- Podcasty
- Potraviny

Poslechněte si podcast: S1 E21: Skromné jídlo s Hugo Hromasem
Skromné jídlo (@skromne.jidlo) je instagramová kuchařka, která vznikla na přání Klubu samoživitelů. Má jim pomoci s těžkým úkolem vařit za málo peněz dobře a výživně. Na účet přispívají profesionálové z českého gastra i sami samoživitelé. Jedním z podporovatelů je i Hugo Hromas alias Nomadis, provozovatel ohňového cateringu a autor kuchařek (Oheň a dým, Sedm způsobů). Navštívila jsem Huga v jeho obydlí kousek od Zbirohu, v útulném koutě západních Čech. Skromné podmínky jsou jeho rozhodnou volbou. V našem rozhovoru odkrývá principy svojí promyšlené kuchařské ekonomiky. Dozvíte se od něj, jak efektivně vybalancovat náklady za jídlo, jak udělat španělské „recyklační“ jídlo croqettas, ale taky že skromná kuchyně není o receptech, jako spíš o odvaze přepsat zažité představy, co je v kuchyni podstatné a co nadbytečné. Ale taky třeba jak naučit děti jíst to, co dostanou. Pojďte se na jídlo kouknout Hugovýma očima. Jsem si jistá, že už se na svůj nákupní košík nepodíváte stejně jako dřív.
Potraviny
Podcast o tom, jak dobře jíst, vařit a žít.
Šéfkuchařka Silvie Jackson, americké nakládačky, nová kniha Zkvašeno a jak používat miso.
🟡 Šéfkuchařka Silvie Jackson a její příběh o cestě kolem US až do holešovického Big Smokers + americké rychlé nakládačky ze salátové okurky 🟠 Vychází nová knížka blogu Zkvašeno a její spoluautor Vláďa Sojka vám na ní udělá chutě + poradí, kde všude použít v kuchyni miso
🥩 Partnerem tohoto dílu Potravin je skvělé Maso z pastvin, farma, která produkuje vyzrálé pastevní maso, což je zatím v ČR pořád ještě výjimečná věc. Když si teď u nich objednáte maso s kódem Potravin, dostanete hodnotnou výslužku od cesty. 🍔 ⭐️
Mají to moc dobré, zkuste to: >> www.masozpastvin.cz
👩🍳🥒 SWEET & SOUR PICKLES
Sladkokyselé americké okurky podle Silvie Jackson
Doba přípravy 20min
Množství: cca 2l
1kg okurka hadovka nakrájená na 4mm kolečka (nebo podle preferencí i tenčí)
Nálev:
200g cukru krystalu
300ml bílého vinného octa
200ml vody
5g celerového semínka, (nemáte-li celerové semínko, můžete použít 1 stonek řapíkatého celeru, nakrájený na jemno)
30g soli
10g kurkumy
10g hořčičného semínka
Nálev zavaříme - dbáme na to, aby byl cukr zcela rozpuštěný, pak zachladíme. Studený nálev nalijeme na okurky. Nálev nezalije zcela všechny okurky, což je v pořádku. Okurky postupně odvádí vodu a za několik hodin budou v nálevu ponořené všechny. Nechte ještě asi hodinku v pokojové teplotě, promíchejte a pak skladujte v lednici. Je dobré nechat před konzumací uležet 24h. Vydrží v chladu až měsíc.
Míchačky s Darinou: ančovičky se vrací, Kellogovými lupínky proti masturbaci, jak si dobře vybrat rostlinný olej a 2 medaile za sushi pro ČR
🟠 Ančovičky - ještě před 100 lety běžná součást české omáčkové kuchyně nám přes socialistické Tuzexy uplavala z jídelníčků. V jaké podobě se tam můžou vrátit?
🟠 Dr. William Kellog byl docela temná bytost, ale ovlivnil způsob, jak snídají milióny lidí po celém světě a je dobré to vědět.
🟠 Podle jakých kritérií si aktuálně vybrat rostlinný tuk na vaření?
🟠 Dvě mezinárodní zlaté medaile pro 2 české sushi mastery a hned v jednom podniku? To nemůže být náhoda. Dozvíte se, kde můžete ochutnat práci Richarda Tomáše a Jakuba Horáka a jak se jim to povedlo. Gratulujeme!
🟠 Darina byla součástí štábu pořadu Pohlreichův souboj restaurací a poví vám o tom.
🟠 Tip na dobrý zdroj pastevního hovězího s kvalitním e-shopem mají Pražáci kousek za městem a nakrmí tam i vaše pejsky.
🟠 No a na závěr Veselé velikonoce a Darinin vrkoč.
Partnerem tohoto dílu Potravin je obchod se španělskými specialitami Sabores, ale hlavně jejich e-shop: edelikatesy.cz, kde pořídíte všechno potřebné pro španělskou kuchyni nebo prostě autentické domácí degustace (šunka iberico, španělské sýry, dary moře, olivy, ančovičky, vína, vermuty atd.), a to v prvotřídní kvalitě. Děkujeme!
Další užiteční odkazy:
El Camino Tapas www.elcaminotapas.cz
Kate Lister: Podivuhodná historie sexu, vydala Paseka
Richard Tomáš - IG @riki.to_sushi - World Sushi Cup
Jakub Horák - IG @oyakubodon - Washoku World Challenge
Ramen s Jirkou Marečkem, synbiotický půst a nejlepší krémová vejce a omeleta podle šéfkuchaře Františka Skopce.
⚫️ Ramenová vlna se rozlila světem, i když k nám zatím spíš jako šplouchání. Jirka Mareček je do ramenu úplně ponořený a je proto asi ten nejpovolanější, kdo nás v něm může naučit plavat. Tonkotsu, paytan, tantanmen? Emulzifikovaný, nebo čirý? Jak na domácí provedení a kam na ten nejlepší do restaurace? Poslechněte si náš rozhovor a pro další inspiraci sledujte Jirku na IG pod nickem @ra_ram3n.
⚫️ Blog Zkvašeno drží před Velikonoci synbiotický půst (hodně vlákniny a kvašeného, to se dalo čekat😊) - dozvíte se, jak a kde se můžete přidat.
⚫️ Naučme se spolu mistrovskou omeletu a nejlepší krémová vejce. Šéfkuchař František Skopec pracoval v pražské snídaňové instituci Café Savoy, vajec se tu nasmažil doslova tuny a dá nám z této životní dovednosti malou lekci. Je to pěkně dopodrobna, ale věřte - bude se vám hodit.
Partnerem tohoto dílu podcastu Potraviny je e-shop www.lidizbaru.cz. Díky!
Životopis Anthony Bourdaina, petice za soucitné chovy a rozhovor s Chili Ta, která vydala kuchařku Špetka chili plus její nejlepší smažená rýže
⚫️ Životopis Anthony Bourdaina vyšel ve Slovartu a my si řekneme, proč ho číst.
⚫️ Klecové chovy ještě nejsou přemoženy a boj s nimi jde do druhého kola. Zvířata potřebují ještě jeden váš podpis, tentokrát ne pro EU, ale pro českou vládu. V rozhovoru s Romanou Šonkovou z Compassion in World Farming zjistíte, co všechno už se zlepšilo a co ještě můžeme dělat.
⚫️ Kreativní tvůrkyně Chili Ta známá z TV soutěže Masterchef vydala kuchařku, která je ušitá na míru českým podmínkám pro vaření „Asie“ - nabídce místních obchodů a zdejší sezóně. V tom je na trhu jedinečná. Chili dala Potravinám rozhovor o životě a kuchyni na pomezí vietnamské a české kultury.
🇺🇦 S šéfkuchařem Slávou Grigorykem o dětství a jídle na Ukrajině
Sláva Grigoryk je už pár let neodmyslitelnou oporou tvůrčího týmu Ambiente, poslední rok v restauraci s pekárnou U Kalendů v Praze. Narodil se, a do 11 let žil v Pidvoločisku na Ukrajině. Pro podcast Potraviny na tu dobu zavzpomínal. Třeba na své nejmilejší dětské jídlo - kaviár s chlebem, na tajemství maminčina boršče, z kterého má husí kůži a sušenou rybu z Jen počkej zajíci. Zajímalo mě, jak se jeho původ odráží na současné tvorbě v restauraci a pekárně U Kalendů. Hlavní Slávovou dovedností je totiž pekařina a ne náhodou je na Ukrajině chleba kultem. A jak se stal "Čechem"? Bylo pro něj těžké zvyknout si v novém prostředí? Nemohli jsme samozřejmě minout ani velké téma Kyjevský kotlet a ukrajinský vánoční stůl: bramborový salát s doktorským salámem a doma kvašenými okurkami. Příjemný poslech a krásné vánoce přeju, Hanka Michopulu.
Partnerem Potravin je podcast Loopa Vojty Kovala - fajn podcast o udržitelnosti. www.podcastloopa.cz
Míchačky s Darinou: život bez teflonu, pizza Detroit, Chef's Table pizza, husí hody
Co ukázal seriál Chef’s Table Pizza na Netfllixu
ochutnáváme detroitskou pizzu ze Žižkova
máme vyhodit problematický teflon? a jak vařit bez něj - na nerezu
Proč nikde není romská kuchyně?
Nemáme romská bistra, romské knížky o vaření ani romské šéfkuchaře. Přitom romská kuchyně má svůj příběh, množství rituálů a typické recepty. Většině lidí skrytý příběh jsme odhalily s romistkou Inkou Jurkovou a autorkou romského Vaření s Maruškou na Youtube, Marií Gailovou. Poznejte s námi tento kulturní fenomén.
Na houby s profesionálním sběračem Lukášem Vránou
Profesionální sběrač hub Lukáš Vrána žije v Oregonu a živí se skoro 30 let sběrem hub. Do lesa nechodí „na houby“ jako většina z nás, kteří jdeme procházkou na náhodu, ale jde tam „pro houby“. Jak se to dělá? Jak poznat kdy a kde rostou? Dá se to naučit a Lukáš Vrána nám poradí, jak se zdokonalit.
V našem rozhovoru mi řekl třeba:
- proč, když najde houbu, zvedne hlavu a podívá se do koruny stromů
- jak se člověk může znovu stát součástí lesa
- co to je datové houbaření
- že největším přítelem houbaře není košík a nůž, ale srážková mapa
- jestli fáze měsíce mají vliv na růst hub
- k čemu houbař potřebuje atlas stromů
- jak se ve svém oboru vypracoval a proč se specializuje na houbu matsutake
Taky nemůžu zapomenout na Lukášovu větu, že chce žít život „jednoduchý, ale těžký, protože to vám o něm řekne mnohem víc“. Sběr hub si ale poslechem tohoto rozhovoru naopak zjednodušíte. V tomto díle si rozšíříte obzory o houbaření a stanete se pokročilejšími houbaři...
PS: Omluvte sníženou kvalitu zvuku, od příště jsme zase ve studiu.
*️⃣ Partnerem tohoto dílu Potravin je pražírna Doubleshot a jejich kapslová káva, kterou si můžete připravit v jedinečném kávovaru Morning.
Pastevní chov: naděje pro krávy, Zemi i jedlíky masa s Karlem Kalným z farmy Mitrovsky
Maso ze zvířat chovaných na pastvě je momentálně enviromentální nadějí planety, protože by mohlo aspoň zčásti nahradit neudržitelné průmyslové chovy. Zatímco v nich jsou krávy krmeny monokulturní kukuřicí a pšenicí, které nejsou přirozenou potravou býložravců, na pastvě zvířata přeměňují rozmanitý porost na důležité mikronutrienty. Následně hnojí krajinu a zpětně obohacují půdu. V ní se váže uhlík, který tak neuniká do atmosféry. Pastevní maso je hodnotnější z hlediska výživy a často i chuti.
Farmář Karel Kalný z farmy Mitrovsky na Vysočině je zapáleným šiřitelem myšlenky pastevního chovu a provede vás správnou pastevní farmou od telete po zaorávání koblihů do půdy. Jsem přesvědčená o tom, že čím více víme o tom, jak žijí zvířata, která konzumujeme, tím lepší rozhodnutí pro Život pak děláme v obchodě vlastní peněženkou. Trend „masa z pastvy“ se začne v nejbližší budoucnosti šířit i v ČR a obchodní síť si jej naporcuje po svém. Tak třeba nabízením tzv. grass fed masa, kdy je sice zvíře přikrmováno travou, ale stále uzavřené pod střechou industriálního chovu. Být ve spojení s denní realitou zvířat nám pomůže vybírat a volit to správné. A proto vznikl tento díl Potravin. Příjemný poslech.
Hana Michopulu
Maso z farmy mitrovsky.com můžete koupit přímo na místě v Mitrově, dále v prodejně v Brně. Jednou týdně zaváží do Prahy.
Jak noví imigranti změnili americkou kuchyni, vypráví Jana Ciglerová, americká zpravodajka Deníku N.
Uslyšíte například:
- o venezuelské kulinární kultuře, ve které Jana na Floridě žije
- proč jsou tak populární tequeños a arepas
- o nakupování zážitků v supermarketu Trader Joe’s
- o Taste the Nation, televizní show, která mapuje jídlo a příběh původních i příchozích národů
- jak musí vypadat jídlo, které Američani přijmou za své
- proč jsou Ukrajinci uprchlíci snů
Děkuji Doubleshotu, partnerovi tohoto dílu podcastu, který pro posluchače Potravin připravil skvělé dárky k novému kávovému předplatnému. Sama se na něj moc těším (ach, ten červený Hario V60!)
Hned po rozhovoru jsem vyrazila hledat nejbližší pražské arepas a teqeños a našla je paradoxně blízko studia, kde natáčíme. Tak ať vás Potraviny taky správně vedou světem jídla!
Hezký poslech….
Hana Michopulu