Protonoví bojovníci
Epizoda 630. březen 2023

Poslechněte si podcast: Vladimír Vondráček: Protonová léčba je oproti radioterapii šetrnější, v okolí nádoru způsobí menší škody.

Hlavní fyzik PTC v šestém díle Protonových bojovníků odkrývá náplň své práce. Vladimír Vondráček vysvětluje, jak protonová léčba funguje, kdy on sám mluví s pacienty i jaké byly začátky PTC. Mluví také o těžkých pracovních rozhodnutích, jak se s nimi vnitřně srovnává, nebo jak relaxuje.

29:03

Protonoví bojovníci

Vydává: Jan Musil, Ondřej Neufus

Protonové centrum a Seznam.cz přináší podcast Protonoví bojovníci. Jedná se o projekt, který má obrovský úkol – ukázat, že s nemocí se musí bojovat a že se dá vyhrát. Moderátor Honza Musil každý týden představí zajímavé hosty, kteří se s rakovinou utkali. Někteří jako pacienti, někteří jako lékaři a další stáli nemocným po boku, i když přišly těžké chvíle. Tak se pojďme dát do toho.

Web

Epizoda 20Dnes 26:04

Šárka Šteinochrová: Když jsou v rodině pevné vztahy, zvládnout jde úplně všechno.

Během půl roku byla rakovina diagnostikovaná hned třem členům rodiny – Šárce, její matce i dědovi. Poslechněte si příběh mámy na mateřské, která se ve vlastní náročné situaci rozhodla pomáhat ostatním. Zakladatelka organizace Maminy s rakovinou vypráví o tom, jak se kombinuje role matky a onkologické pacientky.

Epizoda 1923. listopad 2023 28:16

Barbora Ondrová: Nikdy bych si netroufla pacientovi říct, kolik přesně mu zbývá času.

Děti ji milují a pro rodiče bývá pevnou oporou. Doktorka Bára Ondrová má v Protonovém centru na starost dětské pacienty. V novém dílu podcastu se dozvíte, jak léčba nejmenších onkologických pacientů probíhá i co je to takzvaná kouzelná krabice. Paní doktorka také prozradí, na co se jí nejčastěji ptají její dětští pacienti a na co jejich rodiče.

Epizoda 1819. říjen 2023 28:39

Magdalena Dvořáková: Věřit a mít naději. Každý lékař chce pro svého pacienta dobro

Klasickou onkologickou léčbu odmítla, aby našla naději v té protonové. Paní Magdalena posluchačům vypráví o své cestě do Protonového centra, jak její léčba probíhala, o pochybnostech pacientky ve vyšším věku i o složitostech dojíždění ze vzdálenějšího města. Celý její příběh také podtrhuje, jak důležité je mít po boku milujícího člověka.

Epizoda 175. říjen 2023 28:10

Sabina Hlavačková: Do poslední chvíle jsme si mysleli, že dojde k nějakému zvratu

Kolem Protonového centra jezdila každý den v době, kdy jej stavěli. A už tehdy si říkala, že by v něm ráda pracovala. To se Sabině Hlavačkové splnilo a nyní pomáhá nemocným i jejich blízkým skrze Nadační fond pro protonovou terapii. V podcastu se svěřuje s tím, jak zasáhla rakovina do života přímo jí, když jí vzala nejlepší kamarádku, i jak se ke své současné práci dostala.

Epizoda 1628. září 2023 28:47

Petr Maxmilián Husák: Je důležité si říct: „Pořád jsem tady, pořád mám naději a musím bojovat.“

Bojovník s velkým B. Tak by se dal popsat Petr Maxmilián Husák, spisovatel a komentátor zaměřující se na české novodobé dějiny. Rakovina mu cestu zkřížila v podobě několikacentimetrového nádoru na mozku. V podcastu přibližuje svou cestu, ale nahlíží také do budoucnosti. Nezapomíná ani na důležitost duševního zdraví, jehož den připadá na 10. říjen.

Epizoda 151. červen 2023 26:02

Michal Civáň: Pro své tělo jsem udělal vše. A stále se mu snažím pomáhat.

Chuť je pro someliéra základním pracovním nástrojem a Michalu Civáňovi hrozilo, že o ni kvůli rakovině krční mandle přijde. Během své léčby přijalo tělo nadšeného cestovatele 33 dávek ozařování, což je nejvyšší možný počet. Poslechněte si jeho příběh i to, jaká může být cesta do PTC pro pacienty se Slovenska.

Epizoda 1424. květen 2023 26:36

Věra Bajajová: Nejtěžší pro mě bylo smířit se s tím, že při ozařování možná přijdu o zrak. Díky protonu vidím.

Onkologické onemocnění, které začalo rýmou a které si vyslechne zhruba jeden člověk z milionu. Takové potkalo Věru Bajajovou, a to v době, kdy léčbu rakoviny podstupovala její dcera. Ve 12. díle Protonových bojovníků mluví o 23. prosinci, kdy si diagnózu vyslechla, i o tom, kde se jí daří nacházet energii.

Epizoda 1318. květen 2023 28:03

Lenka Střítežská: Člověk kolem sebe vidí rakovinu a najednou ji má on sám. A co teď?

Porazila rakovinu prsu a po celou dobu léčby se ještě starala o dospívajícího autistického syna. Prošla si také těžkostmi v pracovním i osobním životě. O tom všem i o průběhu jejího onemocnění, jak v sobě našla sílu bojovat nebo s jakým přístupem se setkala v nemocnici, promlouvá v prvním díle Protonových bojovníků Lenka Střítežská.

Epizoda 1211. květen 2023 26:37

Veronika Galušková: Jsme průvodci procesem léčby a snažíme se být i psychickou oporou.

Úspěšná manažerka se stala tak trochu náhodou vedoucí klientského servisu a péče o pacienty v PTC. V dalším dílu Protonových bojovníků Veronika Galušková přibližuje náplň svého zaměstnání a mluví o hlubším smyslu, který jí práce s onkologicky nemocnými pacienty dává. Dozvíte se také, jaký dopad na člověka má, když denně poslouchá smutné lidské příběhy.

Epizoda 114. květen 2023 27:01

Alexandra Haas: Měla jsem pacienta, který se na každou dávku své toxické léčby těšil. Představoval si, jak nádor zabíjí.

Před zahájením kariéry studovala na lékařské fakultě Masarykovy univerzity, v současnosti pokračuje na Univerzitě Karlově. Lékařka Alexandra Haas považuje neustálé vzdělávání se za součást své práce. Věnuje se hlavně rakovině prsu a plic – ta je mimochodem u mužů i žen jedno z nejčastějších onkologických onemocnění, které je u 70 % pacientů diagnostikováno pozdě. Kromě tohoto dílu Protonových bojovníků se více dozvíte také na prevenceproplice.cz.