Příběhy z kalendáře
27. únor 2024

Poslechněte si podcast: Kateřina z Komárova. Česká „Čachtická paní“

Říkalo se jí „karlštejnská bestie“ nebo „krvavá Kateřina“ a v dějinách české šlechty jen těžko hledá sobě rovnou. Naštěstí. Přiznala se ke čtrnácti vraždám, ale obětí má na svědomí zřejmě mnohem víc. Nikdo už také nespočítá další stovky týraných a tisíce těch, kteří se před jejím řáděním jen třásli strachy. Kateřina z Komárova proslula sadistickými praktikami dávno předtím, než se narodila její slavnější „kolegyně“, uherská hraběnka Alžběta Báthoryová zvaná Čachtická paní.

19:55

Příběhy z kalendáře

Vydává: Český rozhlas

Netradičním způsobem představují posluchačům významné osobnosti, objevy, stavby, dějinné události i témata v souvislostech. Kolektiv autorů, který Příběhy z kalendáře pro vaše uši píše, se zaměřuje na zajímavé a málo známé okolnosti týkající se konkrétního tématu a předkládá je formou zábavných příběhů, nikoliv jako lekci z dějepisu.

Web

Včera 21:15

James Dewar. Nepatentovaný otec termosky

V deseti letech se propadl ledem do mrazivé vody. Z revmatické horečky se kurýroval dva roky, kdy byl upoután na lůžko. Většinu života pracoval v chemické laboratoři. Spoluvyvinul výbušninu kordit využívanou za 1. světové války, ale zejména se věnoval tzv. fyzice nízkých teplot. Zchlazoval a zkapalňoval plyny. Pro jejich přenos potřeboval izolační nádobu. A tak ji sám vynalezl. V roce 1892 poprvé vědecké společnosti předvedl termosku.

Před dvěma dny 21:51

Věra Špinarová. Malá dáma s velkým hlasem

Věra Špinarová měřila pouhých 152 cm, ale silou svého hlasu by dokázala zbořit koncertní sál. Kvůli drobné postavě a krátkým prstům ji na hudební škole nevzali na klavír. Později ji nepřijali na konzervatoř. Maminka z ní chtěla mít učitelku, tatínek ji vedl ke sportu. Věra si ale cestu k hudbě prošlapala. Koncertovat začala už v patnácti letech. Zpívala bez nadsázky do posledního dne a do posledního dechu. Zemřela 26. března 2017.

Před třemi dny 20:43

Benátky. Gondoliér má předepsané i proužky na košili, nesmí být širší než tři centimetry

Místo plné močálů a bažin je dnes městem lásky. Právě 25. března slaví italské Benátky narozeniny. Romantické město na vodě má 400 mostků, 150 kanálů a 118 ostrůvků. Své jméno Venezia získalo až ve 13. století. Zřejmě je odvozené od Venetů. To byl malý národ příbuzný s Etrusky, který našel útočiště v nehostinné bažině.

Před šesti dny 19:49

Karel Poláček. Muž tragického osudu, který rozdával smích

Významný představitel českého humoristického románu Karel Poláček se narodil 22. března 1892. Jeho prvotina Povídky pana Kočkodana ho sice stála místo na ministerstvu, ale ukázala mu, kde bude ležet těžiště jeho úspěchu. Příběhy z kalendáře dále prozradí, že se přihlásil kvůli své družce dobrovolně do transportu a svého slavného románu Bylo nás pět se už nedožil.

Před týdnem 20:13

Embéčko. Zatěžkávací zkoušky od Skandinávie přes Sibiř až po Tunis

Nový typ automobilu, Škoda 1000 MB se veřejnosti poprvé představila 21. března 1964. Embéčko mělo být skutečně lidovým vozem, který se vyvíjel od roku 1956. Z více návrhů uspěla koncepce samonosné karoserie s motorem umístěným vzadu. Zkušební série padesáti vozidel absolvovala náročné zatěžkávací zkoušky od Skandinávie přes Sibiř až po Tunis. Pro sériovou výrobu byla v Mladé Boleslavi postavena nová továrna, jejíž pracovníci v prvním roce dokončovali obvykle 170 vozů denně.

Před týdnem 20:33

Jozef Kroner. Mohl být hollywoodská hvězda. Komunisté ho nepustili na Oscara!

Všichni si ho pamatujeme z filmu Dědictví, aneb Kurvahošigutentag jako pana Košťála, který říká: „Já su svobodný! Kdybych byl tak mladý, jak su svobodný, tož to su puberťák!“ Jozef Kroner se narodil 20. března 1924. Jako dítě vyrůstal s jedenácti sourozenci. Jednou donesli domů kočku, která poškrábala a pokousala sedm z nich, takže se všichni nakazili vzteklinou a skončili na tři týdny v nemocnici. Jeho nejslavnější rolí se stala postava Tóny Brtka v Obchodu na korze.

Před týdnem 21:18

Arthur C. Clarke. Spisovatel, který viděl dál než vědci

Arthur Clarke se narodil v rodině s hlubokou pošťáckou tradicí. Jeho matka i otec pracovali na různých poštách v hrabství Somerset. Jak Arthur navázal na rodovou tradici, ovšem překvapilo nejen jeho nejbližší, ale celý svět. V roce 1945, o 12 let dřív, než člověk vypustil do vesmíru první satelit, jasnozřivě navrhl geostacionární spojovací družici. U nejširší veřejnosti je ovšem známý především jako legenda světové science fiction.

Před týdnem 17:38

Bílá Labuť. Pět set zaměstnanců, za den 30 tisíc zákazníků

Bílá labuť přivítala své první zákazníky 18. března 1939. Spolumajitel sítě obchodních domů Brouk a Babka Jaroslav Brouk ji nechal postavit na místě, kde stával původně hostinec a pivovar. Starou zástavbu nahradila moderní funkcionalistická stavba architektů Josefa Kittricha a Josefa Hrubého, interiéry navrhl Jan Gillar. Vytvořili největší a nejmodernější obchodní dům ve střední a východní Evropě. Průčelí fasády tvořila okenní mozaika o rozměrech 30 x 18 metrů.

Před týdnem 19:35

Velkolepý elegán Oldřich Nový. V kojeneckém ústavu si dceru vybíral mezi dvěma dívenkami

Vyučil se tiskařským sazečem, ale později šéfoval Novému divadlu na Václavském náměstí. Hrál v komediích, které přinášely lidem radost. Jako Kristián byl obdivovaný ženami. Zemřel 15. března 1983. Jaké měl manželství? Odkud pocházela dcerka, kterou adoptoval a vychovával? A proč se nikdy nezmínil o svém pobytu v nacistickém lágru?

Před 2 týdny 18:08

Tři mušketýři skutečně žili. Víte, podle koho Dumas napsal svůj slavný román?

Román Tři mušketýři líčí životní osudy gaskoňského šlechtice d’Artagnana a jeho přátel – mušketýrů Athose, Porthose a Aramise. Od 14. března 1844 vycházelo dílo francouzského spisovatele Alexandra Dumase staršího nejprve na pokračování v pařížském deníku Le Siècle. S románem, který se v roce 1844 dočkal i knižního vydání, mu pomáhal profesor historie Auguste Maquet. Jako podklad navíc posloužil Dumasovi román Gatiena de Courtilz de Sandrase nazvaný D’Artagnanovy paměti.