Quest
26. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Baví mě hledat různé kontexty, jak číst hry, říká autor knihy Ještě jeden level Ondřej Trhoň

Moderátoři Jarda, Lukáš a Šárka tentokrát v Questu přivítali herního publicistu a vývojáře Ondřeje Trhoně, který je zároveň autorem knihy Ještě jeden level. V ní esejistickou formou propojuje světy her a filozofie, zamýšlí se, jestli je budoucnost videoher queer, anebo třeba proč tolik lidí miluje hry simulující reálné profese.

55:13

Quest

Vydává: Český rozhlas

Hrajete hry? Nebo jste je třeba kdysi hráli, a teď nevíte, kde s nimi znovu začít? Ať už spadáte do jakékoliv kategorie, pořad Quest si dal za cíl vás jejich světem provést.

Web

Před dvěma dny 54:21

Síla, Tatooine, milý maskot i Han Solo. Mají Outlaws všechno, co správná hra ze Star Wars potřebuje?

Šárka, Jarda a Lukáš tentokrát prožívají vzácný moment, kdy si probíranou hru zvládli alespoň vyzkoušet všichni tři. Star Wars Outlaws jsou první singleplayerovou hrou ze světa Hvězdných válek s otevřeným světem, kde je výjimečně nouze o Sílu a světelné meče, které ustupují blasterům, zlodějským kartelům a jedné poslední velké vloupačce.

Před týdnem 55:43

Jak to chodí na největší herní výstavě na světě? Gamescomu vládne shon, fronty a cosplay

Šárka se i letos vydala do německého Kolína nad Rýnem, aby navštívila největší herní výstavu na světě - Gamescom 2024. Coby jedna z víc než 335 tisíc návštěvníků měla možnost vyzkoušet hry, které ještě nevyšly, tlačit se v nekonečných davech a okusit předražené občerstvení, zatímco Jarda s Lukášem s růžovými brýlemi nostalgie vzpomínají na své oblíbené momenty z herních výstav.

Před 3 týdny 50:26

Tajná vášeň pro bojovky i předplatné zaplacené poštou. Quest odhaluje niterná herní tajemství

Jarda, Šárka a Lukáš spolu už pět let moderují Quest a znají se ještě déle. I po těch letech se ale stále dokážou navzájem překvapovat – a tím spíš některé jejich herní libůstky překvapí i vás. Trojice moderátorů tentokrát vyvedla na procházku herní kostlivce ze svých skříní a přiznává se k hráčským zvykům, které byste do nich možná ani neřekli.

9. srpen 2024 51:40

Hry z olympiády se od devadesátek moc nezměnily. Ke zlatu se dá promačkat jedním tlačítkem

Jarda, Lukáš a Šárka se u příležitosti probíhající olympiády rozhodli zavzpomínat na svá oblíbená ztvárnění virtuálních olympijských her. Všechny je spojují nostalgické vzpomínky na Winter a Summer Challenge, s politováním ale konstatují, že se od těch dob olympijské videohry moc neposunuly.

2. srpen 2024 44:07

Neudržitelný turismus a hledání sebe sama. Dungeons of Hinterberg řeší exploataci krajiny i vyhoření

Šárka, Jarda a Lukáš se tentokrát vydávají na herní pouť do magických rakouských Alp v akční adventuře Dungeons of Hinterberg, stejně jako se po letech vracejí na planetu Hillys v remasteru Beyond Good & Evil, který vyšel u příležitosti 20. výročí hry, která stále marně čeká na své pokračování.

19. červenec 2024 50:11

Oddych i adrenalin. Na kterých herních plážích spočinout, když letos nemáte na dovolenou u moře?

Šárka, Jarda a Lukáš letos do teplých krajin míří pouze virtuálně, a tak tentokrát probrali herní místa, která mohou alespoň vzdáleně pocitově suplovat poctivou dovolenou v přímořském letovisku. Proč v tolika hrách najdete ikonickou losangeleskou Santa Monicu a jak si k hraní plážových her doma navodit správnou atmosféru?

5. červenec 2024 59:00

Datadisk Shadow of the Erdtree pro Elden Ring přiostřil. Obsahu má dost na samostatnou hru

Jarda, Šárka a Lukáš tentokrát ve studiu přivítali Petra Cíchu alias pana Dorta, který má hry z rozšířené série Souls od studia FromSoftware prolezlé křížem krážem. Jejich akční RPG Elden Ring se v červnu dočkalo rozsáhlého rozšíření Shadow of the Erdtree, které se může pochlubit spoustou narážek na předchozí tvorbu studia, ale třeba také spoustou vertikality.

28. červen 2024 42:24

Mrzelo mě, jak málo se Slovensko objevuje ve hrách, tak jsem vytvořil vlastní, říká autor Felvidek

Jarda Möwald s Lukášem Grygarem tentokrát ve studiu přivítali autora hry Felvidek, Josefa Pavelku, a kapelníka skupiny Marcel Gidote's Holy Crab, Honzu Bukovjana, který pro středověké RPG zasazené na Slovensko v 15. století vytvářel soundtrack. Co Josefa a Honzu při tvorbě inspirovalo? Co vývoj naopak brzdilo?

21. červen 2024 42:43

Čekají nás zářné herní zítřky? Summer Game Fest neurazil, ale ani nenadchl

Začátek června v herním světě dlouhá léta patříval veletrhu E3, po jehož konci štafetu převzal Summer Game Fest moderátora Geoffa Keighleyho společně s konferencemi menších i větších vydavatelů a různorodých herních uskupení. Co na nich Lukáše, Jardu a Šárku nejvíc zaujalo? A které hry byste v příštích měsících a letech měli vyhlížet i vy?