Příběhy z Vysočiny
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Autobusová zastávka u Svaté Anny je zároveň knihovnou. Vybavená je jako obývací pokoj

Na samé hranici mezi Krajem Vysočina a Jihočeským krajem stojí autobusová zastávka, ze které obyvatelé nedalekých obcí, ale i chalupáři udělali knihovnu. Neznamená to ale, že uvnitř stojí jen regál s knihami. Přijdete si tam jako doma.

03:01

Příběhy z Vysočiny

Vydává: Český rozhlas

Každý týden vám přinášíme kolekci pěti zajímavých reportáží z našeho kraje. V centru naší pozornosti jsou příběhy lidí, neotřelá místa, historie, úspěchy apod.

Web

Včera 03:07

Ze všech materiálů, které se mu dostanou pod ruku, stvoří Jiří Hubáček umělecké dílo

Víčka z plechovek i od jogurtů, kameny, korálky, vzorníky na žaluzie a na tapety, ozdoby z vyhozeného koňského postroje a především dráty. To všechno zpracuje nadšený umělec z Nového Města na Moravě, který nedávno oslavil osmdesátku.

Před dvěma dny 02:58

Na UDU buben neexistují noty. Keramický nástroj se s úspěchem využívá při muzikoterapii

Existují hudební nástroje, ke kterým nepotřebujete žádné noty. Hrávali na ně naši dávní předkové, nebo na ně stále hrají lidé, kteří žijí tradičním způsobem v odlehlých částech světa. To je i případ UDU bubnu, keramického nástroje, který jsme objevili v keramické dílně v Oslavici u Velkého Meziříčí.

Před třemi dny 03:01

Československý válečný hrdina, člen 310. stíhací perutě RAF Jan Doucha se narodil před 110 lety

Spitfire a hawker hurricane jsou názvy známých britských letounů z druhé světové války. Bravurně je ovládli i českoslovenští letci. Patřil k nim i někdejší Jihlavák Jan Doucha, který před válkou létal u nás, a pak i ve Francii na dalších strojích. Předseda spolku čeští RAFáci Josef "Joe" Vochyán má československých pilotech, kteří sloužili v britských RAF, zpracovanou velkou spoustu materiálů.

Před šesti dny 02:51

Kříženec Colin má energie za dva a moc rád běhá. Na nového pána čeká v Třebíči

V třebíčském zvířecím útulku už asi dva měsíce žije černý kříženec Colin, kterému jeho pán ubližoval. Je to ale mladý pes, který rychle přišel na to, že lidé mohou být i přátelští. Teď by rád nějakého takového našel natrvalo.

Před týdnem 03:02

Panský dům v Chotěboři letos slaví 800 let, v jeho sklepení možná pili pivo i husité

Panský dům stojí na náměstí v Chotěboři už celá staletí. Pětkrát vyhořel, ale vždy byl opraven. Byl totiž pro město důležitým centrem, kde se odehrával veškerý společenský i obchodní život.

Před týdnem 02:57

Starověké deskové hry přežily tisíce let díky své jednoduchosti. Dodnes hrajeme například Mlýn

Lidé si hráli odnepaměti, a tisíce let jsou staré i deskové hry. Důkazy o nich jsou vytesané ve starověkých hrobech, hrací pole se zachovala i ve starořímských lázních. Michal Musil z Havlíčkova Brodu se rozhodl vyrobit repliky těch nejznámějších starověkých her. Všechny je možné hrát i dnes.

Před týdnem 02:49

Micinou Vysočiny 2024 se stal Budulínek. Zachráněného kotěte se ujaly děti z jihlavského kroužku

Z letošní výhry o nekrásnější kočku kraje Vysočina se radovala spousta lidí, především ovšem dětí! Kocoura Budulínka sice přihlásila paní Lenka Swami, ale pečuje o něj a rozmazluje ho celý odpolední kroužek OKC Juvena. Děti tam chodí především starat se o tři koně a jezdit na nich, a vítěz Miciny Budulínek bydlí společně s koňmi.

Před týdnem 02:57

Ukrajinská sochařka v Jihlavě tvoří „bustyvázy“. Přizpůsobila tvorbu praktickým lidem na Vysočině

V Jihlavě letos na jaře proběhl sochařský workshop pro veřejnost. Tématem byl reliéf a během několika lekcí poznávali tajemství práce s hlínou dospělí i děti. Učila je Oless Dovhoruk, mladá sochařka, která, jak se zdá, u nás na Vysočině zakotví natrvalo.

Před 2 týdny 02:55

Přilba ze zříceniny dalečínského hradu je jednou z pěti v Evropě

Rozvaliny starých hradů mohou ještě i teď po stovkách let ukrývat doslova poklady. Skutečnou raritou je třeba přilba, kterou v roce 2008 objevil náhodný nálezce na zřícenině hradu v Dalečíně na Žďársku. Historici z ní dnes dovedou vyčíst hodně poznatků a navíc je z ní zřejmé, že svého majitele neochránila.