Pro a proti
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: O dodavatelích rozhodnou úředníci, vadí operátorům na kyberzákonu. „Tak to nebude,“ reaguje poslanec

Česko mělo do čtvrtka přijmout unijní kybernetickou směrnici, zákon ale teprve míří do Sněmovny. Podle kritiků dává příliš velkou moc Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. „Pokud se má rozhodovat o zákazu dodavatelů, tak ať to dělá vláda,“ navrhuje prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund. „Kybernetický úřad nebude jediný, který se bude vyjadřovat k tomu, jestli bude, nebo nebude dodavatel zakázán,“ ujišťuje poslanec Petr Letocha (STAN).

24:51

Pro a proti

Vydává: Český rozhlas

Diskuse se dvěma hosty, kteří hájí opačný názor. Široký záběr témat. Věda, náboženství, kultura či politika. Pro a proti je zdánlivě jednoduchá záležitost.

Web

Včera 24:50

Méně biflování, víc gramotnosti, slibuje ministerstvo školství. Jak?

Nový rámcový vzdělávací program pro základní školy ustupuje od encyklopedického přístupu a dává prostor i tématům genderu nebo menšin. „Děti mají nejenom něco umět vyjmenovat, ale umět to použít,“ říká v pořadu Pro a proti náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS). „Návrh příliš neodpovídá tomu krásně formulovanému cíli,“ namítá místopředsedkyně sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Nina Nováková (KDU-ČSL).

Před dvěma dny 24:55

Česko a uhlí? Zvládneme to bez něj, říká DUHA. Ne, věří ODS

Vláda počítá s pozvolným útlumem uhlí k roku 2033. Ekonomická realita uhelného byznysu ale může tyto zdroje elektřiny odstavit mnohem dřív. „Česko uhlí potřebuje,“ říká v pořadu Pro a Proti člen podvýboru pro energetiku a poslanec ODS Václav Král. „Neměli bychom se nechat natlačit do toho, že jedině uhelné elektrárny mohou zajistit stabilitu,“ oponuje vedoucí energetického programu Hnutí DUHA Jiří Koželouh.

Před třemi dny 24:56

Stačilo! a SOCDEM? Debata o „neortodoxním řešení“ a hodnotách

Návrat SOCDEM do Poslanecké sněmovny, to je hlavním cílem nové předsedkyně Jany Maláčové. Nevyloučila ani spolupráci s koalicí Stačilo!. V obavě z takového směřování stranu opustili exministři Petra Buzková a Tomáš Petříček nebo bývalý velvyslanec při NATO Jakub Landovský. „Spojení se Stačilo! zavede SOCDEM někam, kam hodnotově nepatří,“ říká v pořadu Pro a proti Jiří Dienstbier (SOCDEM). „Pohodlná politika už se nevrátí,“ oponuje komentátor serveru Lidovky.cz Martin Zvěřina.

Před šesti dny 24:21

Spojenci Izraele přerušují dodávky zbraní. K čemu to povede?

Izrael se snaží eliminovat hrozbu hnutí Hizballáh a Hamás, ale z Libanonu i Gazy stále přicházejí zprávy o civilních obětech. Francouzský prezident dokonce vyzval k přerušení dodávek zbraní do Izraele. „Mnozí spojenci s tím už přestali. Řada z nich má problém s agresí proti civilistům,“ připomíná v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus politoložka z Univerzity Karlovy Zora Hesová. „Je to rétorický nátlak,“ usuzuje bývalý velvyslanec v Izraeli Jiří Schneider.

Před týdnem 24:56

Trampové na Kokořínsku: Můžou poškodit archeologické nálezy?

Správa CHKO Kokořínsko bourá tamní trampské osady, reaguje tak na výzvy aktivistů, podle kterých přístřešky ničí přírodu. „Ta místa z dlouhodobého hlediska přírodě dramatickým způsobem neškodí,“ nesouhlasí v pořadu Pro a proti vedoucí Etnografického oddělení Národního muzea Jan Pohunek. „I k bourání je potřeba přistupovat velmi opatrně, ať nenaruší nálezy,“ apeluje ředitel Archeologického ústavu Akademie věd Jan Mařík. (V premiéře jste debatu mohli slyšet v srpnu 2024.)

Před týdnem 25:10

Zdaňme neřesti, míní STAN. ODS mluví o bobtnajícím státu

Vládní hnutí STAN otevřelo debatu o nastavení daní. Do budoucna podle něj není možné zachovat rozsah a úroveň služeb státu bez navýšení některých daní. A už vůbec to nejde, pokud nemá státní rozpočet každý rok končit velkým deficitem. „Je to otázka efektivního fungování,“ vysvětluje pro Český rozhlas Plus ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN). „Stát nabobtnal a přerozděluje neuvěřitelné množství peněz,“ reaguje ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Před týdnem 24:21

Stejná práce, stejná odměna? Středula proti zaměstnavatelům

Soud vyhověl olomouckému zaměstnanci České pošty, který si stěžoval na platovou nerovnost v porovnání s pražskými kolegy. Zatím nepravomocně mu přiznal finanční kompenzaci. „Je zcela správné, že u jednoho zaměstnavatele se posuzuje stejná práce za stejnou mzdu,“ říká v pořadu Pro a proti předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Co je stejná práce a co není, je složitější,“ namítá prezident Unie zaměstnavatelských svazů Jiří Horecký.

Před týdnem 24:22

Kumulace funkcí jako střet zájmů? Někdy, uznává politolog Mlejnek

Přibližně polovina členů Poslanecké sněmovny i Senátu kandidovala v letošních krajských volbách. A řada z nich získala funkce v krajských zastupitelstvech i radách. „Být současně starostou malé obce a poslancem není systémově dobré,“ kritizuje praxi ve vysílání Českého rozhlasu Plus politolog Michal Pink. „Zájmy obcí a České republiky mohou být přece v souladu,“ namítá v pořadu Pro a proti politolog Josef Mlejnek.

Před týdnem 24:04

Česko se stává podporou Izraele outsiderem, tvrdí exdiplomatka

Izrael nadále pokračuje v pozemní operaci na jihu Libanonu. Navzdory obavám z eskalace konfliktu Česko zablokovalo společné evropské prohlášení vyzývající k okamžitému příměří mezi Izraelem a Hizballáhem. „V Unii se stáváme outsiderem,“ říká v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus Dáša van der Horst, bývalá zástupkyně českého velvyslance v Izraeli. „Rezoluce má apelovat i na stažení ozbrojených sil Hizballáhu,“ oponuje náměstek ministra zahraničí Eduard Hulicius (KDU-ČSL).