Příběhy z Vysočiny
NejnovějšíPřed dvěma dny

Poslechněte si podcast: Kudlanky po oplodnění nemusí samečka zabít. Je možné je ošálit jídlem

V jihlavské zoologické zahradě najdeme i tvory, nad kterými se často v přírodě ušklíbneme. Stačí je ale trochu pozorovat, poznat jejich krásu a tajemství, a určitě si k nim nějakou cestičku najdeme. Třeba i k takové kudlance.

02:44

Příběhy z Vysočiny

Vydává: Český rozhlas

Každý týden vám přinášíme kolekci pěti zajímavých reportáží z našeho kraje. V centru naší pozornosti jsou příběhy lidí, neotřelá místa, historie, úspěchy apod.

Web

Před třemi dny 03:02

Na pelhřimovském hřbitově se dají vyprávět spousty příběhů

Režiséři Oldřich Lipský a Otomar Krejča, kněží Jan Křtitel Pauly nebo František Bernard Vaněk, starostové, lékaři, vynálezci i továrníci, kteří se v Pelhřimově narodili nebo působili, mají jedno společné! Jsou pochováni na třetím pelhřimovském hřbitově, kde se pohřbívá od roku 1907.

Před čtyřmi dny 02:50

Kartouzské kočky kdysi chytaly myši v klášterech

Marie Vítková z Kostelce u Jihlavy by se jednou chtěla mít jako kočka. Ale ve své péči! Sama totiž léta kočky chová a mají se u ní doslova jako v bavlnce. Člověk ani na první pohled neví, kdo té domácnosti velí. Na zdech jsou fotografie koček, po poličkách jejich sošky a figurky, na stole ubrus, jak jinak než s kočkami.

Před šesti dny 03:03

Z ochuceného medu je možné udělat limonádu i výborné nanuky. Mohou být i modré

Med je bezesporu velmi zdravý. Má zlatou až tmavohnědou barvu a chutná sladce, prostě medově. Dovedete si ale představit med červený, fialový nebo dokonce modrý? Včelaři Alena a Josef Kőlblovi se ve výrobně ve Štěpánově na Havlíčkobrodsku rozhodli med ochucovat například mrazem sušeným ovocem, a nejen jím.

Před týdnem 03:04

V jihlavské kočičí kavárně se lidé musí kočkám přizpůsobit. A všichni si to soužití pochvalují

Pokud máte rádi kočky, ale doma je mít nemůžete, zajděte do kočičí kavárny. V Jihlavě jedna taková je a kočky tam pobíhají mezi stoly, lísají se k lidem, a všem dohromady je dobře. Má to ale samozřejmě i nějaká pravidla.

Před týdnem 02:57

Keramika Pavla Kubáta potěší akvaristy, milovníky tajuplných sklepení i originální keramiky

Když je keramická hlína po vypálení pořádně tvrdá, ledacos vydrží, tvrdí keramik Pavel Kubát z Veselého Žďáru. Keramikou se zabývá celý život a své dovednosti teď předává také na Akademii ve Světlé nad Sázavou dalším generacím.

Před týdnem 02:55

Sochařka Mirka Špačková našla inspiraci v kresbách své dcery, ta v umělecké tradici pokračuje

Dá se talent zdědit? Odpověď asi nikdo z nás nezná, ale určitě se dá v rodině přispět k tomu, že si děti vyberou podobné povolání, jako rodiče.

Před týdnem 02:56

Na starém strojku po dědovi stáčejí v Újezdu na Žďársku pevná lana. Jednoduchý princip funguje stále

Když v zimě nebyla práce na poli, vyráběli naši pradědové dřevěné nářadí nebo opravovali stroje. Dědeček Jiřího Danihela z Újezdu na Žďársku stáčel poctivé pevné provazy. Jednoduchý strojek funguje i dnes.

Před týdnem 02:57

Maloval, ilustroval, restauroval i psal. Otto Stritzko byl svérázným umělcem

Stovky obrazů, restaurovaných maleb nebo knižních ilustrací po sobě zanechal velmi plodný malíř z Vysočiny Otto Stritzko. Na hradě Bítov zrestauroval snad všechny tamní malby.

Před 2 týdny 03:08

Na Malý Heulos se složili Jihlavané. V parku stálo několik záchodků, v altánu tryskala fontána

V roce 1824 uspořádali dva významní jihlavští měšťané veřejnou sbírku na vybudování městského parku. Peníze se sešly a vznikl dnešní Malý Heulos. Svah k řece Jihlávce byl protkán cestičkami a osázen zelení. Stály tam altány, bufet i sociální zařízení.