- Podcasty
- Pochoutkový rok

Poslechněte si podcast: Ptáčci s haluškami a smetanovou omáčkou jsou nevšední kombinací tradičních pokrmů
Tyhle hovězí ptáčky jsou trochu jiné než ty španělské, které známe. Uvnitř je ukrytá nakládaná okurka, cibule a špek s hořčicí. Všechny tyto přísady dodají ptáčkům ten správný říz. Podávají se s domácími haluškami a smetanovou omáčkou. Mnoho lidí je na začátku překvapeno, ale pak si neváhá požádat o přidání.
Pochoutkový rok
Kulinární průvodce pro všechny milovníky jídla. V pořadu vyhlašujeme soutěž o váš nejlepší recept. Poslouchejte každou neděli po 10. hodině nebo v repríze po 21. hodině. Vítězové získají vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 Kč. Přihlaste se do letošního ročníku ❯❯
Báječnou kachnu na houbách s nudlemi připravil Ladislav Jirák. Na knedlík si ani nevzpomenete
Recept, za kterým jsme přijeli do Přelouče, je od Ladislava Jiráka. Ten se do soutěže Pochoutkový rok přihlásil i proto, aby s manželkou tímto způsobem oslavili svou diamantovou svatbu. Jde o jednoduchý, ale výtečný recept, který vás donutí nenechat na talíři ani kousek.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 26. 3. 2023
Soutěžní recept: Kachna na houbách s nudlemi. Rady z etikety Ladislava Špačka: S čím a kde si přiťuknout a s čím nikoli? Pařené sýry k nám přišly z Balkánu.
V restauraci u stolu si nápoji nepřiťukáváme, jen pozvedneme sklenice, vysvětlil Ladislav Špaček
Přiťukávání si nápoji je rituál, který raději klademe do méně formálního prostředí.
Korbáčiky, parenice a další pařené sýry k nám přišly z Balkánu
Pařené sýry jsou typickým produktem zemí jižní Evropy v oblasti Středozemního moře, zejména států balkánských. Zdomácněly ale také ve střední Evropě, známe je z Polska, Slovenska, velkou oblibu si získaly i u nás.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 19. 3. 2023
Soutěžní recept: Ptáčci s haluškami a smetanovou omáčkou. Rady z etikety Ladislava Špačka: Co můžete jíst vidličkou? Udělejte si domácí ořechovku.
Vidličkou můžeme jíst jen některá jídla. Která to jsou, prozradil Ladislav Špaček
Příbor používáme obvykle tak, že nůž držíme v pravé ruce, vidličku v levé ruce. Nicméně jsou i pokrmy, které můžeme jíst jenom vidličkou.
Ořechovka byla jedním z nejoblíbenějších likérů našich babiček. Bude dobrá, když jí dopřejete čas
Domácí ořechovka patřila mezi oblíbené pití našich předků. A pije se dodnes. Abyste si na ní mohli v zimě pochutnávat, je potřeba sklidit nezralé vlašské ořechy na samém začátku léta.
Geniálně jednoduchá, rychlá a výtečná dýňová polévka s tymiánem od Ludmily Škardové potěší každého
Recept od Ludmily Škardové ze Zruče-Sence se stal prvním soutěžním receptem Pochoutkového roku 2023. Polévku připravíte rychle a výborně vás zasytí. Je lehce krémová s jemnou chutí po bramborách a dýni, a ovoněná tymiánem jako jarní zahrada. Navíc je bezlepková.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 12. 3. 2023
První soutěžní recept Pochoutkového roku 2023: Dýňová polévka. Rady z etikety Ladislava Špačka: Jíte kuřecí stehno rukama? Zapomeňte. Tavený sýr Čechům chutná už 100 let.