Souvislosti Plus
8. prosinec 2022

Poslechněte si podcast: Psycholog Štrobl: Každá válka vyvolá v populaci něco, co by se dalo nazvat jakousi vakcinací

Poslední dobou ubývá klidných a bezstarostných dnů. Počátkem roku 2020 se vedly debaty o řešení covidové krize, kterou vystřídala krize války na Ukrajině spojená s energetickým problémem a vzrůstající inflací. Česká politická scéna k uklidnění také příliš nepřispívá.

53:12

Souvislosti Plus

Vydává: Český rozhlas

Politika, ekonomika, věda a společnost v souvislostech.

Web

27. prosinec 2023 54:00

Nedostatek míst ve školách? Změnit by se měl celý systém, shodují se odborníci

Letos vygradoval souboj nejen o nejprestižnějších školy, ale o střední školy vůbec. Ještě víc se zvýraznil problém nedostatku míst na preferovaných školách a zejména gymnáziích. „Problém ale není celorepublikový,“ říká bývalý ministr školství Robert Plaga (ANO). „Pokud máme decentralizovaný systém a zřizovatelé středních škol jsou primárně kraje, tak ten, kdo to zanedbal, je konkrétní kraj.“

20. prosinec 2023 53:47

Dva roky vlády Petra Fialy: Rozpor slov a činů, komunikační problémy a klesající důvěra veřejnosti

Dva roky už má za sebou koaliční vláda. „Jestli jsme něco mohli udělat jinak, to se ukáže až z odstupu. Ale jsem přesvědčen, že jsme klíčové věci zvládli správně,“ řekl k tomuto výročí v rozhovoru pro Radiožurnál premiér Petr Fiala z ODS. Tomu úplně neodpovídají údaje z průzkumů, ať už jde o důvěru lidí ve vládu, nebo volební preference jednotlivých členů.

13. prosinec 2023 53:42

Chudoba v Česku: Zápas o čísla a realitu

Kolik je v ČR chudých lidí? Podle Eurostatu necelých 12 procent, nejméně z Evropské unie. Ale třeba podle zprávy o stavu a vývoji chudoby v Česku, kterou vydala Evropská síť proti chudobě a sociálnímu vyloučení, je u nás chudých podstatně víc. Asi milion obyvatel Česka žije pod hranicí chudoby a dva miliony se drží těsně nad ní. Která čísla jsou správná?

6. prosinec 2023 53:38

AI může být pro firmy stejně užitečná jako telefon. Česko ale digitalizaci podceňuje, říká vědec

Uplynul rok ode dne, kdy veřejnost dostala k užívání nástroj zvaný ChatGPT americké společnosti OpenAI. V jakých oborech se může prosadit nejvíc, co umí, co se teprve učí a jaké mantinely by se této technologii měly dát?

29. listopad 2023 53:46

Tady si lidé zvykli čekat, co za ně vláda udělá, připomíná expolitik Škromach

Přibližně milion zaměstnanců se podle odborů zapojilo do pondělních protestů (27. listopadu) proti krokům vlády. Někde práci zastavili úplně, nebo alespoň na pár hodin, jinde se připojili symbolicky. Do výstražné stávky se zapojily i tři čtvrtiny mateřských, základních i středních škol.

22. listopad 2023 51:54

Straková: Češi žijící v zahraničí mají mít možnost volit korespondenčně. I oni nesou důsledky

Tento týden si připomínáme 100. výročí vzniku Československého rozhlasu, který už v roce 1926 zařadil první programy pro české krajany žijící v zahraničí. Od roku 1936 funguje také vysílání do zahraničí v cizích jazycích, které známe pod současným názvem Radio Prague International. Jaký vztah k vlasti mají české komunity v zahraničí nebo jak se také říká česká diaspora a koho kromě krajanů v zahraničí zajímá dění v ČR? (repríza)

22. listopad 2023 53:31

Letos jsme si připomněli 100 let Českého respektive Československého rozhlasu, který informuje krajany v zahraničí a také pomáhá představit Česko lidem po celém světě

Jak moc se naši krajané o dění v Česku zajímají a stáli by o možnost volit korespondenčně? Téma pro Souvislosti Plus, které připravil Petr Dudek.

15. listopad 2023 53:48

Ekonom Špicar: Po euforii z 90. let zas všichni chtějí být zaměstnanci velké nadnárodní společnosti

Celý tento týden je v Česku ve znamení připomínek boje za svobodu a demokracii. Ty jsme si definitivně vybojovali před 34 lety sametovou revolucí. Po pádu komunistické totality jsme se znovu učili žít ve svobodě a demokracii, se kterými se ale pojí i zodpovědnost nejen za jejich stálou obranu, ale i zodpovědnost do velké míry individuální.

8. listopad 2023 53:15

Politolog: OSN je taková, jakou si ji státy udělají. Je načase začít hledat společná řešení

Mezinárodní společenství aktuálně řeší dva velké konflikty – válku na Ukrajině a boje v Izraeli a Pásmu Gazy. Jak moc narušují aktuální boje ideální představu o Organizaci spojených národů? A neukazují spíše na její neakceschopnost?

1. listopad 2023 53:42

Před 200 lety Češi přišli do Banátu. „Kulturní endemit, který jinde nepotkáte,“ říká cestovatel

Před 200 lety jeden podnikatel se dřevem přesvědčil desítky Čechů, aby přesídlili do Banátu, hornaté oblasti na jihu Rumunska poblíž Dunaje. První vlna českých osadníků tam přijížděla v letech 1823 až 1825.