Pro a proti
Před 3 týdny

Poslechněte si podcast: Železniční most pod Vyšehradem. Kam s ním a kolik to bude stát?

Konstrukce vyšehradského železničního mostu by se mohla přesunout z Výtoně mezi Modřany a Velkou Chuchli. Tuto variantu schválili pražští radní, ovšem pouze pokud konstrukci nepůjde zachovat ve stávající poloze. „Pomůžeme záchraně památky a ještě ušetříme,“ obhajuje v Pro a proti přesun náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). „Zastupitelstvo jasně řeklo, že se most má opravit v daném místě,“ oponuje předseda uskupení Praha sobě Adam Scheinherr.

23:44

Pro a proti

Vydává: Český rozhlas

Diskuse se dvěma hosty, kteří hájí opačný názor. Široký záběr témat. Věda, náboženství, kultura či politika. Pro a proti je zdánlivě jednoduchá záležitost.

Web

Dnes 24:07

Je náhradní mateřství v zájmu dítěte?

Desítky dětí ročně v Česku odnosí a porodí náhradní matka. Ministerstvo spravedlnosti proto nedávno vládě předložilo záměr komplexní právní úpravy náhradního rodičovství. „Snažíme se nastavit pravidla, která budou maximálně chránit všechny zúčastněné,“ řekla pro Český rozhlas Plus poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Martina Ochodnická. „Emocionální trauma nemůžeme ošetřit zákonem,“ oponuje v pořadu Pro a proti poslankyně KDU-ČSL Nina Nováková.

Včera 24:12

Z 8. třídy povinně na střední? Nesmysl, namítá ředitel

Zkrácení základní školy a prodloužení povinné školní docházky o dva ročníky střední školy – o takové možnosti diskutují politici vládních stran. „Chybí nám povinná školní docházka na střední škole,“ míní poslankyně ze školského sněmovního výboru Renáta Zajíčková (ODS). Takový krok by ale podle předsedy Unie školských asociací Jiřího Zajíčka přinesl celou řadu problémů. „Musíme dělat postupné změny v tom, jak učíme a co učíme,“ řekl pro Český rozhlas Plus v pořadu Pro a proti.

Před dvěma dny 23:57

Profesní komory jsou nejvýznamnější lobbisté, říká analytik. Poslanec: Nejsou, tohle je dehonestuje

Sněmovna projednává návrh zákona o regulaci lobbování. Poslanci diskutují hlavně o výjimkách – například aby se nevztahoval na asistenty zákonodárců či členy profesních komor. „Komory nechtějí být zařazovány mezi lobbingové skupiny, cítí se tím být dehonestovány,“ říká pro Český rozhlas Plus poslanec Milan Brázdil (ANO). „Lobbing je legitimní činnost. Účelem zákona je dát mu lepší jméno,“ oponuje v pořadu Pro a proti analytik Rekonstrukce státu Lukáš Kraus.

Před pěti dny 24:57

Chléb a hry, hodnotí Michopulos a Vitvar investici do MotoGP

Vláda Petra Fialy (ODS) chce na Masarykův okruh v Brně vrátit motocyklový šampionát. Hodlá ho podpořit desítkami milionů korun z veřejných peněz. „Stát vstupuje do něčeho, co bylo vždy provázáno obrovskými dluhy a nekompetentností,“ kritizuje v pořadu Pro a proti na Českém rozhlase Plus novinář Jan Vitvar z časopisu Respekt. „Motorky jsou zástupný problém. Fotbal nás stojí stovky milionů a nikdo se nad tím nepozastavuje,“ oponuje politický marketér Petros Michopulos.

Před šesti dny 24:26

Porody doma musí vyjít z šedé zóny, tvrdí lékař i porodnice

Podle Ústavního soudu smí vést porodní asistentky domácí porody. „Byl bych raději, kdyby všechny ženy rodily v porodnici, ale respektuji, že je to jejich rozhodnutí,“ říká v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava a senátor Ondřej Šimetka (ODS). Připomíná, že podle soudu domácí porody potřebují nová legislativní pravidla. S tím souhlasí i prezidentka Unie porodních asistentek Magdaléna Ezrová.

Před týdnem 24:15

Předražená munice? Politici se přou, zda to nahrává Putinovi

Senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti), který obhajuje své křeslo v podzimních volbách, kritizuje nákup předražené munice v rámci české iniciativy pro Ukrajinu. Samotný projekt ale chválí. „Drahá munice pomáhá Vladimiru Putinovi, protože jí nakoupíme méně,“ tvrdí v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus. Kritiku ale odmítá předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS). „Za toto zpochybňování by se nestyděla ani ruská tajná služba,“ oponuje.

Před týdnem 24:20

Soumrak Airbnb: začít regulovat, nebo zatím sbírat data?

Ministerstvo pro místní rozvoj přichystalo regulaci krátkodobých ubytování přes online platformy, obce budou moci limitovat například počet dnů v roce. „Situace si vynutila regulaci krátkodobých pronájmů, protože už nebyla jiná cesta,“ říká pro Český rozhlas Plus výkonná ředitelka Svazu měst a obcí České republiky Radka Vladyková. „Nemáme dostatek dat pro to, abychom mohli dělat regulaci,“ oponuje jí předseda České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí Matěj Koutný.

Před týdnem 22:36

Kde vzít peníze na platy úředníků?

Má růst platů státních zaměstnanců jít ze státního rozpočtu, nebo je třeba zeštíhlit státní správu? Karolína Koubová se zeptá předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly a místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru, poslance TOP 09 Miloše Nového.

Před týdnem 24:01

Středula: Budeme za platy protestovat. Nový: Nemáme na to

Odbory nesouhlasí s představou vlády o růstu platů státních zaměstnanců. „Pokud bude návrh 3,7 procenta, tak budou následovat protestní akce,“ plánuje předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle koalice si ale vláda plošné navyšování nemůže dovolit. „Řešení je také v redukci zaměstnanců státu, aby ti, kteří jsou výkonní, měli důstojné mzdy,“ navrhuje v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus poslanec TOP 09 Miloš Nový.

Před týdnem 24:19

Je třeba víc regulovat sítě? Koubský debatuje se Štětkou

Případ zatčeného majitele sociální sítě Telegram Pavla Durova rozpoutal debatu o tom, do jaké míry více regulovat sociální sítě. „To, z čeho je obviňován, se na telegramu opravdu děje. Aby vše vyřadil, musel by ale potlačit svobodnou komunikaci,“ říká v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus redaktor pro vědu a technologie Deníku N Petr Koubský. „Provozovatelé sítí musí řešit nelegální obsah,“ oponuje mu sociolog médií Václav Štětka z Univerzity v Loughborough.