• Podcasty
  • 100 let české státnosti ve Středočeském kraji
100 let české státnosti ve Středočeském kraji
18. říjen 2018

Poslechněte si podcast: Prezident Masaryk si jezdil do Lánské obory odpočinout. V sedle oblíbeného koně Hektora trávil i dvě hodiny denně

Lánská obora byla poprvé oplocená před více než 300 lety. Důvodem bylo organizované i divoké pytláctví. Kdysi se tady pořádaly velkolepé hony.

03:35

100 let české státnosti ve Středočeském kraji

Vydává: Český rozhlas

Navštivte s námi atraktivní místa a připomeňte si zajímavé události ve středních Čechách od vzniku samostatného Československa až do současnosti.

Web

25. říjen 2018 03:31

Z Brd dohlédnete na Říp i na Ještěd. Romantické lesy lákaly už Karla Hynka Máchu či Boženu Němcovou

Brdy se pro veřejnost otevřely v lednu 2016. Turisty přitom lákaly už v předminulém století. Vojáci se do hustých lesů nastěhovali až ve 20. letech minulého století.

11. říjen 2018 03:30

Do satelitních městeček se stěhují mladé rodiny i lidé v důchodovém věku. Mnozí obyvatelé se nálepky „náplava“ nezbavili ani po dvaceti letech

Ve Středočeském kraji už po dvě desetiletí roste počet obyvatel. Jedním z hlavních důvodů je výstavba satelitních městeček v okolí Prahy.

4. říjen 2018 03:18

V roce 1928 dostala Československá republika nevšední dárek. Továrník Josef Jan Frič jí daroval svoji soukromou hvězdárnu

Hvězdárna Ondřejov letos slaví 120 let od svého založení. Hvězdáři tam dodnes chodí s baterkou. K pozorování totiž potřebují dokonalou tmu.

2. srpen 2018 03:31

Retro dovolená - Středočeši trávili dovolené na chatách i pod stanem. Na ohni uměli uvařit i knedlík

V době budování socialismu se do exotických zemí nejezdilo. Středočeši si dovolenou ale uměli užít. Na chvíle strávené pod stanem u Sázavy nebo u Berounky většina z nás ráda vzpomíná.

26. červenec 2018 03:25

V Loděnici u Berouna lisují gramofonové desky Michaela Jacksona i Lady Gaga

Gramofonové desky z Loděnice u Berouna hrají v Japonsku i v Americe. Zatímco jiné firmy v devadesátých letech zanikly, tady se privatizace podařila. Většinový majitel firmy GZ Média je Středočech. Rozený Kladeňák Ing. Zdeněk Pelc získal titul Podnikatel roku 2015.

19. červenec 2018 03:25

Rozhledna Romanka u Nymburka slouží turistům, myslivcům i mobilním operátorům

Ve Středočeském kraji se na přelomu tisíciletí začaly objevovat zajímavé stavby. Jednou z nich je anténní stožár na umělém návrší u Hrubého Jeseníku jen pár kilometrů od Nymburka. Turistům slouží jako rozhledna. Myslivci odtud počítají laně a zajíce.

12. červenec 2018 03:33

Rukavičkářské závody v Dobříši mívaly 3.300 zaměstnanců. Dnes je rukavičkářské řemeslo na vymření

Městem rukavičkářů se Dobříš stala už za první republiky. Ze středních Čech putovaly do světa miliony párů rukavic v padesáti barevných odstínech. Zdejším učilištěm prošly stovky učňů. Dnes by náročné vzory zvládlo ušít jen pár lidí. Historii rukavičkářů si můžete připomenout v muzeu na Mírovém náměstí v Dobříši.

13. červen 2018 03:22

Pěvkyně Jarmila Novotná okouzlila svět. Volný čas ale nejraději trávila na zámku v Litni u Berouna

Jarmila Novotná sklízela velké úspěchy nejen v Metropolitní opěře v New Yorku, ale také jako filmová herečka. Zájem o ni měli hollywoodští producenti, ona ale role většinou odmítala. Chtěla se soustředit především na operní kariéru. Nové role se učila na zámku v Litni.