Příběhy z kalendáře
Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Pony Express. „Hledáme štíhlé, silné chlapíky. Zn. ochotné denně riskovat svůj život.”

„Hledáme štíhlé, silné chlapíky. Zn. ochotné denně riskovat svůj život.” Tak zněl ve zkratce inzerát, který se v roce 1860 objevil v americkém tisku. Přednost měli mladíci do 18 let, vážící pouhých 57 kg, a sirotci. Samozřejmostí byla skvělá jízda na koni. Právě v jeho sedle měli jezdci přepravit zásilky z východu USA na západ v co nejkratším čase. V době zlaté horečky se oblast dnešní Kalifornie rychle zalidňovala, a bylo potřeba urychlit kontakt z průmyslovým východem.

22:08

Příběhy z kalendáře

Vydává: Český rozhlas

Netradičním způsobem představují posluchačům významné osobnosti, objevy, stavby, dějinné události i témata v souvislostech. Kolektiv autorů, který Příběhy z kalendáře pro vaše uši píše, se zaměřuje na zajímavé a málo známé okolnosti týkající se konkrétního tématu a předkládá je formou zábavných příběhů, nikoliv jako lekci z dějepisu.

Web

Včera 20:09

Cyril a Metoděj. Stihli vytvořit písmo, potkat se s papežem i založit arcibiskupství

Dnes slavíme příchod křesťanských věrozvěstů, jedné z nejznámějších bratrských dvojic v dějinách českých zemí. Přezdívá se jim „Apoštolové Slovanů“ a nejvýraznější stopu bezesporu zanechali právě u nás. Na tehdejší Velké Moravě. Se jmény to vůbec mají Cyril a Metoděj složité. V českých zemích byli dlouhé roky známí jako Crha a Strachota, narodili se ale jako bratři Michael a Konstantin. Oba se vydali na duchovní dráhu.

Před dvěma dny 20:14

Nejkrásnější žena světa Gina Lollobrigida. Miloval ji Fidel Castro i Marylin Monroe!

„Oděv vznikl proto, aby zakryl určité části těla tak, aby byly zvýrazněny,“ řekla hvězda italského filmu Gina Lollobrigida. Narodila se jako Luigiana Lollobrigida 4. července 1927 v osm hodin ráno v malém italském městečku Subiaco jako druhá ze čtyř dcer výrobce nábytku. Po rodičích získala talent k výtvarnému umění a krásný hlas předurčený k opernímu zpěvu. Chtěla se proto stát zpěvačkou nebo malířkou. Jednu z jejich kreseb otiskl i časopis Mickey Mouse.

Před čtyřmi dny 21:11

Miloš Kirschner. Muž, který ze Spejbla a Hurvínka udělal mezinárodní fenomén

Miloš Kirschner, který zemřel 2. července 1996, který byl velkým bonvivánem. Nejvíce se však proslavil díky neživým figurínám, s nimiž je spojen jeho hlas. Říká se o něm, že byl adoptivním otcem populárních loutek Spejbla a Hurvínka. Původně se chtěl stát diplomatem, ale komunistický režim mu zhatil plány. Ale protože všechno zlé je pro něco dobré, dostal se díky tomu k Josefu Skupovi, který Spejbla a Hurvínka stvořil.

Před pěti dny 20:55

Tour de France. Vznikla díky souboji časopisů Auto a Kolo

Nejslavnější etapový cyklistický závod Tour de France byl poprvé odstartován 1. července roku 1903 a dnes patří spolu se závody Giro d’Italia a španělskou Vueltou k nejprestižnějším třítýdenním cyklistickým soutěžím. Je z nich také nejstarší. Pouze několik cyklistů dokázalo vyhrát slavný závod opakovaně.

Před týdnem 19:03

Atentát v Sarajevu. Když úřaduje náhoda

Ta akce se nepovedla. Všichni útočníci selhali, jejich terč přežil a zmizel. Přesto následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d‘Este svému osudu neunikl. Krátce poté zahynul rukou atentátníka společně s manželkou Žofií Chotkovou. Co se v ulicích Sarajeva 28. června 1914 vlastně dělo? Na arcivévodovu kolonu aut původně číhalo sedm atentátníků, ale bombu hodil jen jeden z nich. Navíc minul a policie ho na místě zadržela. To bylo ze strany útočníků vše.

Před týdnem 21:12

Dva tisíce slov. Naděje pražského jara a infarkt komunistů

V Literárních listech a celostátních denících Práce, Mladá fronta a Zemědělské noviny vyšlo 27. června 1968 prohlášení Dva tisíce slov. Na popud vědců z Československé akademie věd jej svým nezaměnitelným literárním stylem napsal spisovatel a novinář Ludvík Vaculík.

Před týdnem 22:29

Tajemný Krysař odlákal se svojí píšťalou z města Hameln 130 dětí, které se ztratily beze stopy

Nejstarší původní německá legenda vypráví tragický příběh o tajemném Krysaři, kterému zadali konšelé města Hameln zakázku, aby zbavil město krys. Když však vyvedl z Hamelnu všechny krysy a utopil je v řece Vezeře, konšelům se nechtělo do placení a Krysaře podvedli. Ale ten se jim krutě pomstil – začal hrát na svoji píšťalu melodii, která očarovala 130 místních dětí. Jako v hypnotickém snu následovaly děti Krysaře až na úpatí hory Koppel, kde 26. 6. 1284 zmizely beze stopy.

Před týdnem 21:52

Eduard Štorch. Spisovatel minulosti a pedagog budoucnosti

Eduard Štorch je známý především jako autor knížek pro děti zasazených do doby kamenné a doby bronzové. K tématu nepřistupoval nijak diletantsky – sám prováděl archeologické vykopávky a při psaní zohledňoval všechny dostupné vědecké poznatky. Mnoho postupů také experimentálně ověřoval – s manželkou Boženou žil například několik dní v Křivoklátských skalách. Pekli si maso na ohni, který Eduard sám rozdělal, stahovali zvířata a vůbec žili způsobem pravěkých lidí.

Před týdnem 21:41

František Kupka. Světově uznávaným umělcem se stal až po své smrti

Malíř František Kupka zemřel na předměstí Paříže 24. června 1957. Pocházel z východních Čech a původně se vyučil sedlářem. Brzy se však prosadil jeho výtvarný talent a tak začal studovat malbu na pražské a později vídeňské Akademii. Roku 1895 odjel jako stipendista do Paříže, kde se usadil natrvalo. Když roku 1912 vystavil své dva první abstraktní obrazy, dočkal se posměchu a nepochopení. Od další tvorby ho to však neodradilo.