Příběhy z kalendáře
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Limonádový Joe. Dodnes patří mezi české filmové poklady

Legendární film Limonádový Joe aneb Koňská opera režiséra Oldřicha Lipského vznikl podle románu a později divadelní hry Jiřího Brdečky. Parodie na rodokapsovou literaturu westernů a kovbojek měla u publika obrovský úspěch. Příběh o ušlechtilém abstinujícím kovbojovi, pijícím pouze limonádu Kolaloka proložený hudebními čísly a plný vtipných dialogů, propracovaných gagů a absurdního humoru dodnes patří mezi české filmové poklady.

21:50

Příběhy z kalendáře

Vydává: Český rozhlas

Netradičním způsobem představují posluchačům významné osobnosti, objevy, stavby, dějinné události i témata v souvislostech. Kolektiv autorů, který Příběhy z kalendáře pro vaše uši píše, se zaměřuje na zajímavé a málo známé okolnosti týkající se konkrétního tématu a předkládá je formou zábavných příběhů, nikoliv jako lekci z dějepisu.

Web

Před dvěma dny 19:51

Mario Puzo. Spisovatel, který dal světu slavného Kmotra

Americký spisovatel Mario Puzo se narodil 15. října 1920. Pocházel z rodiny italských přistěhovalců a právě toto prostředí ho inspirovalo k napsání několika románů o mafii. Nejslavnějším románem je Kmotr. Vypráví o klanu rodiny Corleonů, která po druhé světové válce ovládá organizovaný zločin v New Yorku.

Před třemi dny 24:09

Leonard Bernstein. “Geniální zloděj polibků”

Geniální zloděj polibků. Tak nazval svého přítele skladatel Aaron Copland. Leonard Bernstein byl totiž pověstný tím, že při premiéře vtrhl na pódium plný elánu a všechny v dosahu chtěl políbit. Už při svém legendárním debutu s orchestrem Newyorské filharmonie, kdy na poslední chvíli zaskakoval za nemocného dirigenta, ukázal, že je výjimečný. A přitom jeho cesta k hudbě nebyla přímočará, slavný klavírista a skladatel se mohl stát obchodníkem nebo rabínem. Zemřel 14. 10. 1990.

Před šesti dny 22:17

Jan Žižka z Trocnova. Legenda s tajemným životem

Jan Žižka. Nevíme, kdy a kde se narodil. Nevíme, co dělal většinu života a kde skončily jeho ostatky. Přesto je jednou z nejslavnějších osobností českých dějin. Zemřel 11. října 1424. Když se řekne jeho jméno, většině lidí se vybaví muž s páskou přes oko v čele husitských šiků. Pro někoho je ztělesněním barbara a náboženského fanatika, který neznal slitování a způsobil více škody než užitku. Jiní ho považují za božího bojovníka, hrdinu, vlastence a národní legendu.

Před týdnem 20:51

Pavel Landovský. Temperamentní bouřlivák, který nesnášel lež

„Čo bolo, to bolo, terazky som majorom,“ prohlašuje major Terazky ve filmu Černí baroni, kde ho skvěle ztvárnil Pavel Landovský. Film z roku 1992 byl jeho návratem po nucené emigraci. Výrazně na sebe upozornil také postavou Mluvky v komedii Vratné láhve. Za roli byl nominovaný v roce 2007 na Českého lva. Svůj profesní vrchol ovšem prožíval v průběhu let 1967 až 1969. Tehdy natáčel až sedm snímků ročně a stal se bez přehánění největší hvězdou českého filmu 60. let.

Před týdnem 21:17

Kontroverzní hrdina Oskar Schindler. Nacista zachránil 1200 Židů

Carpe diem neboli Užívej dne. Latinské rčení bylo životním mottem Oskara Schindlera. Osobnosti mnohem rozporuplnější, než jak ji líčí románový bestseller nebo hollywoodský film Schindlerův seznam. Obchodník německé národnosti a nenapravitelný požitkář měl v rodných Svitavách pověst gaunera, švindlíře a sukničkáře. Za první republiky se dal k nacistům a pracoval pro německou vojenskou rozvědku. Tehdy jen o vlásek unikl trestu za vlastizradu.

Před týdnem 19:44

Vladimír Jiří Rott. Od šroubku po lokomotivu aneb Život majitele slavného železářství

Rott dodá vše! Tímto sloganem lákal ve 30. letech minulého století Vladimír Jiří Rott do svého obchodního domu nedaleko Staroměstského tisíce davy zákazníků. Pod jednou střechou nabízel zhruba sedmdesát tisíc druhů zboží. Denně se v jeho obchodním domě v centru Prahy prodalo zboží, které by zaplnilo sedm železničních vagónů. Potřebujete kolečko do hodinek? Máme. Slečna se bude vdávat a potřebuje výbavu? Není problém, jen račte. Úspěch firmy ale rozhodně nebyl zadarmo.

Před týdnem 18:00

Potkali se u Kolína? Břetislav Pojar, legenda českého animovaného filmu

Břetislav Pojar se narodil 7. října 1923. Pro koho původně dělal slavný animovaný seriál o medvědech, kteří se potkají u Kolína? Jak se stalo, že v dobách socialismu spolupracoval s kanadskou Národní filmovou radou a s OSN? Proč na západě nezůstal, a čím se chtěl původně stát? To a mnoho dalšího ze života a tvorby významného českého animátora, držitele mnoha ocenění, se dozvíte v dalších Příbězích z kalendáře.

Před týdnem 19:15

Vincenc Priessnitz. Musel čelit závisti i nařčení ze šarlatánství

Vincenc Priessnitz, zakladatel vodoléčby, se narodil 4. října 1799. Přestože neměl žádné lékařské vzdělání, dokázal pomoci tisícům pacientů. Z ničeho vybudoval v pohoří Jeseníků vodoléčebný dům, kam se za jeho léčbou sjížděla smetánka z celé Evropy. Musel čelit lidské závisti, nařčení ze šarlatánství a dokonce skončil ve vězení. Nakonec došel uznání, získal občanskou medaili první třídy a jeho obklad známý jako „Priessnitzův“ je dnes zapsán jako národní kulturní dědictví.

Před 2 týdny 22:53

Jan Kačer. Za každý okamžik štěstí zažil prudký pád

Charismatický herec a divadelní režisér Jan Kačer jako by byl už od narození předurčen k tomu, aby překonával ty nejtěžší životní zkoušky, osudové rány, a aby za každý svůj okamžik štěstí a úspěchu zažil prudký pád až na dno. Narodil se 3. října 1946 do středostavovské rodiny, milujícím rodičům, ale už v útlém věku ho zasáhla první zásadní životní rána. Jeho otec, obuvník Vilém Kačer, spáchal sebevraždu.