Příběhy z kalendáře
Včera

Poslechněte si podcast: Potkali se u Kolína? Břetislav Pojar, legenda českého animovaného filmu

Břetislav Pojar se narodil 7. října 1923. Pro koho původně dělal slavný animovaný seriál o medvědech, kteří se potkají u Kolína? Jak se stalo, že v dobách socialismu spolupracoval s kanadskou Národní filmovou radou a s OSN? Proč na západě nezůstal, a čím se chtěl původně stát? To a mnoho dalšího ze života a tvorby významného českého animátora, držitele mnoha ocenění, se dozvíte v dalších Příbězích z kalendáře.

18:00

Příběhy z kalendáře

Vydává: Český rozhlas

Netradičním způsobem představují posluchačům významné osobnosti, objevy, stavby, dějinné události i témata v souvislostech. Kolektiv autorů, který Příběhy z kalendáře pro vaše uši píše, se zaměřuje na zajímavé a málo známé okolnosti týkající se konkrétního tématu a předkládá je formou zábavných příběhů, nikoliv jako lekci z dějepisu.

Web

Dnes 19:44

Vladimír Jiří Rott. Od šroubku po lokomotivu aneb Život majitele slavného železářství

Rott dodá vše! Tímto sloganem lákal ve 30. letech minulého století Vladimír Jiří Rott do svého obchodního domu nedaleko Staroměstského tisíce davy zákazníků. Pod jednou střechou nabízel zhruba sedmdesát tisíc druhů zboží. Denně se v jeho obchodním domě v centru Prahy prodalo zboží, které by zaplnilo sedm železničních vagónů. Potřebujete kolečko do hodinek? Máme. Slečna se bude vdávat a potřebuje výbavu? Není problém, jen račte. Úspěch firmy ale rozhodně nebyl zadarmo.

Před čtyřmi dny 19:15

Vincenc Priessnitz. Musel čelit závisti i nařčení ze šarlatánství

Vincenc Priessnitz, zakladatel vodoléčby, se narodil 4. října 1799. Přestože neměl žádné lékařské vzdělání, dokázal pomoci tisícům pacientů. Z ničeho vybudoval v pohoří Jeseníků vodoléčebný dům, kam se za jeho léčbou sjížděla smetánka z celé Evropy. Musel čelit lidské závisti, nařčení ze šarlatánství a dokonce skončil ve vězení. Nakonec došel uznání, získal občanskou medaili první třídy a jeho obklad známý jako „Priessnitzův“ je dnes zapsán jako národní kulturní dědictví.

Před pěti dny 22:53

Jan Kačer. Za každý okamžik štěstí zažil prudký pád

Charismatický herec a divadelní režisér Jan Kačer jako by byl už od narození předurčen k tomu, aby překonával ty nejtěžší životní zkoušky, osudové rány, a aby za každý svůj okamžik štěstí a úspěchu zažil prudký pád až na dno. Narodil se 3. října 1946 do středostavovské rodiny, milujícím rodičům, ale už v útlém věku ho zasáhla první zásadní životní rána. Jeho otec, obuvník Vilém Kačer, spáchal sebevraždu.

Před šesti dny 20:28

STING. Trubadúr s řádem od královny

Balil mražené fazole, aby si vydělal na první baskytaru. Jako zaměstnanec berního úřadu bezmála umřel nudou, a babičce se jeho hudba moc nepozdávala. Stal se učitelem a jeho studenti ho měli rádi, ale volání hudby bylo silnější a tak se jednoho dne vypravil dobýt svět. Tohle všechno se odehrálo v pestrém životě Gordona Sumnera. Pokud vám to jméno nic neříká, nedivte se. Zato pod přezdívkou Sting je znám už hezkých pár desítek let po celém světě.

Před týdnem 23:08

Alois Negrelli. Jeho nejvýznamnějším dílem je Negrelliho viadukt v Praze

  1. ledna 1799 se v jižním Tyrolsku narodil stavitel Alois Negrelli. V italskojazyčné oblasti dostal jméno Luigi, které se při jeho pobytu ve střední Evropě posléze počeštilo. Vystudoval techniku v Padově a Innsbrucku a svou kariéru projektanta zahájil ve Švýcarsku. Tam také postavil svou první železniční trať dlouhou 23 kilometrů, na které byl dokonce historicky první tunel na území Švýcarska. Negrelli se zásadním způsobem podílel na rozvoji železniční sítě v Rakousku.
Před týdnem 19:02

Radio Svobodná Evropa. Nejprve vysílalo v češtině, pak i do dalších zemí socialistického bloku

Rádio Svobodná Evropa vzniklo na začátku studené války jako společný projekt americké zpravodajské služby CIA a čs. demokratických intelektuálů a politiků v exilu. Začalo vysílat z Mnichova. Zkušebně na Den nezávislosti 1950 a pravidelně od 1. května 1951. Nejprve jen v češtině do tehdejšího Československa, později i do dalších zemí socialistického bloku. Pracovaly pro něj osobnosti jako Ferdinand Peroutka, Pavel Tigrid, Karel Kryl, Ivan Diviš nebo Martin Štěpánek.

Před týdnem 21:40

Kníže Václav. Ze státníka svatým patronem díky atentátu

Přemyslovce Václava popisují legendisté jako velmi vzdělaného panovníka, který se stal obětí úkladné vraždy a vstoupil mezi svaté. Atentát údajně zosnoval jeho bratr Boleslav. Traduje se, že pozval knížete na oslavu a 28. září ráno, když se příkladný křesťan vydal na mši, ho s ozbrojenou družinou přepadl. Kdo Václavovi na prahu kostela ve Staré Boleslavi zasadil smrtící ránu už žádný kriminalista nevyšetří. S jistotou nelze určit ani to, zda zemřel roku 929, nebo 935.

Před týdnem 19:56

Josef Škvorecký. Symbol české exilové literatury

Spisovatel Josef Škvorecký se narodil 27. září 1924 v Náchodě. Do literatury vstoupil v roce 1958 románem Zbabělci. Ten mu vynesl jednak respekt v literárních kruzích, jednak vyhazov z redakce dvoumesíčníku Světová lieratura. Na scénu v něm poprvé přivedl své alter ego, tenorsaxofonistu Dannyho Smiřického, který ho pak trvale provázel. Dalších 5 let byla pro Josefa Škvoreckého všechna nakladatelství uzavřena, vydával proto pod pseudonymem nebo pod jménem přítele Jana Zábrany.

Před týdnem 19:20

George Gershwin. Autor slavného hitu Summertime

Hudební skladatel George Gershwin se narodil v New Yorku 26. září 1898. Jeho rodiče byli židovští přistěhovalci z Ruska a své původní příjmení Geršovic si postupně změnili. Jacob, kterému v dětství začali říkat George, byl druhorozený. K muzice se dostal díky staršímu bratrovi Irovi, kterému rodiče koupili klavír. George byl však talentovanější a od 12 let studoval klavírní hru.