Prohnilí
Epizoda 15. říjen 2022

Poslechněte si podcast: Trailer: Ne všichni politici jsou prohnilí. Ale...

Ne všechno je na politice špatné a ne všichni politici jsou prohnilí. Jen se občas stane, že ti větší „zlouni“ mají ostřejší lokty, než ti druzí, a tak se stává, že jsou pak víc vidět, mají důležité funkce a tendence je zneužívat. Právě o nich je můj nový podcast Prohnilí. Poslouchejte od 10. října na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

01:27

Prohnilí

Vydává: Seznam Zprávy

Podcastová série novináře Jaroslava Kmenty. Deset let v podsvětí české politiky. Poslouchejte od 10. října na Seznam Zprávách, platformě Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Web

Epizoda 1223. říjen 2023 01:16

Sledujte novou podcastovou minisérii “Slopné: Kdo je vrah?”

Investigativní reportérka Seznam Zpráv Adéla Jelínková s fotografkou Christine Havranovou zkoumají v nové podcastové minisérii „Slopné: Kdo je vrah?“ případ, který se odehrál v září 2011. Na materiálech k podcastu pracovaly přes rok, nejde přitom o pouhou rekapitulaci kriminálního případu, novinářky ve spisech i v terénu objevily dosud neznámé stopy. Nyní odkryjí, zda se mohl stát jeden z největších justičních omylů v Česku.

Když v září 2011 v klidné obci Slopné na Zlínsku náhle zemřel penzista Miroslav Sedlář, pár dní to na žádný zločin nevypadalo. Místo činu rodina uklidila a o vraždě nikdo nemluvil. Až soudní patolog přišel na to, že 77letý muž nemohl spadnout ze schodů, jak zněla původní verze příčiny jeho úmrtí. Miroslava Sedláře někdo ubil.

Po dlouhém vyšetřování obvinila policie dva muže: Maroše Straňáka a Davida Šimona. Ukazovaly na ně pachové stopy. Oba soud nejdříve osvobodil, ale poté se do věci vložil nový svědek a muži byli nakonec odsouzeni na 24 a půl, respektive 20 a půl roku. Po více než 11 letech stále odmítají uznat svou vinu, i když by tím získali šanci na podmínečné propuštění.

„Mluvily jsme se všemi lidmi, kterých se případ nějakým způsobem týká – ať už s vyšetřovateli případu, odsouzenými Marošem Straňákem a Davidem Šimonem nebo svědky. A přicházíme s řadou nových důkazů, které zásadním způsobem mění pohled na příběh vraždy ve Slopném tak, jak jej předkládali právě vyšetřovatelé, žalobce nebo soudy,“ říká autorka podcastu Adéla Jelínková.

Podcastová série tak nabízí nebývale detailní rozbor polozapomenuté kauzy, v níž justice dosud přehlížela stopy, které mohou ukazovat na jiné pachatele. První díl vyšel v podcastu 5:59 v pátek 20. října a zbylých pět bude vycházet každý následující pátek. Poslouchejte na webu Seznam Zpráv nebo ve všech podcastových aplikacích, právě v kanálu podcastu 5:59. 

Epizoda 1112. prosinec 2022 54:02

Epizoda devátá: Dokud se ptáme

„Vy jste bral prachy od Pitra a od Mrázka, vy jste to prase novinářské! Jste nejhorší novinářská žumpa!“ Tohle řekl Andrej Babiš investigativnímu novináři Jaroslavu Kmentovi na lázeňské kolonádě v Poděbradech loni v srpnu.

Epizoda 105. prosinec 2022 33:47

Bonus: Jaroslav Kmenta hostem Lenky Kabrhelové v podcastu 5:59

Poslední epizodu podcastu Prohnilí vám nabídneme 12. prosince. Mezitím si poslechněte rozhovor Lenky Kabrhelové ze zpravodajského podcastu 5:59 s Jaroslavem Kmentou o probíhající prezidentské volbě nebo o hlavních dějových linkách podcastu Prohnilí.

Epizoda 928. listopad 2022 50:30

Epizoda osmá: Kápo Faltýnek

Klientelismus, korupční kauzy a papalášství. Jaroslav Faltýnek začal létat příliš blízko ke slunci, až se pro Andreje Babiše stal toxickým a musel jít stranou.

Epizoda 821. listopad 2022 36:15

Epizoda sedmá: Kočka Zeman a Myš Babiš

Jednou podržíš ty mě, příště já tebe. Jedno slovo, které vystihuje spojenectví Miloše Zemana a Andreje Babiše? Pragmatismus, shodují se Jaroslav Kmenta a Jindřich Šídlo v nové epizodě podcastu Prohnilí.

Epizoda 714. listopad 2022 50:45

Epizoda šestá: Babišovo Palermo

Firma Beltomate, od které v 90. letech putoval několikamilionový dar k ČSSD, byla podle všech indicií v 80. a 90. letech finanční kanál bývalých manažerů Petrimexu, připomíná Jaroslav Kmenta v podcastu Prohnilí.

Epizoda 67. listopad 2022 30:47

Epizoda pátá: Boss Babiš

Z první schůzky s Babišem jsem odcházel v šoku. Čekal jsem kultivovaného miliardáře a místo toho na mě mluvil jako dlaždič, vzpomíná Jaroslav Kmenta v dalším díle podcastu Prohnilí.

Epizoda 531. říjen 2022 41:58

Epizoda čtvrtá: Operace Důchodce

Politické spojenectví Miloše Zemana a jeho poradce Miroslava Šloufa dobře ilustruje prvních 25 let svobodné české politiky. Kdo vlastně Šlouf byl? A jak se mu povedlo dostat Zemana až na Pražský hrad?

Epizoda 424. říjen 2022 39:19

Epizoda třetí: Kolibřík a Mazánek

Měl jsem v ruce materiály, které ukazovaly, jak komunikují politické špičky s podnikateli, kteří s nimi hýbají, jak potřebují, vzpomíná Jaroslav Kmenta na výbušnou kauzu kolem pražského magistrátu.

Epizoda 317. říjen 2022 23:27

Epizoda druhá: Superguru Bárta

Ovládnutí postu ve vládě Petra Nečase mělo podle strategického plánu Víta Bárty přinést lukrativní veřejné zakázky. Bárta naprosto otevřeně motivoval své spolustraníky, aby plnili partajní pokladnu i svou kapsu z veřejných peněz. Další díl podcastu Jaroslava Kmenty, tentokrát také s šéfredaktorem časopisu Reportér Robertem Čásenským.