- Podcasty
- Příběhy z Vysočiny

Poslechněte si podcast: Na Dalešické přehradě mohou děti pátrat po pokladu, který jim sebrali piráti
Loď Horácko brázdí vlny Dalešické přehrady po celý rok. V létě jsou každodenní plavby pravidelné, letos na jaře k nim přibyla i tematická plavba pro školy.
Příběhy z Vysočiny
Každý týden vám přinášíme kolekci pěti zajímavých reportáží z našeho kraje. V centru naší pozornosti jsou příběhy lidí, neotřelá místa, historie, úspěchy apod.
Starověké deskové hry přežily tisíce let díky své jednoduchosti. Dodnes hrajeme například Mlýn
Lidé si hráli odnepaměti, a tisíce let jsou staré i deskové hry. Důkazy o nich jsou vytesané ve starověkých hrobech, hrací pole se zachovala i ve starořímských lázních. Michal Musil z Havlíčkova Brodu se rozhodl vyrobit repliky těch nejznámějších starověkých her. Všechny je možné hrát i dnes.
Lesonické krávy vyměnily slámu za písek. Leží se jim na něm pohodlněji
Značku Regionální potravina Kraje Vysočina letos získal i kefír z mlékárny v Lesonicích na Třebíčsku. Zajeli jsme se podívat, kde vzniká a zjistili jsme, že mléko z kravína do mlékárny putuje jen pár desítek metrů. A krávy se živí krmením, které vyrostlo na okolních polích a loukách. Všechno je to tam pěkně pohromadě.
V Chotěboři zahráli na ZUŠ open dvě více než čtyřicetičlenná tělesa
ZUŠ open je každoroční květnová přehlídka talentů ze základních uměleckých škol. V Chotěboři se letos představil místní žákovský dechový orchestr Da Capo společně se spřáteleným Dechovým orchestrem mladých města Tiszafüred z Maďarska. Na pódiu chotěbořského kina se vystřídala dvě více než čtyřicetičlenná tělesa.
Pomníček u Nového Veselí připomíná vraždu četníka. Ani jeden ze dvou viníků se trestu nedočkal
Za nenápadnými kameny u cest, v polích a lukách se často skrývají dramatické příběhy. Jeden takový stojí v hájku nad Novým Veselím na Ždársku.
Němčina u jednoho stolu: Ve Žďáře se schází Češi i rodilí mluvčí na neformálních setkáních
Procvičit si cizí jazyk je nejlepší s rodilým mluvčím. Možná nikoho nepřekvapí, že dnes už v mnoha městech i na Vysočině žijí lidé z jiných zemí, pracují tady, někteří založili rodiny, a už tu zůstali.
Kimči z Úsobí kvasí šest týdnů v šedesátilitrových sudech. Dělají se z něj i palačinky
Kvašení potravin je v poslední době velký hit. Zatímco naše babičky znaly jen kysané zelí a možná ještě okurky, dnes se kvasí všemožné druhy zeleniny a třeba i hub.
Kladky, lana, karabiny. Ošetření a ořez stromů vyžaduje podobné techniky jako na plachetnici
Arborista je člověk, který rozumí stromům – pečuje o ně, stará se o jejich výsadbu i ošetření. Říká, že strom je chytrý a zbavuje se větví, které už nepotřebuje. To může ale ohrozit všechno pod ním - lidi, auta i domy. Proto se i v těchto dnech ozývá vrčení pil a padání větví v téměř kilometr dlouhé lipové aleji v Hamrech nad Sázavou.
Díky Bokashi kompostéru proměníte odpad z kuchyně na humus a hnojivo
Kompost, to už nemusí být jen hromada zahradního odpadu někde v rohu u plotu. Můžete ho mít i doma v kuchyni, a výsledkem si pohnojit třeba kytky v truhlících na balkóně. Jednou z možností, jak kompostovat domácí organický odpad, je japonská metoda Bokashi.
Řádové sestry zůstaly v nemocnici Havlíčkův Brod dalších 8 let po internaci
V roce 1950 od července do listopadu v Československu postupně zmizely ženské kláštery i církevní řády. Řádové sestry skončily v pečovatelských domech, nebo v internaci v odlehlých částech republiky. V nemocnici v Havlíčkově Brodě však zůstaly ještě dalších osm let. Jako dítě se s nimi setkávala i paní Hana Formánková, která bydlela s rodinou přímo v areálu nemocnice.