Příběhy z Vysočiny
Před týdnem

Poslechněte si podcast: V polenském útulku čeká na nového pána francouzský buldoček s rodokmenem. Potřebuje převýchovu

Stejně jako člověk, i pes potřebuje výchovu. A to i plemena, která si dnes lidé často pořizují jako mazlíčka.

02:59

Příběhy z Vysočiny

Vydává: Český rozhlas

Každý týden vám přinášíme kolekci pěti zajímavých reportáží z našeho kraje. V centru naší pozornosti jsou příběhy lidí, neotřelá místa, historie, úspěchy apod.

Web

Dnes 02:48

Na povodně z roku 1997 stále vzpomínají s hrůzou, letos se rodina Krejčích z Jimramova připravovala

V Jimramově u mostu přes řeku Svratku stojí funkcionalistická vila z roku 1937. Za posledních 27 let prožívá rodina Krejčích, která v ní žije, už potřetí stěhování věcí z přízemí do patra.

Dnes 03:03

Dobře zvolené šaty mohou ženě pomoci i zhubnout. Prostě jí v nich bude dobře

Už se vám někdy stalo, že jste si pořídili vysněný, hodně drahý kousek oděvu, a najednou díra nebo skvrna? Všechno má řešení. Co takhle udělat z toho úplně jiný model? V Bystřici nad Pernštejnem jsme objevili módní návrhářku, která kromě šití nových modelů zvládne oživovat i ty staré.

Před třemi dny 02:52

Židvoský hřbitov v Polici byl kdysi místem klukovských válek. Mezi náhrobky je i jeden unikátní

Židovský hřbitov v Polici na Třebíčsku patří k významným památkám obce. Oproti dřívějšku je opravený, včetně vstupu na něj.

Před čtyřmi dny 03:09

Mistrovská replika svatováclavské koruny je vyrobená z pozlaceného stříbra

Na zámku v Červené Řečici se zastavila putovní výstava s názvem České korunovační klenoty na dosah. Kromě klenotů tam je k vidění například i replika roucha Marie Terezie nebo replika Pražského Jezulátka. K tomu samozřejmě přehledné texty s historickými souvislostmi.

Před pěti dny 03:04

Nová herna na žďárském zámku je určena pro tvořivou hru nejen s architekturou

Zahrát si na stavitele, vztyčit lomený oblouk, nebo si navrhnout vlastní dlaždičky. To všechno umožňuje nová herna na žďárském zámku, která je inspirovaná Santiniho stavbami. Herna pro tvořivé stavitele i návrháře s bohatou fantazií vznikla nad kavárnou Muzea nové generace. Místo vyzývá malé i velké, aby si hráli společně, a všude v herně najdeme otisky fantastické geometrie Santiniho staveb.

Před šesti dny 03:09

Zakouření keramice nahrazovalo glazuru.

Kdysi dávno, před stovkami let, lidé vypalovali hrnce a džbány v jednoduchých hliněných pecích. Jak to fungovalo? Nadšenci ze skupiny Staré hrnce se rozhodli vyzkoušet to, a postaru vypálili takzvanou zakuřovanou keramiku.

Před týdnem 02:56

Originální kožené doplňky v mnoha barvách vyrábějí manželé Mitanovi už přes 25 let

Chtěli jsme jít svou vlastní cestou, říkají manželé Olga a Pavel Mitanovi z Hluboké, místní části Krucemburku. Už v devadesátých letech se proto pustili do výroby kožených doplňků, které dotvářejí vzory a barvami. Doplnili si potřebné znalosti o kůži a jejím zpracování a přišli s vlastními vzory, tvary i barvami.

Před týdnem 02:59

Ke knížkám v knihovně v Salačově Lhotě přibyl dětský koutek, tvořivá setkávání i charitativní sbírky

Knihovna v Salačově Lhotě, obci se 130 obyvateli na Pelhřimovsku, neslouží zdaleka jen k půjčování knížek.

Před týdnem 03:00

Dobrovolní hasiči z Měřína slaví 150. narozeniny. Oslaví je výstavou techniky a průvodem

  1. září roku 1874 vznikl v Měříně na Žďársku sbor dobrovolných hasičů. Důvodem byl tehdy velký požár v Pavlínově. Dnes má sbor padesát osm členů a práce má pořád dost. V horkém létě nejčastěji vyjíždějí likvidovat roje obtížného hmyzu.