- Podcasty
- Potraviny

Poslechněte si podcast: S1 E22: Skromné jídlo s Jirkou Hrachovým, šéfkuchařem restaurace Výčep
Šéfkuchař Jirka Hrachový pochází z Valašska. A i když je to tradičně chudý region, má svůj půvab v samovýrobě potravin, jejich sdílení a velkém sepjetí s přírodou. V novém dílu Potravin Jirka vysvětlí, jak se mu povedlo tohle všechno přenést do Výčepu a proč je Valašsko pro českou gastronomii tak slibné. V rámci Skromné výzvy nám poví, jak pracuje s tradiční valašskou surovinou pohankou, podělí se o recept na pohankové rizoto se zeleninou a zavzpomíná na svůj skromný jídelníček z dob, kdy měl do kapsy zatraceně hluboko.
Poznámka pod čarou: Dlouho jsem si lámala hlavu, co je to ten Výčep vlastně za disciplínu. Po našem rozhovoru už to vím. Když šéfkuchař obdivuje Björna Frantzéna a dělá pivní hospodu, dopadne to Výčepem:).
Potraviny
Podcast o tom, jak dobře jíst, vařit a žít.
Šéfkuchařka Silvie Jackson, americké nakládačky, nová kniha Zkvašeno a jak používat miso.
🟡 Šéfkuchařka Silvie Jackson a její příběh o cestě kolem US až do holešovického Big Smokers + americké rychlé nakládačky ze salátové okurky 🟠 Vychází nová knížka blogu Zkvašeno a její spoluautor Vláďa Sojka vám na ní udělá chutě + poradí, kde všude použít v kuchyni miso
🥩 Partnerem tohoto dílu Potravin je skvělé Maso z pastvin, farma, která produkuje vyzrálé pastevní maso, což je zatím v ČR pořád ještě výjimečná věc. Když si teď u nich objednáte maso s kódem Potravin, dostanete hodnotnou výslužku od cesty. 🍔 ⭐️
Mají to moc dobré, zkuste to: >> www.masozpastvin.cz
👩🍳🥒 SWEET & SOUR PICKLES
Sladkokyselé americké okurky podle Silvie Jackson
Doba přípravy 20min
Množství: cca 2l
1kg okurka hadovka nakrájená na 4mm kolečka (nebo podle preferencí i tenčí)
Nálev:
200g cukru krystalu
300ml bílého vinného octa
200ml vody
5g celerového semínka, (nemáte-li celerové semínko, můžete použít 1 stonek řapíkatého celeru, nakrájený na jemno)
30g soli
10g kurkumy
10g hořčičného semínka
Nálev zavaříme - dbáme na to, aby byl cukr zcela rozpuštěný, pak zachladíme. Studený nálev nalijeme na okurky. Nálev nezalije zcela všechny okurky, což je v pořádku. Okurky postupně odvádí vodu a za několik hodin budou v nálevu ponořené všechny. Nechte ještě asi hodinku v pokojové teplotě, promíchejte a pak skladujte v lednici. Je dobré nechat před konzumací uležet 24h. Vydrží v chladu až měsíc.
Míchačky s Darinou: ančovičky se vrací, Kellogovými lupínky proti masturbaci, jak si dobře vybrat rostlinný olej a 2 medaile za sushi pro ČR
🟠 Ančovičky - ještě před 100 lety běžná součást české omáčkové kuchyně nám přes socialistické Tuzexy uplavala z jídelníčků. V jaké podobě se tam můžou vrátit?
🟠 Dr. William Kellog byl docela temná bytost, ale ovlivnil způsob, jak snídají milióny lidí po celém světě a je dobré to vědět.
🟠 Podle jakých kritérií si aktuálně vybrat rostlinný tuk na vaření?
🟠 Dvě mezinárodní zlaté medaile pro 2 české sushi mastery a hned v jednom podniku? To nemůže být náhoda. Dozvíte se, kde můžete ochutnat práci Richarda Tomáše a Jakuba Horáka a jak se jim to povedlo. Gratulujeme!
🟠 Darina byla součástí štábu pořadu Pohlreichův souboj restaurací a poví vám o tom.
🟠 Tip na dobrý zdroj pastevního hovězího s kvalitním e-shopem mají Pražáci kousek za městem a nakrmí tam i vaše pejsky.
🟠 No a na závěr Veselé velikonoce a Darinin vrkoč.
Partnerem tohoto dílu Potravin je obchod se španělskými specialitami Sabores, ale hlavně jejich e-shop: edelikatesy.cz, kde pořídíte všechno potřebné pro španělskou kuchyni nebo prostě autentické domácí degustace (šunka iberico, španělské sýry, dary moře, olivy, ančovičky, vína, vermuty atd.), a to v prvotřídní kvalitě. Děkujeme!
Další užiteční odkazy:
El Camino Tapas www.elcaminotapas.cz
Kate Lister: Podivuhodná historie sexu, vydala Paseka
Richard Tomáš - IG @riki.to_sushi - World Sushi Cup
Jakub Horák - IG @oyakubodon - Washoku World Challenge
Ramen s Jirkou Marečkem, synbiotický půst a nejlepší krémová vejce a omeleta podle šéfkuchaře Františka Skopce.
⚫️ Ramenová vlna se rozlila světem, i když k nám zatím spíš jako šplouchání. Jirka Mareček je do ramenu úplně ponořený a je proto asi ten nejpovolanější, kdo nás v něm může naučit plavat. Tonkotsu, paytan, tantanmen? Emulzifikovaný, nebo čirý? Jak na domácí provedení a kam na ten nejlepší do restaurace? Poslechněte si náš rozhovor a pro další inspiraci sledujte Jirku na IG pod nickem @ra_ram3n.
⚫️ Blog Zkvašeno drží před Velikonoci synbiotický půst (hodně vlákniny a kvašeného, to se dalo čekat😊) - dozvíte se, jak a kde se můžete přidat.
⚫️ Naučme se spolu mistrovskou omeletu a nejlepší krémová vejce. Šéfkuchař František Skopec pracoval v pražské snídaňové instituci Café Savoy, vajec se tu nasmažil doslova tuny a dá nám z této životní dovednosti malou lekci. Je to pěkně dopodrobna, ale věřte - bude se vám hodit.
Partnerem tohoto dílu podcastu Potraviny je e-shop www.lidizbaru.cz. Díky!
Životopis Anthony Bourdaina, petice za soucitné chovy a rozhovor s Chili Ta, která vydala kuchařku Špetka chili plus její nejlepší smažená rýže
⚫️ Životopis Anthony Bourdaina vyšel ve Slovartu a my si řekneme, proč ho číst.
⚫️ Klecové chovy ještě nejsou přemoženy a boj s nimi jde do druhého kola. Zvířata potřebují ještě jeden váš podpis, tentokrát ne pro EU, ale pro českou vládu. V rozhovoru s Romanou Šonkovou z Compassion in World Farming zjistíte, co všechno už se zlepšilo a co ještě můžeme dělat.
⚫️ Kreativní tvůrkyně Chili Ta známá z TV soutěže Masterchef vydala kuchařku, která je ušitá na míru českým podmínkám pro vaření „Asie“ - nabídce místních obchodů a zdejší sezóně. V tom je na trhu jedinečná. Chili dala Potravinám rozhovor o životě a kuchyni na pomezí vietnamské a české kultury.
🇺🇦 S šéfkuchařem Slávou Grigorykem o dětství a jídle na Ukrajině
Sláva Grigoryk je už pár let neodmyslitelnou oporou tvůrčího týmu Ambiente, poslední rok v restauraci s pekárnou U Kalendů v Praze. Narodil se, a do 11 let žil v Pidvoločisku na Ukrajině. Pro podcast Potraviny na tu dobu zavzpomínal. Třeba na své nejmilejší dětské jídlo - kaviár s chlebem, na tajemství maminčina boršče, z kterého má husí kůži a sušenou rybu z Jen počkej zajíci. Zajímalo mě, jak se jeho původ odráží na současné tvorbě v restauraci a pekárně U Kalendů. Hlavní Slávovou dovedností je totiž pekařina a ne náhodou je na Ukrajině chleba kultem. A jak se stal "Čechem"? Bylo pro něj těžké zvyknout si v novém prostředí? Nemohli jsme samozřejmě minout ani velké téma Kyjevský kotlet a ukrajinský vánoční stůl: bramborový salát s doktorským salámem a doma kvašenými okurkami. Příjemný poslech a krásné vánoce přeju, Hanka Michopulu.
Partnerem Potravin je podcast Loopa Vojty Kovala - fajn podcast o udržitelnosti. www.podcastloopa.cz
Míchačky s Darinou: život bez teflonu, pizza Detroit, Chef's Table pizza, husí hody
Co ukázal seriál Chef’s Table Pizza na Netfllixu
ochutnáváme detroitskou pizzu ze Žižkova
máme vyhodit problematický teflon? a jak vařit bez něj - na nerezu
Proč nikde není romská kuchyně?
Nemáme romská bistra, romské knížky o vaření ani romské šéfkuchaře. Přitom romská kuchyně má svůj příběh, množství rituálů a typické recepty. Většině lidí skrytý příběh jsme odhalily s romistkou Inkou Jurkovou a autorkou romského Vaření s Maruškou na Youtube, Marií Gailovou. Poznejte s námi tento kulturní fenomén.
Na houby s profesionálním sběračem Lukášem Vránou
Profesionální sběrač hub Lukáš Vrána žije v Oregonu a živí se skoro 30 let sběrem hub. Do lesa nechodí „na houby“ jako většina z nás, kteří jdeme procházkou na náhodu, ale jde tam „pro houby“. Jak se to dělá? Jak poznat kdy a kde rostou? Dá se to naučit a Lukáš Vrána nám poradí, jak se zdokonalit.
V našem rozhovoru mi řekl třeba:
- proč, když najde houbu, zvedne hlavu a podívá se do koruny stromů
- jak se člověk může znovu stát součástí lesa
- co to je datové houbaření
- že největším přítelem houbaře není košík a nůž, ale srážková mapa
- jestli fáze měsíce mají vliv na růst hub
- k čemu houbař potřebuje atlas stromů
- jak se ve svém oboru vypracoval a proč se specializuje na houbu matsutake
Taky nemůžu zapomenout na Lukášovu větu, že chce žít život „jednoduchý, ale těžký, protože to vám o něm řekne mnohem víc“. Sběr hub si ale poslechem tohoto rozhovoru naopak zjednodušíte. V tomto díle si rozšíříte obzory o houbaření a stanete se pokročilejšími houbaři...
PS: Omluvte sníženou kvalitu zvuku, od příště jsme zase ve studiu.
*️⃣ Partnerem tohoto dílu Potravin je pražírna Doubleshot a jejich kapslová káva, kterou si můžete připravit v jedinečném kávovaru Morning.
Pastevní chov: naděje pro krávy, Zemi i jedlíky masa s Karlem Kalným z farmy Mitrovsky
Maso ze zvířat chovaných na pastvě je momentálně enviromentální nadějí planety, protože by mohlo aspoň zčásti nahradit neudržitelné průmyslové chovy. Zatímco v nich jsou krávy krmeny monokulturní kukuřicí a pšenicí, které nejsou přirozenou potravou býložravců, na pastvě zvířata přeměňují rozmanitý porost na důležité mikronutrienty. Následně hnojí krajinu a zpětně obohacují půdu. V ní se váže uhlík, který tak neuniká do atmosféry. Pastevní maso je hodnotnější z hlediska výživy a často i chuti.
Farmář Karel Kalný z farmy Mitrovsky na Vysočině je zapáleným šiřitelem myšlenky pastevního chovu a provede vás správnou pastevní farmou od telete po zaorávání koblihů do půdy. Jsem přesvědčená o tom, že čím více víme o tom, jak žijí zvířata, která konzumujeme, tím lepší rozhodnutí pro Život pak děláme v obchodě vlastní peněženkou. Trend „masa z pastvy“ se začne v nejbližší budoucnosti šířit i v ČR a obchodní síť si jej naporcuje po svém. Tak třeba nabízením tzv. grass fed masa, kdy je sice zvíře přikrmováno travou, ale stále uzavřené pod střechou industriálního chovu. Být ve spojení s denní realitou zvířat nám pomůže vybírat a volit to správné. A proto vznikl tento díl Potravin. Příjemný poslech.
Hana Michopulu
Maso z farmy mitrovsky.com můžete koupit přímo na místě v Mitrově, dále v prodejně v Brně. Jednou týdně zaváží do Prahy.
Jak noví imigranti změnili americkou kuchyni, vypráví Jana Ciglerová, americká zpravodajka Deníku N.
Uslyšíte například:
- o venezuelské kulinární kultuře, ve které Jana na Floridě žije
- proč jsou tak populární tequeños a arepas
- o nakupování zážitků v supermarketu Trader Joe’s
- o Taste the Nation, televizní show, která mapuje jídlo a příběh původních i příchozích národů
- jak musí vypadat jídlo, které Američani přijmou za své
- proč jsou Ukrajinci uprchlíci snů
Děkuji Doubleshotu, partnerovi tohoto dílu podcastu, který pro posluchače Potravin připravil skvělé dárky k novému kávovému předplatnému. Sama se na něj moc těším (ach, ten červený Hario V60!)
Hned po rozhovoru jsem vyrazila hledat nejbližší pražské arepas a teqeños a našla je paradoxně blízko studia, kde natáčíme. Tak ať vás Potraviny taky správně vedou světem jídla!
Hezký poslech….
Hana Michopulu