Příběhy z kalendáře
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Freddie Mercury. Z ostrova Zanzibar přes indickou internátní školu až ke koncertům ve Wembley

Freddie Mercury se narodil 5. září 1946 do indické rodiny na ostrově Zanzibar. Kvůli svému předkusu měl ve škole přezdívku zoubek a díky svému hlasu se stal jedním z největších zpěváků v dějinách rocku. Jeho hrdlo skrývalo nezaměnitelný hlas s rozsahem přesahujícím tři oktávy, který analyzoval i vědecký tým. Prohlásil, že žít do sedmdesáti by byla nuda a tento svět opustil na vrcholu slávy v pětačtyřiceti. Proletěl světem jako kometa, ale její světlo ještě stále září.

19:45

Příběhy z kalendáře

Vydává: Český rozhlas

Netradičním způsobem představují posluchačům významné osobnosti, objevy, stavby, dějinné události i témata v souvislostech. Kolektiv autorů, který Příběhy z kalendáře pro vaše uši píše, se zaměřuje na zajímavé a málo známé okolnosti týkající se konkrétního tématu a předkládá je formou zábavných příběhů, nikoliv jako lekci z dějepisu.

Web

Dnes 22:57

Německá mystička Hildegarda z Bingenu. Vize měla od tří let, vymyslela řadu ozdravných procedur

Varovala před globálním oteplováním, zasazovala se o genderovou rovnost a dobře znala zhoubné účinky dlouhodobého stresu. Ani se nechce věřit, že německá světice a mystička přišla na svět před více než 900 lety. Od tří let měla vize, vidění, vnuknutí a zjevení. Zprvu se jich bála, až časem pochopila, že nejde o prokletí, ale obrovský dar. Narodila se 16. září 1098 do rodiny německého rytíře a už jako malou ji rodiče zaslíbili Bohu.

Před třemi dny 18:21

Radoslav Brzobohatý. Přežil třikrát svoji smrt během 24 hodin

„Život zpočátku rozdává, možná až marnotratně, ale pak si začíná brát,“ říkával. Český herec Radoslav Brzobohatý se narodil 13. září 1932 do námořnické rodiny. Místo lodní paluby ho ale lákala spíš prkna, která znamenají svět. Jeho otci se to nelíbilo, ale s tvrdohlavostí syna nic nesvedl. Brzobohatý byl třikrát ženatý. Poprvé ve dvaceti s Jarmilou Kolářovou, pak si vzal Jiřinu Bohdalovou a při natáčení Nočních jezdců poznal Hanu Gregorovou. S ní zůstal až do smrti.

Před čtyřmi dny 20:44

Ferdinand Maxmilián Brokoff. Osamělý génius, který změnil tvář Prahy

Jeho jméno se stalo synonymem pro dobu českého vrcholného baroka. Nejslavnějším dílem Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa je soubor devíti sousoší na Karlově mostě. Přestože se dožil jen 42 let, zanechal po sobě úctyhodný odkaz. Po celých Čechách, ale také v Polsku nebo Rakousku vytvořil desítky soch, které se mohly směle rovnat těm z Říma nebo Paříže. Jeho hlavním působištěm však zůstávala Praha, které vtiskl barokní tvář, kterou si z velké části udržela dodnes.

Před pěti dny 22:49

Stehnonožka ke svačině. Čeština je školní předmět snů

Mistr českého jazyka Karel Čapek napsal, že „řeč je sama duše a kultura národa“. Na nejnižším stupni škol se vyučuje od dob Marie Terezie. V některých obdobích byla znakem undergroundu a odboje. Bacha si museli dát studující třeba za absolutismu Alexandra Bacha. Obnovení výuky na všech pražských školách odhlasovalo zastupitelstvo 11. září 1861. Základy moderní češtiny položilo obrození. Pro ně byla hlavní zbraní v boji za národní identitu i předmětem veděckého zkoumání.

Před šesti dny 18:21

Otakar Motejl. Obhajoval disidenty i skupinu Plastic People of the Universe

Právník Otakar Motejl se narodil 10. září 1932 v Praze. Po absolvování právnické fakulty v roce 1955 pracoval řadu let jako advokát, od roku 1968 působil dva roky jako soudce Nejvyššího soudu v Praze a pak se na dalších dvacet let vrátil k advokacii. Proslul tím, že obhajoval disidenty a stoupence neoficiální kultury, například skupinu Plastic People of the Universe. Po převratu se v roce 1990 se stal soudcem Nejvyššího soudu.

Před týdnem 20:09

Sloup Nejsvětější Trojice. Jediný čestný sloup, ve kterém je vestavěna kaple

Čestný sloup Nejsvětější Trojice byl v Olomouci posvěcen 9. září roku 1754. Stalo se tak za účasti císařského páru Marie Terezie a Františka Štěpána Lotrinského. Olomoučtí na tuhle chvíli čekali dlouhých 38 let a většina těch, kteří stavbu iniciovali a zahajovali, už nebyla na světě. Pro obyvatele se sloup stal nejen zdrojem hrdosti, ale také silného lokálního patriotismu, už proto, že všichni řemeslníci, umělci a mistři, kteří na něm pracovali, byli obyvateli Olomouce.

Před týdnem 22:53

Jana Štěpánková. K divadlu se provzlykala a svého rozhodnutí nikdy nelitovala

Jana Štěpánková se narodila 6. září 1934. V jejím rodokmenu se objevují slavná jména české kultury a historie. Pradědeček Vítězslav Hálek byl básník, dědeček Ivan založil na Slovensku první moderní dětské sanatorium. Rodiče Elena a Zdeněk Štěpánek byli herci Národního divadla. Jana je často viděla na jevišti umírat. Téměř každé takové představení proplakala. Přesto se později i ona vydala na hereckou dráhu a svého rozhodnutí nikdy nelitovala.

Před týdnem 22:05

Google. První server chránil korpus z lega. Celé to začalo v garáži

Různé vyhledávače existovaly už od počátků internetu, teprve Google ale pomohl uspořádat informace z celého světa a učinit je všeobecně dostupnými. Ne nadarmo se slovo googlování stalo synonymem pro vyhledávání v podstatě čehokoli. Společnost Google byla založena 4. září roku 1998, kdy byl zároveň oficiálně spuštěn i internetový vyhledávač téhož názvu.

Před týdnem 20:00

Severní země. Nejvýznamnější zeměpisný objev 20. století

  1. září 1913 objevila ruská expedice pod vedením Borise Vilkického souostroví Severní země. Jednalo se o poslední významný zeměpisný objev lidstva a nejvýznamnější ve 20. století. Když ruská expedice hledala sevení mořskou cestu do Evropy, objevila souostroví o devíti ostrovech. Pouze chvilku nesla nová země jméno Taj-Vaj podle názvů dvou expedičních lodí. Záhy se název proměnil na Zemi cara Mikuláše II. a poté na dosud používaný název Severní země.