Quest
17. březen 2023

Poslechněte si podcast: Příšera, potvora, enemák. Proč je zabíjení ve hrách zábavné a co to vypovídá o hráčích?

Jarda, Lukáš a Šárka ve studiu tentokrát přivítali herního vědce Jaroslava Švelcha. Společně probrali jeho novou knihu Player vs. Monster, která mapuje historii herních protivníků za uplynulé půlstoletí, nejoblíbenější příšery, které se jim vryly do paměti, ale i co obnáší výzkum videoher jako takových.

01:00:01

Quest

Vydává: Český rozhlas

Hrajete hry? Nebo jste je třeba kdysi hráli, a teď nevíte, kde s nimi znovu začít? Ať už spadáte do jakékoliv kategorie, pořad Quest si dal za cíl vás jejich světem provést.

Web

Před týdnem 48:53

Půl hodiny nebo celou noc. Karetní Balatro a strategie Against the Storm se dají dávkovat i bingovat

Šárka podlehla karetnímu šílenství jménem Balatro. Hypnotická roguelite karetka stojí na pokerových figurách, o peníze a hazard v ní jde ale až v poslední řadě. Jarda se zase snaží uspokojit netrpělivou královnu v strategii Against the Storm, kde pořád prší a hodné harpyje šijí pláštěnky. Díl obsahuje píseň vytvořenou za pomoci umělé inteligence.

Před 2 týdny 45:04

ZX Spectrum, sausage fest a Holki. Dokument Game Story chce přiblížit českou herní historii

Nová dokumentární série Game Story mapuje vývoj českého herního průmyslu od prvopočátků v osmdesátých letech (tzv. od Fuky) až po současnost a výhled do budoucnosti. Pozadí vzniku slavných tuzemských her doplňuje o dobový kontext i virální videa. Moderátor Jarda Möwald vyzpovídal dva z jeho tvůrců, režiséra Štěpána „Foka“ Vodrážku a producenta Marka Nováka.

Před 3 týdny 52:50

Z mrtvých po vzoru Ježíše vstávají herní postavy i série. Hledání vajíček může být celoroční zábavou

Her s velikonoční tématikou sice moc není, Jarda, Šárka a Lukáš si ale přesto našli cestičku, jak křesťanské svátky propojit se svým oblíbeným koníčkem. Vstávání z mrtvých je totiž ve hrách překvapivě prevalentním námětem, stejně jako se to v nich hemží easter eggy. Hledání skrytých odkazů a narážek se navíc nemusíte oddávat jen o Velikonocích.

22. březen 2024 40:13

Předělávka od podlahy: Final Fantasy VII Rebirth mění příběh jedné z nejlepších her všech dob

Fanoušci a fanynky RPG východní provenience letos zažívají nebývale silnou sezónu - leden jim dopřál Like a Dragon: Infinite Wealth, březen přináší Dragon’s Dogma 2 a na konci února vyšla druhá část remaku legendárního JRPG z roku 1997: Final Fantasy VII Rebirth. Jak se prostřední díl plánované trilogie vydařil a jak moc se odklání od originálu, rozebírá Šárka Tmějová s Jardou Möwaldem.

15. březen 2024 47:51

Herní pelmel: Deskovka Dune Imperium funguje líp digitálně, Stalker překvapivě baví i na konzolích

Jarda s Lukášem se tentokrát rozhodli Quest zasvětit ne jedné, ne dvěma, ale rovnou desítce her. Dojde mezi nimi na digitální adaptace deskových her, auto-battler s roboty na nově kolonizované planetě, ale i na pokračování pramatky všech moderních akčních adventur s otevřenými světy.

8. březen 2024 46:17

Helldivers 2 ukazují, jak se má dělat hra jako služba. Skull and Bones jsou odstrašujícím příkladem

Trend her s dlouholetou podporou, novým obsahem a nejrůznějšími sezónami pozorujeme několik posledních let. Jardovi, Šárce a Lukášovi se teď na discích sešly hned dvě novinky - kooperativní střílečka Helldivers 2 inspirovaná Hvězdnou pěchotou, ale také dlouho vyvíjené pirátské dobrodružství Skull and Bones.

1. březen 2024 52:37

Propouštění v herním průmyslu je trend i honba za růstem, říká herní designérka Eva Grillová

Ačkoliv herní průmysl rok od roku roste, v posledních měsících prakticky neuběhl týden, kdy některé z prominentních studií či vydavatelství neoznámilo, že se chystá snižovat stavy, ruší rozpracovaný projekt či že rovnou zavírá. Jarda, Lukáš a Šárka si o nepříjemném trendu a jeho důvodech popovídali s herní vývojářkou Evou Grillovou.

9. únor 2024 51:11

Fenomén Palworld si půjčuje nejen z Pokémonů, na rozdíl od nich se ale nebojí zbraní ani otroctví

Jarda s Lukášem tentokrát ve studiu přivítali vášnivého hráče Tomáše Urbánka, se kterým probrali aktuální herní trendy, třeba free-to-play střílečku The Finals, ale také hru Palworld, která si hned po svém představení vysloužila přezdívku „Pokémoni se zbraněmi“. Čím tahle dvojice uhranula miliony hráčů?

2. únor 2024 50:40

Jak zahnat zimní chmury u her? Pomáhá nostalgie i nekonfliktní rutina

Únor je nejdepresivnějším měsícem v roce, kdy nedostatek slunečního svitu často začíná doléhat i na ty, kteří sezónními depresemi netrpí. Quest se zimní období rozhodl přečkat v teple domova, jak jinak než hraním. Které tituly Jardovi, Lukášovi a Šárce pomáhají vytrvat do jara?

26. leden 2024 42:02

Japonské RPG Like a Dragon: Infinite Wealth sází na mix vážného dramatu a bizarní nadsázky

Série Yakuza se nedávno přejmenovala na Like a Dragon a pomalu se vzdaluje svým téměř dvacet let starým kořenům. Souboje inspirované reálným bojovým uměním vyměnila za hybridní tahový systém, stejně jako vystřídala hlavní hrdiny. Určitou původní DNA si ale uchovává i v osmém díle Like a Dragon: Infinite Wealth.