Pro a proti
NejnovějšíPřed dvěma dny

Poslechněte si podcast: Česko se stává podporou Izraele outsiderem, tvrdí exdiplomatka

Izrael nadále pokračuje v pozemní operaci na jihu Libanonu. Navzdory obavám z eskalace konfliktu Česko zablokovalo společné evropské prohlášení vyzývající k okamžitému příměří mezi Izraelem a Hizballáhem. „V Unii se stáváme outsiderem,“ říká v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus Dáša van der Horst, bývalá zástupkyně českého velvyslance v Izraeli. „Rezoluce má apelovat i na stažení ozbrojených sil Hizballáhu,“ oponuje náměstek ministra zahraničí Eduard Hulicius (KDU-ČSL).

24:22

Pro a proti

Vydává: Český rozhlas

Diskuse se dvěma hosty, kteří hájí opačný názor. Široký záběr témat. Věda, náboženství, kultura či politika. Pro a proti je zdánlivě jednoduchá záležitost.

Web

Před třemi dny 24:36

Má vláda znovu žádat o důvěru? ANO to chce, ODS nic nechystá

Opozice vyzvala vládu Petra Fialy (ODS), aby požádala Sněmovnu o vyslovení důvěry. „Po těchto velkých a netradičních změnách mi přijde fér, že si vláda přijde pro důvěru,“ říká pro Český rozhlas Plus poslanec hnutí ANO Patrik Nacher. Naopak podle premiéra jsou změny pouze personální a nijak neovlivní chod ani postoje vlády. „Není žádný právní ani politický důvod, abychom toto hlasování iniciovali,“ oponuje v pořadu Pro a proti místopředsedkyně ODS a poslankyně Eva Decroix.

Před čtyřmi dny 24:40

Český pas výměnou za ruský není diskriminace, tvrdí poslanec

Bezpečnostní výbor Sněmovny projednal návrh poslanců vládního hnutí STAN, aby české občanství mohli získat jen ti Rusové, kteří se vzdají svého původního ruského. „Na Rusy, kteří vyznávají demokratické hodnoty, se vztahuje výjimka,“ upozorňuje pro Český rozhlas Plus poslanec hnutí STAN Martin Exner. „Tento návrh ale neřeší to, co chce řešit,“ odporuje mu bývalá diplomatka Gabriela Svárovská ze Zelených.

Před pěti dny 24:20

Slazené nápoje za obezitu nemůžou, tvrdí liberální institut. Výzkumník nesouhlasí

Slovensko se přidalo k více než stovce zemí, které zavedly daň na slazené sycené nápoje, upozornila zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO). Česko mezi ně zatím nepatří. „Obezita stojí český zdravotní systém 30 miliard ročně,“ upozorňuje v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus ekonom z výzkumného centra PAQ Research Jakub Komárek. „Nemůže pykat každý, kdo si někdy koupí slazený nápoj,“ oponuje ředitel Institutu liberálních studií Martin Pánek.

Před šesti dny 24:21

Richterová: Piráti rozpočet nepodpoří. ODS: Nejsou potřeba

Piráti návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 241 miliard, který Sněmovna začne projednávat na konci října, nejspíš nepodpoří. „Předpokládám, že ne,“ říká v pořadu Pro a proti místopředsedkyně dolní komory Parlamentu Olga Richterová. Vládní koalice ale má dost hlasů i bez Pirátů, kteří chtějí z vlády odejít. „Matematicky samozřejmě nejsou jejich hlasy potřeba, ale budeme rádi, pokud rozpočet podpoří,“ reaguje místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Vojtěch Munzar z ODS.

Před týdnem 24:40

Politický marketér Horák: V DNA Pirátů je opoziční protest

Premiér Petr Fiala (ODS) odvolal z funkce ministra Ivana Bartoše (Piráti) kvůli neúspěšné digitalizaci stavebního řízení. „Digitalizace je jedním ze tří pilířů, na kterých byl úspěch Pirátské strany postaven,“ připomíná v pořadu Pro a proti politický marketér Jakub Horák. „I to, že Ivan Bartoš systém hájil velmi urputně a sveřepě, mohlo být impulzem pro Petra Fialu. Dával mu dva různé termíny a Bartoš je úplně nedodržel,“ říká komentátor Martin Čaban pro Český rozhlas Plus.

Před 2 týdny 25:35

Síkelovo portfolio: Výhra, nebo nevýhra?

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) pravděpodobně získá post komisaře pro mezinárodní partnerství. Vládní politici zdůrazňují, že bude mít pod sebou velký rozpočet a může mít zásadní vliv. Opozice i někteří komentátoři mluví naopak o obrovském zklamání pro Česko. „Je to ekonomické portfolio s potenciálem,“ hájí v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus europoslancec Ondřej Krutílek (ODS). Podle europoslance Ondřeje Kovaříka (ANO) je ekonomická agenda jen okrajová.

Před 2 týdny 24:52

Stát, nebo aktivisté: Proč nestojí přehrada Nové Heřminovy

Ne stoletá, ale pouze pětiletá voda by zasáhla Opavu a Krnov, pokud by na horním toku Opavy stála dlouho plánovaná a stejně tak dlouho blokovaná přehrada, prohlásil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Opava ani Krnov by teď neprožívaly to, co prožívají,“ zdůraznil pro Český rozhlas Plus. O stavbě přehrady se rozhodlo v roce 2008, proti byli místní obyvatelé. „Alternativy jsou levnější a lepší,“ oponuje Anna Kárníková, ředitelka Hnutí Duha, které stavbu odmítá.

Před 2 týdny 24:18

Směšné, říká expert o pravidlech proti podvodům s emisemi

Ministerstvo dopravy chce postihovat nekalou praktiku některých provozovatelů a techniků stanic měření emisí. Představilo proto významné změny v kontrolách vozidel. „Záležitost ohledně dvou minut, které jsou limitem, je naprosto směšná,“ kritizuje jedno z kritérií zakladatel Asociace emisních techniků a opravářů Libor Fleischhans. „Kritéria jsou určená tak, aby pochybení nebylo možné ve správním řízení zpochybnit,“ brání změny ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Před 3 týdny 24:34

Vlny na Oscarech? Jsou schematické, tvrdí publicistka.

Česká filmová a televizní akademie rozhodla, že pošle film Vlny scenáristy Jiřího Mádla do boje o americkou cenu Oscar v kategorii nejlepší zahraniční film. „Vždy je trochu sázka do loterie, jaká je nálada ve společnosti, co film v lidech-nečeších evokuje a podobně,“ říká v pořadu Pro a proti členka prezidia České filmové a televizní akademie Helena Třeštíková. „Existují různé roviny, jak se na film dívat,“ oponuje filmová publicistka a editorka webu ČT art Kamila Boháčková.