstrukce. Ve středu nad ránem vyvolalo protesty v řadách SPD rozhodnutí předsedajícího Jana Skopečka (ODS), který po půldruhé hodině přerušil vystoupení poslance SPD Oldřicha Černého. Podle Skopečka se Černý opakovaně odchýlil od argumentace. Proti tomu se u řečnického pultíku ohradil šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

11:57

Výrok týdne

Vydává: Český rozhlas

Zajímá vás, co se skrývá za výroky politiků?

Web

6. květen 2022 14:35

Sergej Lavrov: Zelenskyj je Žid

Co během tohoto týdne rozhodně nešlo přeslechnout, je prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Podle něj je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Žid. To podle Lavrova neznamená, že na Ukrajině nejsou nacistické prvky. I nacistický diktátor Adolf Hitler prý měl židovskou krev. Lavrov to měl říct v rozhovoru pro italskou televizi.

29. duben 2022 11:26

Joe Biden: Díky hrdé Američance Albrightové jsme teď všichni hrdí Američané

Americký prezident Joe Biden pronesl na středečním pohřbu bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové zajímavý výrok. V tu chvíli vítal hosty z celého světa, kteří přijeli uctít „dceru České republiky, která věděla, jaké to je přetrvat válku a prchnout před pronásledováním“.

22. duben 2022 12:03

Putin: Zablokujte Azovstal, aby neproletěla moucha. Počkáme, až Ukrajincům dojdou zásoby

Ruská televize tento týden odvysílala rozhovor prezidenta Vladimira Putina s ministrem obrany Sergejem Šojguem o obléhání ukrajinského průmyslového komplexu v Mariupolu Azovstal, kde se stále nacházejí ukrajinští obránci města společně s civilisty.

8. duben 2022 14:31

Ruský velvyslanec při OSN: Vraždění civilistů v Buče bylo zinscenované

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja zpochybnil na úterní tiskové konferenci masakr v ukrajinském městě Buča, bezděčně se ale přeřekl. Přestože existují důkazy, které vraždění civilistů potvrzují, ruští představitelé to stále popírají.

1. duben 2022 14:26

Vladimir Putin: Ruský plyn už musíte platit v rublech

Nákup ruského plynu bude pro zahraniční kupce od 1. dubna možný pouze v rublech. Příslušný dekret podepsal ve čtvrtek prezident Vladimir Putin s tím, že pokud se platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny. Dekret stanoví i mechanismus, podle kterého mají kupci převést zahraniční měny na zvláštní účet u ruské banky.

25. březen 2022 14:37

Volodymyr Zelenskyj: Případnou dohodu o konci války by měli schválit sami Ukrajinci

Jakoukoli případnou kompromisní dohodu s Ruskem o ukončení války na Ukrajině by ukrajinští občané měli schválit v referendu. V rozhovoru pro Českou televizi a další zahraniční média to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

18. březen 2022 15:07

Joe Biden: Putin je válečný zločinec

Poznámka amerického prezidenta Joea Bidena, podle které je ruský prezident Vladimir Putin válečný zločinec, vzbudila emoce i na ruské straně. Agentura TASS zveřejnila reakci mluvčího Kremlu Dmytrije Peskova: „Je to nepřijatelná a neodpustitelná rétorika,“ řekl.

11. březen 2022 11:55

Petr Fiala: Musíme hledat nové zdroje. Musíme se zbavit závislosti na ruských nerostných surovinách

Evropská komise chce v květnu předložit plán postupného ukončení odběru plynu z Ruska do roku 2027. Velká Británie už tento týden oznámila ukončení dovozu ruské ropy a ropných produktů do konce roku 2022. K zákazu dovozu ropy z Ruska se přidaly i Spojené státy. Řada evropských státníků včetně českého premiéra Petra Fialy (ODS) ovšem prosazují opatrnější postup.

11. únor 2022 11:25

Petr Fiala: Každý z nás teď dluží 250 tisíc korun. Naše vláda tomu nemohla přihlížet

Koaliční vláda premiéra Petra Fialy (ODS) schválila ve středu návrh státního rozpočtu pro letošní rok. Stát by měl hospodařit se schodkem 280 miliard korun, což je téměř o 100 miliard méně, než navrhovala vláda Andreje Babiše (ANO).