- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Poslechněte si podcast: Prvomájové růžičky
Májíček, polibek, nebo také koláče, patřily v dobách našich babiček k prvnímu májovému dnu. Pokud si chcete některou z těchto tradic připomenout, dozvíte se od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního nejen podrobnosti, ale i recept na růžičky.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Hořčičná hovězí líčka v cibuli podle receptu z fary
V receptech našich babiček celkem pravidelně střídáme měšťanskou a vesnickou kuchyni, ale někdy zavítáme i na fary. Farní kuchařky byly totiž vyhlášené, jak se můžete přesvědčit s Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením v receptu na hořčičná hovězí líčka v cibuli.
Česnekové kuře v bylinkách
V receptech našich babiček si připomeneme svátek Božího těla, který se neobešel bez dobrého jídla, třeba česnekového kuřete v bylinkách.
Babiččina medovina
Podle tohoto receptu našich babiček si každý může vyzkoušet, jaké to je být medovařičem. A k tomu recept na medovinu.
Víno z lipového květu
Tento recept našich babiček voní medem, který je potřeba k přípravě vína z lipového květu. Povídat o medu a vínu budou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Babiččina medová pečínka
Med byl jednou z nezbytných surovinv kuchyních našich babiček, pro vaření i léčení. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na medovou pečínku.
Plněné uzly na Letnice
Podle receptu našich babiček můžeme vyzkoušet i něco sladkého. A to plněné uzly, které dostávaly dívky v tento čas za čištění pramenů.
Letniční polévka s krupicí z Pojizeří
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření seznamují nejen s pokrmy z počátku 20. století, ale také s dávnými zvyky. Mezi ně patří oslava svátků Letnic. A k tomu se hodí letniční polévka s krupicí.
Zemáky se skopovým masem podle vrchního kuchaře Václava Soukupa z počátku 20. století
Další pochoutkou z časů našich babiček jsou zemáky se skopovým masem, jak je vařil vyhlášený vrchní kuchař Václav Soukup. Nejen o recept se podělí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Ústřice pečené podle Národní kuchařky Marie Rosické roku 1904
V receptech našich babiček nás tentokrát čekají pečené ústřice. I tento exotický recept připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Císařské řízky podle kuchařské knihy Anuše Kejřové z roku 1905
V receptech našich babiček nás čekají císařské řízky. Stejně jako vídeňské jsou z telecího masa, ale příprava je úplně jiná. Jak na to, vědí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.